GOLF
Synced!
Žádost o souhlas s ukládáním volitelných informací

Pro základní fungování webu nepotřebujeme ukládat žádné informace (tzv. cookies apod.). Rádi bychom vás ale požádali o souhlas s uložením volitelných informací:

Anonymní unikátní ID

Díky němu příště poznáme, že se jedná o stejné zařízení, a budeme tak moci přesněji vyhodnotit návštěvnost. Identifikátor je zcela anonymní.

Aa

Aa

Aa

Aa

Aa

 

 

 

 

aA
GOLF 03/2015, Page 39
GOLF 03/2015, Page 40
38
|
GOLF
Současná nabídka pečiva je velkorysá,
ale zkusili jste si někdy přečíst ten ro-
mán, který je na obalu či příbalovém
letáku? Jak to, že všechny tyto ingredi-
ence naši předkové nepotřebovali? Ne
nadarmo se říká, že vězeň, který by měl
přežít na dnešním chlebu, by zřejmě
nepřežil, protože co do kvality se ne-
může s nějakým komisárkem vůbec
srovnávat. Ale popořadě.
Obilné zrno je původně moučné se-
meno z některých druhů trav. Lidé vybírali
nejlepší semena, sázeli, zase vybírali, až
se dopracovali k obilí, jaké známe dnes.
Obiloviny v podobě kaší, placek či chleba
provázejí naši civilizaci až do hluboké mi-
nulosti. Přesto se toho za poslední, rela-
tivně velmi krátkou dobu mnoho změnilo.
Bohel k horšímu.
V minulosti se používalo obilí, tj. zrno,
jako celek (otruby, moučné jádro a klí-
ček). Tady nám příroda opět ukazuje svou
dokonalost, protože zrno může vydržet
uskladněné desítky let a pak ve vhod-
ných podmínkách vyklíčit. Naši předkové
mouku mleli z celého zrna. Tím se zacho-
valy všechny zdraví prospěšné složky. Klí-
ček obsahuje potřebné enzymy a nenasy-
cené mastné kyseliny.
Jediný problém vězí v tom, že celozrnná
mouka má ve srovnání s hladkou bílou
moukou kratší trvanlivost. Proto se v 19.
století začalo obilí vymílat tak, že se od-
dělily vnější vrstvy a klíčky, aby zbylo
moučné jádro. Takto zpracovaná bí
mouka byla tehdy luxusem, který je ale
placen tím nejcennějším, naším zdravím.
Bílá rafi novaná mouka, u nás pře-
vážně pšeničná, je zbavena všech
vitamínů, minerálních látek, zdravých
tuků, které obsahují otruby a klíčky. Ale
tohle není jediný problém. V dnešní pře-
šlechtěné pšenici je oproti původnímu
typu pšenice velmi vysoký podíl lepku.
Přílišná konzumace bílého pečiva má vliv
na stále se zvyšující počet lidí s nesná-
šenlivostí lepku nebo alergií na lepek.
robce zdravotní aspekty samozřejmě
nezajímají. Více lepku jim pomáhá při
zpracování těsta a nepřítomnost klíčku
zaručuje delší trvanlivost.
Tady ale zádrhely nekončí. Obchodníci
nám nyní nabízejí převážně pečivo, které
se sice tváří jako zdravá varianta bí
mouky, ale opak je pravdou. Označení
celozrnné není totéž co vícezrnné. Ví-
cezrnné znamená, že se pouze použilo
více druhů obilných zrn, zpracovaných
podobně jako v případě bílé rafi nované
mouky. Tmavé pečivo také nemusí být
vždy to pravé ořechové. Může se jednat
o obarve pečivo (na. karamelem, pra-
ženým žitem nebo ječmenem). Navíc čas-
tokrát přidané otruby, které nejsou nakva-
šené (jako v kváskovém pečivu), mohou
poškozovat sliznice, nehledě na to, že
jsou samy o sobě téměř nestravitelné.
Geniální uspořádání obilného zrna nám
názorně ukazuje, jak vše souvisí se vším.
Jen konzumace obiloviny v celistvém
a správně připraveném stavu nám umožní
získat maximum energie a živin. V bílé
mouce chybí klíček s enzymy, které štěpí
škrob, tudíž následně dochází k nedoko-
nalému trávení, takže nestrávený lepek
může při časté konzumaci poškozovat
sliznici střeva.
Jaké pečivo konzumovat, aby bylo
zdraví prospěšné? Přeorientujte se na
kváskové pečivo. Jeho slení je velmi
jednoduché, převážně žitná celozrnná
mouka, sůl, voda a kmín. Kvásek (nebo-li
kvas, vyrobený z celozrnné žitné mouky
a vody) je totiž šémem při přírodním
zpracování celého zrna. Kvašením se
naruší otruba, která se tak stává pro
naše ústrojí stravitelná.
Zde nemohu opomenout fakt, že kvas-
nice nejsou totéž co kvásek. Kvasnice na-
rychlé kvašení, kdežto k narušení ot-
ruby je potřeba více času. Kvásek je živá
entita a lecjaký vnímavý pekař vám po-
tvrdí, že jej ovlivňuje řada faktorů.
Kváskové pečivo nejenže prospívá zdraví,
ale i lépe zasytí, a to dokonce v menším
množství, než jaké byste k zasycení potře-
bovali konzumací běžného bílého pečiva.
Vyzkoušejte ho, možná si ho zamilujete
tak, že čerstvý křupavý rohlíček zůstane
v šedém stínu chutného kváskového pe-
čiva, nadupaného energií a zdravím.
Ostatně na golfu se vám to může ho-
dit. Budete mít více energie, zasytíte se
a nesníte-li pečiva tunu, pak budete le-
houčcí jako pírko.
INSTRUKCE | Výživa
Pečivo
zev článku zní sice fádně, ale zase stručně a jas
uvádí, o čem bude řeč. V restauracích nám k jídelní-
mu lístku přibyl seznam alergenů, což jen dokazuje,
že je cosi shnilého i ve státě českém… V naší kotlině
přibývá kupříkladu alergiků na lepek či na jiné druhy
potravinových složek. Proč tomu tak je? A co všechno
nám nabízí dnešní pečivo?
Text: Magda Jochmanová
Geniální uspořádání obilného zrna nám názorně
ukazuje, jak vše souvisí se vším. Jen konzumace
obiloviny v celistvém a správně připraveném stavu
nám umožní získat maximum energie a živin.
GOLF 03/2015, Page 41

