GOLF
Synced!
Žádost o souhlas s ukládáním volitelných informací

Pro základní fungování webu nepotřebujeme ukládat žádné informace (tzv. cookies apod.). Rádi bychom vás ale požádali o souhlas s uložením volitelných informací:

Anonymní unikátní ID

Díky němu příště poznáme, že se jedná o stejné zařízení, a budeme tak moci přesněji vyhodnotit návštěvnost. Identifikátor je zcela anonymní.

Aa

Aa

Aa

Aa

Aa

 

 

 

 

aA
GOLF 10/2014, Page 37
GOLF 10/2014, Page 38
36
|
GOLF
Kvašené potraviny provází lidstvo od-
nepaměti. Jsou snadno stravitel, pro-
tože jsou již částečně rozlené. Obsa-
hují mnoho enzymů, minerálních látek,
aminokyselin a vitamínů. Ke slovu se zde
dostává i moudrost našich předků, kteří
tímto způsobem skladovali část sklizené
úrody a navíc si tak zajistili zdroj přiro-
zených živin i po dobu zimho období.
Benefi t takto zpracovaných potravin ne-
spočívá jen v konzervaci, čímž se výrazně
prodlužuje doba spotřeby, ale hlav
v množení laktobacilů, které ve kvašené
zelenině zvyšují hladinu vitamínů.
I když máme celoročně zásobené super-
markety a zdálo by se, že se jako naši
předci chovat nemusíme, přesto bychom
li tyto životabude pravidelně do jí-
delníčku zařazovat. Kvašení je řemeslné
umění, jehož výsledek nemusí být vždy
stejný. Industrializace potravin a snaha
o uniformitu způsobila v přirozeném
procesu kvašení řadu změn, až se stal
vlastně nepřirozený. Zákazníci jsou tak
„oloupeni“ o jejich blahodárný účinek na
zdraví a občas smlsnou navíc nějaké to
„éčko“. Proto pečlivě vybírejte. Budu se
sice opakovat, ale doporučuju řádně pro-
studovat etikety.
V našich končinách se převážně nechává
kvasit kořenová zelenina: mrkev, ředkev,
celer, červená řepa, zelí, květák apod. Ne-
méně oblíbené jsou i okurky, jež jsou díky
aktivním enzymům mnohem zdravější
než zavařované. Kvasit může i těsto na
chléb. Jistě znáte nebo máte v povědomí
tzv. kváskový chléb. Fermentovat lze
vlastně plno plodin, dokonce i luštěniny,
zvláště sóju. Tento způsob zpracování je
ale vhodný jen pro velmi trpělivé labuž-
ky, například japonská MISO pasta (směs
sóji, některého druhu obilí a mořské soli)
se fermentuje 2 až 7 let.
Vraťme se však zase domů. To nejlepší na-
konec. Řeč bude o kvašeném neboli „te-
kutém“ ovoci. Snad nejznámější je burčák,
tedy částečně zkvašený mošt z bobulí
vinné révy. Jedná se o meziprodukt při
výrobě vína, který při střídmé konzumaci
působí na lidský organismus blahodárně,
neboť pročišťuje trávicí ústrojí.
V burčáku jsou zastoupeny nejvíce vita-
míny skupiny B, proto má pozitivní vliv
na srdeční činnost, dobrý stav pokožky
a činnost žaludku a střev. Obsahuje velké
množství přirozených cukrů (rychle vstře-
batelný zdroj energie). I když obsahuje
cca 17 % alkoholu, jeho přívětivá chuť
může mást a vybízet k větší spotře
a následovně k neřízené veselosti…
ívat si ho můžete od 1. srpna do 30. lis-
topadu příslušného kalendářního roku
(„burčák“ z bobulí mimo ČR se nesmí na-
vat burčák). Nemusím jistě připomínat,
že je třeba volit jen kvalitní burčák. Jak by
měl vypadat a chutnat?
světle žlutou barvu a je více či méně
zkalen kvasným kalem, neobsahuje však
žádné mechanické nečistoty, ani velké
shluky kvasinek. Na dně a na stěnách ná-
doby se může usazovat jemná usazenina.
Vůně by měla být čis, bez acetalde-
hydových tónů či pachu po zkažených
vejcích. Burčák by měl perlit, být sladší
s mírně alkoholickou kyselinkou. Pokud cí-
títe hořké a mazlavé tóny nebo přemíru
alkoholu se sladkostí, napovídá to, že je
nápoj míchán z čerstvě vylisované šťávy
spolu s „řezákem“ (přešlý burčák).
Červený burčák má světle rubínovou až
tmavě červenou barvu pouze s mírným
zákalem kvasinek. Rozl mezi bím
a červeným burčákem je ten, že z bí-
lého vína se ihned lisuje šťáva na burčák,
zatímco u modrých hroznů se červená
barva skrývá ve slupce. Slupka se naruší
a rmut se nechá po určitou dobu odstát,
aby se do šťávy dostalo co nejvíce barvy.
Tento typ burčáku dosáhne svého vrcholu
jen na malou chvíli, takže se ve sklepě
trpělivě vyčkává a pije se až v pravý
okamžik. Je tedy pravděpodobné, že „po-
uliční“ červený burčák je pouze dobarvo-
vaný nápoj.
Opravdový burčák stále pracuje a směle
můžu říct, že pracuje i pro naše zdraví.
Obsahuje významné množství vitamínů,
stopových prvků, minerálů, přírodní
hroznový a ovocný cukr a kvasinky rodu
Saccharomyces. Tak si ho s mírou ve
zdraví užijte.
INSTRUKCE | Výživa
Co je zdravé, to je dobré!
Golfová sezona vrcholí, počasí nám nabízí chladnější teploty ke hře a matka příroda
vydává čím dál tím méně svých plodů, které si ale umíme přetvořit v božskou manu.
O čem bude řeč tentokrát? O kvašené zelenině. A jistě vás potěší, že pozadu nezůstane
ani kvašené ovoce ve formě lahodných moků.
Text: Magda Jochmanová
STADIA KVAŠENÍ
- sladký
- ve varu
- po zlomení
- mydliňák
- mladé víno
S nákupem burčáku opatrně, nejlépe je
navštívit prověřené vinaře.
GOLF 10/2014, Page 39