Obsah

GOLF 03/2015, Page 1
GOLF 03/2015, Page 2
GOLF 03/2015, Page 3
GOLF 03/2015, Page 4
GOLF 03/2015, Page 5
GOLF 03/2015, Page 6
GOLF 03/2015, Page 7
GOLF 03/2015, Page 8
GOLF 03/2015, Page 9
GOLF 03/2015, Page 10
GOLF 03/2015, Page 11
GOLF 03/2015, Page 12
GOLF 03/2015, Page 13
GOLF 03/2015, Page 14
GOLF 03/2015, Page 15
GOLF 03/2015, Page 16
GOLF 03/2015, Page 17
GOLF 03/2015, Page 18
GOLF 03/2015, Page 19
GOLF 03/2015, Page 20
GOLF 03/2015, Page 21
GOLF 03/2015, Page 22
GOLF 03/2015, Page 23
GOLF 03/2015, Page 24
GOLF 03/2015, Page 25
GOLF 03/2015, Page 26
GOLF 03/2015, Page 27
GOLF 03/2015, Page 28
GOLF 03/2015, Page 29
GOLF 03/2015, Page 30
GOLF 03/2015, Page 31
GOLF 03/2015, Page 32
GOLF 03/2015, Page 33
GOLF 03/2015, Page 34
GOLF 03/2015, Page 35
GOLF 03/2015, Page 36
GOLF 03/2015, Page 37
GOLF 03/2015, Page 38
GOLF 03/2015, Page 39
GOLF 03/2015, Page 40
GOLF 03/2015, Page 41
GOLF 03/2015, Page 42
GOLF 03/2015, Page 43
GOLF 03/2015, Page 44
GOLF 03/2015, Page 45
GOLF 03/2015, Page 46
GOLF 03/2015, Page 47
GOLF 03/2015, Page 48
GOLF 03/2015, Page 49
GOLF 03/2015, Page 50
GOLF 03/2015, Page 51
GOLF 03/2015, Page 52
GOLF 03/2015, Page 53
GOLF 03/2015, Page 54
GOLF 03/2015, Page 55
GOLF 03/2015, Page 56
GOLF 03/2015, Page 57
GOLF 03/2015, Page 58
GOLF 03/2015, Page 59
GOLF 03/2015, Page 60
GOLF 03/2015, Page 61
GOLF 03/2015, Page 62
GOLF 03/2015, Page 63
GOLF 03/2015, Page 64
GOLF 03/2015, Page 65
GOLF 03/2015, Page 66
GOLF 03/2015, Page 67
GOLF 03/2015, Page 68
GOLF 03/2015, Page 69
GOLF 03/2015, Page 70
GOLF 03/2015, Page 71
GOLF 03/2015, Page 72
GOLF 03/2015, Page 73
GOLF 03/2015, Page 74
GOLF 03/2015, Page 75
GOLF 03/2015, Page 76
GOLF 03/2015, Page 77
GOLF 03/2015, Page 78
GOLF 03/2015, Page 79
GOLF 03/2015, Page 80
GOLF 03/2015, Page 81
GOLF 03/2015, Page 82
GOLF 03/2015, Page 83
GOLF 03/2015, Page 84
GOLF 03/2015, Page 1

Page 1

GOLF 03/2015, Page 2

Page 2

GOLF 03/2015, Page 3

Page 3

GOLF 03/2015, Page 4

Page 4

GOLF 03/2015, Page 5

Page 5

GOLF 03/2015, Page 6

Page 6

GOLF 03/2015, Page 7

Page 7

GOLF 03/2015, Page 8

Page 8

GOLF 03/2015, Page 9

Page 9

GOLF 03/2015, Page 10

Page 10

GOLF 03/2015, Page 11

Page 11

GOLF 03/2015, Page 12

Page 12

GOLF 03/2015, Page 13

Page 13

GOLF 03/2015, Page 14

Page 14

GOLF 03/2015, Page 15

Page 15

GOLF 03/2015, Page 16

Page 16

GOLF 03/2015, Page 17

Page 17

GOLF 03/2015, Page 18

Page 18

GOLF 03/2015, Page 19

Page 19

GOLF 03/2015, Page 20

Page 20

GOLF 03/2015, Page 21

Page 21

GOLF 03/2015, Page 22

Page 22

GOLF 03/2015, Page 23

Page 23

GOLF 03/2015, Page 24

Page 24

GOLF 03/2015, Page 25

Page 25

GOLF 03/2015, Page 26

Page 26

GOLF 03/2015, Page 27

Page 27

GOLF 03/2015, Page 28

Page 28

GOLF 03/2015, Page 29

Page 29

GOLF 03/2015, Page 30

Page 30

GOLF 03/2015, Page 31

Page 31

GOLF 03/2015, Page 32

Page 32

GOLF 03/2015, Page 33

Page 33

GOLF 03/2015, Page 34

Page 34

GOLF 03/2015, Page 35

Page 35

GOLF 03/2015, Page 36

Page 36

GOLF 03/2015, Page 37

Page 37

GOLF 03/2015, Page 38

Page 38

GOLF 03/2015, Page 39

Page 39

GOLF 03/2015, Page 40

Page 40

GOLF 03/2015, Page 41

Page 41

GOLF 03/2015, Page 42

Page 42

GOLF 03/2015, Page 43

Page 43

GOLF 03/2015, Page 44

Page 44

GOLF 03/2015, Page 45

Page 45

GOLF 03/2015, Page 46

Page 46

GOLF 03/2015, Page 47

Page 47

GOLF 03/2015, Page 48

Page 48

GOLF 03/2015, Page 49

Page 49

GOLF 03/2015, Page 50

Page 50

GOLF 03/2015, Page 51

Page 51

GOLF 03/2015, Page 52

Page 52

GOLF 03/2015, Page 53

Page 53

GOLF 03/2015, Page 54

Page 54

GOLF 03/2015, Page 55

Page 55

GOLF 03/2015, Page 56

Page 56

GOLF 03/2015, Page 57

Page 57

GOLF 03/2015, Page 58

Page 58

GOLF 03/2015, Page 59

Page 59

GOLF 03/2015, Page 60

Page 60

GOLF 03/2015, Page 61

Page 61

GOLF 03/2015, Page 62

Page 62

GOLF 03/2015, Page 63

Page 63

GOLF 03/2015, Page 64

Page 64

GOLF 03/2015, Page 65

Page 65

GOLF 03/2015, Page 66

Page 66

GOLF 03/2015, Page 67

Page 67

GOLF 03/2015, Page 68

Page 68

GOLF 03/2015, Page 69

Page 69

GOLF 03/2015, Page 70

Page 70

GOLF 03/2015, Page 71

Page 71

GOLF 03/2015, Page 72

Page 72

GOLF 03/2015, Page 73

Page 73

GOLF 03/2015, Page 74

Page 74

GOLF 03/2015, Page 75

Page 75

GOLF 03/2015, Page 76

Page 76

GOLF 03/2015, Page 77

Page 77

GOLF 03/2015, Page 78

Page 78

GOLF 03/2015, Page 79

Page 79

GOLF 03/2015, Page 80

Page 80

GOLF 03/2015, Page 81

Page 81

GOLF 03/2015, Page 82

Page 82

GOLF 03/2015, Page 83

Page 83

GOLF 03/2015, Page 84

Page 84

40

Rendering Page 41 (139535): (0/1) (192 ms)

Rendering Page 40 (139532): (0/1) (200 ms)

Rendering Page 39 (139523): (0/1) (199 ms)

No sync content to local

Sending statistics … done (3643 ms)

Rendering Page 43 (139542): (0/1) (3626 ms)