Obsah

GOLF 10/2014, Page 1
GOLF 10/2014, Page 2
GOLF 10/2014, Page 3
GOLF 10/2014, Page 4
GOLF 10/2014, Page 5
GOLF 10/2014, Page 6
GOLF 10/2014, Page 7
GOLF 10/2014, Page 8
GOLF 10/2014, Page 9
GOLF 10/2014, Page 10
GOLF 10/2014, Page 11
GOLF 10/2014, Page 12
GOLF 10/2014, Page 13
GOLF 10/2014, Page 14
GOLF 10/2014, Page 15
GOLF 10/2014, Page 16
GOLF 10/2014, Page 17
GOLF 10/2014, Page 18
GOLF 10/2014, Page 19
GOLF 10/2014, Page 20
GOLF 10/2014, Page 21
GOLF 10/2014, Page 22
GOLF 10/2014, Page 23
GOLF 10/2014, Page 24
GOLF 10/2014, Page 25
GOLF 10/2014, Page 26
GOLF 10/2014, Page 27
GOLF 10/2014, Page 28
GOLF 10/2014, Page 29
GOLF 10/2014, Page 30
GOLF 10/2014, Page 31
GOLF 10/2014, Page 32
GOLF 10/2014, Page 33
GOLF 10/2014, Page 34
GOLF 10/2014, Page 35
GOLF 10/2014, Page 36
GOLF 10/2014, Page 37
GOLF 10/2014, Page 38
GOLF 10/2014, Page 39
GOLF 10/2014, Page 40
GOLF 10/2014, Page 41
GOLF 10/2014, Page 42
GOLF 10/2014, Page 43
GOLF 10/2014, Page 44
GOLF 10/2014, Page 45
GOLF 10/2014, Page 46
GOLF 10/2014, Page 47
GOLF 10/2014, Page 48
GOLF 10/2014, Page 49
GOLF 10/2014, Page 50
GOLF 10/2014, Page 51
GOLF 10/2014, Page 52
GOLF 10/2014, Page 53
GOLF 10/2014, Page 54
GOLF 10/2014, Page 55
GOLF 10/2014, Page 56
GOLF 10/2014, Page 57
GOLF 10/2014, Page 58
GOLF 10/2014, Page 59
GOLF 10/2014, Page 60
GOLF 10/2014, Page 61
GOLF 10/2014, Page 62
GOLF 10/2014, Page 63
GOLF 10/2014, Page 64
GOLF 10/2014, Page 65
GOLF 10/2014, Page 66
GOLF 10/2014, Page 67
GOLF 10/2014, Page 68
GOLF 10/2014, Page 69
GOLF 10/2014, Page 70
GOLF 10/2014, Page 71
GOLF 10/2014, Page 72
GOLF 10/2014, Page 73
GOLF 10/2014, Page 74
GOLF 10/2014, Page 75
GOLF 10/2014, Page 76
GOLF 10/2014, Page 77
GOLF 10/2014, Page 78
GOLF 10/2014, Page 79
GOLF 10/2014, Page 80
GOLF 10/2014, Page 81
GOLF 10/2014, Page 82
GOLF 10/2014, Page 83
GOLF 10/2014, Page 84
GOLF 10/2014, Page 85
GOLF 10/2014, Page 86
GOLF 10/2014, Page 87
GOLF 10/2014, Page 88
GOLF 10/2014, Page 1