Rendering Page 42 (139538): (0/1) (3627 ms)

Rendering Page 41 (139535): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 40 (139532): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 39 (139523): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 38 (139520): (0/1) (3649 ms)

No sync content to local

Viewport set: width=device-width, user-scalable=0; scale = 1

No sync content to local

Screen: pdfPage

--==[ RUN ]==--

GOLF: theme set to 5680

Device info: input=mouse, webkitPrefix=no, screen=1264x0(1)

Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)

 i3666/vth206264-1.jpg

 i3666/vth206271-1.jpg

 i3666/vth206275-1.jpg

 i3666/vth206280-1.jpg

 i3666/bg139532.svg

 i3666/bg139535.svg

 i3666/vth206286-1.jpg

 i3666/vth206291-1.jpg (3x)

 i3666/vth206093-1.jpg (2x)

 i3666/vth206095-1.jpg (2x)

 i3666/vth206097-1.jpg (2x)

 i3666/vth206100-1.jpg (2x)

 i3666/vth206103-1.jpg (2x)

 i3666/vth206106-1.jpg (2x)

 i3666/vth206109-1.jpg[p1]

 i3666/vth206113-1.jpg[p1]

 i3666/vth206118-1.jpg[p1]

 i3666/vth206123-1.jpg[p1]

 i3666/vth206127-1.jpg[p1]

 i3666/vth206131-1.jpg[p1]

 i3666/vth206138-1.jpg[p1]

 i3666/vth206142-1.jpg[p1]

 i3666/vth206147-1.jpg[p1]

 i3666/vth206151-1.jpg[p1]

 i3666/vth206156-1.jpg[p1]

 i3666/vth206163-1.jpg[p1]

 i3666/vth206167-1.jpg[p1]

 i3666/vth206172-1.jpg[p1]

 i3666/vth206176-1.jpg[p1]

 i3666/vth206181-1.jpg[p1]

 i3666/vth206186-1.jpg[p1]

 i3666/vth206191-1.jpg[p1]

 i3666/vth206196-1.jpg[p1]

 i3666/vth206201-1.jpg[p1]

 i3666/vth206209-1.jpg[p1]

 i3666/vth206215-1.jpg[p1]

 i3666/vth206220-1.jpg[p1]

 i3666/vth206225-1.jpg[p1]

 i3666/vth206230-1.jpg[p1]

 i3666/vth206235-1.jpg[p1]

 i3666/vth206240-1.jpg[p1]

 i3666/vth206246-1.jpg[p1]

 i3666/vth206250-1.jpg[p1]

 i3666/vth206254-1.jpg[p1]

 i3666/vth206260-1.jpg[p1]

 i3666/vth206296-1.jpg[p1]

 i3666/vth206302-1.jpg[p1]

 i3666/vth206307-1.jpg[p1]

 i3666/vth206312-1.jpg[p1]

 i3666/vth206318-1.jpg[p1]

 i3666/vth206323-1.jpg[p1]

 i3666/vth206329-1.jpg[p1]

 i3666/vth206333-1.jpg[p1]

 i3666/vth206337-1.jpg[p1]

 i3666/vth206342-1.jpg[p1]

 i3666/vth206350-1.jpg[p1]

 i3666/vth206356-1.jpg[p1]

 i3666/vth206359-1.jpg[p1]

 i3666/vth206365-1.jpg[p1]

 i3666/vth206372-1.jpg[p1]

 i3666/vth206376-1.jpg[p1]

 i3666/vth206382-1.jpg[p1]

 i3666/vth206387-1.jpg[p1]

 i3666/vth206392-1.jpg[p1]

 i3666/vth206398-1.jpg[p1]

 i3666/vth206404-1.jpg[p1]

 i3666/vth206409-1.jpg[p1]

 i3666/vth206413-1.jpg[p1]

 i3666/vth206417-1.jpg[p1]

 i3666/vth206423-1.jpg[p1]

 i3666/vth206427-1.jpg[p1]

 i3666/vth206432-1.jpg[p1]

 i3666/vth206436-1.jpg[p1]

 i3666/vth206443-1.jpg[p1]

 i3666/vth206448-1.jpg[p1]

 i3666/vth206454-1.jpg[p1]

 i3666/vth206459-1.jpg[p1]

 i3666/vth206464-1.jpg[p1]

 i3666/vth206472-1.jpg[p1]

 i3666/vth206477-1.jpg[p1]

 i3666/vth206483-1.jpg[p1]

 i3666/vth206487-1.jpg[p1]

 i3666/vth206495-1.jpg[p1]

 i3666/vth206505-1.jpg[p1]

 i3666/vth206500-1.jpg[p1]

 i3666/vth206504-1.jpg[p1]