Page 1

GOLF 10/2014, Page 2

Page 2

GOLF 10/2014, Page 3

Page 3

GOLF 10/2014, Page 4

Page 4

GOLF 10/2014, Page 5

Page 5

GOLF 10/2014, Page 6

Page 6

GOLF 10/2014, Page 7

Page 7

GOLF 10/2014, Page 8

Page 8

GOLF 10/2014, Page 9

Page 9

GOLF 10/2014, Page 10

Page 10

GOLF 10/2014, Page 11

Page 11

GOLF 10/2014, Page 12

Page 12

GOLF 10/2014, Page 13

Page 13

GOLF 10/2014, Page 14

Page 14

GOLF 10/2014, Page 15

Page 15

GOLF 10/2014, Page 16

Page 16

GOLF 10/2014, Page 17

Page 17

GOLF 10/2014, Page 18

Page 18

GOLF 10/2014, Page 19

Page 19

GOLF 10/2014, Page 20

Page 20

GOLF 10/2014, Page 21

Page 21

GOLF 10/2014, Page 22

Page 22

GOLF 10/2014, Page 23

Page 23

GOLF 10/2014, Page 24

Page 24

GOLF 10/2014, Page 25

Page 25

GOLF 10/2014, Page 26

Page 26

GOLF 10/2014, Page 27

Page 27

GOLF 10/2014, Page 28

Page 28

GOLF 10/2014, Page 29

Page 29

GOLF 10/2014, Page 30

Page 30

GOLF 10/2014, Page 31

Page 31

GOLF 10/2014, Page 32

Page 32

GOLF 10/2014, Page 33

Page 33

GOLF 10/2014, Page 34

Page 34

GOLF 10/2014, Page 35

Page 35

GOLF 10/2014, Page 36

Page 36

GOLF 10/2014, Page 37

Page 37

GOLF 10/2014, Page 38

Page 38

GOLF 10/2014, Page 39

Page 39

GOLF 10/2014, Page 40

Page 40

GOLF 10/2014, Page 41

Page 41

GOLF 10/2014, Page 42

Page 42

GOLF 10/2014, Page 43

Page 43

GOLF 10/2014, Page 44

Page 44

GOLF 10/2014, Page 45

Page 45

GOLF 10/2014, Page 46

Page 46

GOLF 10/2014, Page 47

Page 47

GOLF 10/2014, Page 48

Page 48

GOLF 10/2014, Page 49

Page 49

GOLF 10/2014, Page 50

Page 50

GOLF 10/2014, Page 51

Page 51

GOLF 10/2014, Page 52

Page 52

GOLF 10/2014, Page 53

Page 53

GOLF 10/2014, Page 54

Page 54

GOLF 10/2014, Page 55

Page 55

GOLF 10/2014, Page 56

Page 56

GOLF 10/2014, Page 57

Page 57

GOLF 10/2014, Page 58

Page 58

GOLF 10/2014, Page 59

Page 59

GOLF 10/2014, Page 60

Page 60

GOLF 10/2014, Page 61

Page 61

GOLF 10/2014, Page 62

Page 62

GOLF 10/2014, Page 63

Page 63

GOLF 10/2014, Page 64

Page 64

GOLF 10/2014, Page 65

Page 65

GOLF 10/2014, Page 66

Page 66

GOLF 10/2014, Page 67

Page 67

GOLF 10/2014, Page 68

Page 68

GOLF 10/2014, Page 69

Page 69

GOLF 10/2014, Page 70

Page 70

GOLF 10/2014, Page 71

Page 71

GOLF 10/2014, Page 72

Page 72

GOLF 10/2014, Page 73

Page 73

GOLF 10/2014, Page 74

Page 74

GOLF 10/2014, Page 75

Page 75

GOLF 10/2014, Page 76

Page 76

GOLF 10/2014, Page 77

Page 77

GOLF 10/2014, Page 78

Page 78

GOLF 10/2014, Page 79

Page 79

GOLF 10/2014, Page 80

Page 80

GOLF 10/2014, Page 81

Page 81

GOLF 10/2014, Page 82

Page 82

GOLF 10/2014, Page 83

Page 83

GOLF 10/2014, Page 84

Page 84

GOLF 10/2014, Page 85

Page 85

GOLF 10/2014, Page 86

Page 86

GOLF 10/2014, Page 87

Page 87

GOLF 10/2014, Page 88

Page 88

38

Rendering Page 39 (137949): (0/1) (176 ms)

Rendering Page 38 (137947): (0/1) (186 ms)

Rendering Page 37 (137945): (0/1) (186 ms)

No sync content to local

Sending statistics … done (8697 ms)

Rendering Page 41 (137953): (0/1) (8644 ms)

Rendering Page 40 (137951): (0/1) (8645 ms)

Rendering Page 39 (137949): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 38 (137947): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 37 (137945): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 36 (137943): (0/1) (8672 ms)

No sync content to local

Viewport set: width=device-width, user-scalable=0; scale = 1

No sync content to local

Screen: pdfPage

--==[ RUN ]==--

GOLF: theme set to 5680

Device info: input=mouse, webkitPrefix=no, screen=1264x0(1)

Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)

 i3641/vth206284-1.jpg

 i3641/vth206289-1.jpg

 i3641/vth206295-1.jpg

 i3641/vth206298-1.jpg

 i3641/bg137947.svg

 i3641/bg137949.svg

 i3641/vth206305-1.jpg

 i3641/vth206311-1.jpg (3x)

 i3641/vth206111-1.jpg (2x)

 i3641/vth206116-1.jpg (2x)

 i3641/vth206120-1.jpg (2x)

 i3641/vth206126-1.jpg (2x)

 i3641/vth206133-1.jpg (2x)

 i3641/vth206137-1.jpg (2x)

 i3641/vth206141-1.jpg[p1]

 i3641/vth206146-1.jpg[p1]

 i3641/vth206153-1.jpg[p1]

 i3641/vth206158-1.jpg[p1]

 i3641/vth206162-1.jpg[p1]

 i3641/vth206165-1.jpg[p1]

 i3641/vth206173-1.jpg[p1]

 i3641/vth206177-1.jpg[p1]

 i3641/vth206183-1.jpg[p1]

 i3641/vth206188-1.jpg[p1]

 i3641/vth206192-1.jpg[p1]

 i3641/vth206198-1.jpg[p1]

 i3641/vth206203-1.jpg[p1]

 i3641/vth206206-1.jpg[p1]

 i3641/vth206213-1.jpg[p1]

 i3641/vth206219-1.jpg[p1]

 i3641/vth206224-1.jpg[p1]

 i3641/vth206229-1.jpg[p1]

 i3641/vth206234-1.jpg[p1]

 i3641/vth206237-1.jpg[p1]

 i3641/vth206241-1.jpg[p1]

 i3641/vth206245-1.jpg[p1]

 i3641/vth206248-1.jpg[p1]

 i3641/vth206256-1.jpg[p1]

 i3641/vth206259-1.jpg[p1]

 i3641/vth206265-1.jpg[p1]

 i3641/vth206270-1.jpg[p1]

 i3641/vth206276-1.jpg[p1]

 i3641/vth206281-1.jpg[p1]

 i3641/vth206316-1.jpg[p1]

 i3641/vth206320-1.jpg[p1]

 i3641/vth206322-1.jpg[p1]

 i3641/vth206326-1.jpg[p1]

 i3641/vth206330-1.jpg[p1]

 i3641/vth206334-1.jpg[p1]

 i3641/vth206340-1.jpg[p1]

 i3641/vth206345-1.jpg[p1]

 i3641/vth206349-1.jpg[p1]

 i3641/vth206357-1.jpg[p1]

 i3641/vth206361-1.jpg[p1]

 i3641/vth206367-1.jpg[p1]

 i3641/vth206373-1.jpg[p1]

 i3641/vth206378-1.jpg[p1]

 i3641/vth206383-1.jpg[p1]

 i3641/vth206389-1.jpg[p1]

 i3641/vth206393-1.jpg[p1]

 i3641/vth206397-1.jpg[p1]

 i3641/vth206401-1.jpg[p1]

 i3641/vth206406-1.jpg[p1]

 i3641/vth206411-1.jpg[p1]

 i3641/vth206419-1.jpg[p1]

 i3641/vth206424-1.jpg[p1]

 i3641/vth206429-1.jpg[p1]

 i3641/vth206437-1.jpg[p1]

 i3641/vth206442-1.jpg[p1]

 i3641/vth206449-1.jpg[p1]

 i3641/vth206455-1.jpg[p1]

 i3641/vth206462-1.jpg[p1]

 i3641/vth206471-1.jpg[p1]

 i3641/vth206476-1.jpg[p1]

 i3641/vth206488-1.jpg[p1]

 i3641/vth206499-1.jpg[p1]

 i3641/vth206503-1.jpg[p1]

 i3641/vth206507-1.jpg[p1]

 i3641/vth206513-1.jpg[p1]

 i3641/vth206517-1.jpg[p1]

 i3641/vth206521-1.jpg[p1]

 i3641/vth206526-1.jpg[p1]

 i3641/vth206530-1.jpg[p1]

 i3641/vth206536-1.jpg[p1]

 i3641/vth206540-1.jpg[p1]

 i3641/vth206545-1.jpg[p1]

 i3641/vth206549-1.jpg[p1]

 i3641/vth206557-1.jpg[p1]

 i3641/vth206552-1.jpg[p1]

 i3641/vth206556-1.jpg[p1]