Pan Lohr, majitel hostince, je lovec, který
nosí z okolních lesů dostatek zvěřiny na
to, aby mohla být po celý rok na jídelníčku. S ní je tam spousta dalších specialit
– ani jídlo s nejobyčejnějším názvem není
u Lohrů obyčejné, vyzkoušel jsem to ten
večer s Babiččiným řízkem, kolem nějž nebylo nic, co byste tam čekali, zato spousta
příloh a doplňků, které byste u řízku nečekali ani náhodou. A byl kančí…
Hrají si tu s běžnými jmény jídel a vytvářejí
podstatné varianty. Navíc je na jídelníčku
položka Překvapení – to když si objednáte, kuchař vytvoří podle okamžitého nápadu a stavu lednice zcela individuální pokrm. Velmi oblíbené. U Lohrů se servíruje
na cedrovém dřevě… Ty body v katalogu
Gault Millau pak člověk snadno pochopí.
Spolu s tím, že zde předloni zrenovovali všechny pokoje, s tím, jak nízké mají
ceny a jak si hledí golfových hostů, si myslím, že Knappenwirt je optimum, čeho si
žádá duše člověka, který už spal v padesáti sobě se podobajících hotelech všude
možně. Našinci už to tady objevili, v zimě
na lyže, v létě na golf.
K večeři jsem si mohl vybrat posezení na
nekuřácké verandě (kde bych byl sám),
nebo vedle v lokálu, kde se živě bavili
místní chlapi (a kde bylo plno, přestože
nekuřácký nebyl ani náhodou). Tam jsem
pojedl ten Babiččin řízek, zapojen do debaty, jako bych byl zdejší.
GOLFCLUB MURAU – KREISCHBERG
Jedeme dál. Údolí stále mírně stoupá,
řeka Mur je užší než včera a stále se zužuje. Hory kolem se zvyšují. Pak městečko
Murau, v něm mocný zámek Schwarzenbergů, kousek dál třetí hřiště.
Karl Fussi se ze svého okna v klubovně
dívá na dvacet metrů vzdálený ostrovní
green poslední jamky, ohrazený bytelnou
palisádou. Všechno, co jen trošku jde, je
na tomto hřišti ze dřeva. Úmysl? Jistě.
Právě tady je údolí Murtal „nejdřevěnější“,
tady narazíte na dřevo a jeho zpracování
všude, a tak jej hojně využil i architekt
hřiště Diethardt Fahrenleitner (navrhoval
třeba Zillertal).
Celé osmnáctka je v podstatě plochá
(a tentokrát to sedělo), výška 850 metrů,
velice pěkné jamky v lese, dva poloostrovní greeny, poslední jamku tvoří ostrov.
W W W. C A S O P I S G O L F. C Z
Jednoduše designový pořádek – jednička
i desítka jdou hned od klubovny, kde je
i green devítky a tři sta let starý dřevěný
domek, při turnajích přebírající funkci „občerstvovny“. Velice přehledné, kompaktní
hřiště, žádné velké přechody. Spustili ho
před devíti roky, moderní prvky.
Architekt disponoval dostatkem místa, ferveje tudíž nejsou natěsnané, právě naopak, s přírodou nemusel moc hýbat; lesíky,
jezírka, krásná horská příroda. Na jedné
Když mi Karl hotel doporučoval, řekl, že
je takový normální. Sám bych to lépe
nevystihl: nehraná rakouská pohostinnost, velmi dobrá večeře, na jídelním
lístku přesně to, co očekáváte, pokoj,
všechno. Rozumná cena. Po dni na golfu
optimální.
GOLF CLUB LUNGAU
Oblast Lungau je prý nejslunnějším koutkem Rakouska (určitě je jich po Rakousku
Jak jsem zanedlouho zjistil, připomíná hřiště
Dr. Jekylla a pana Hydea a ještě někoho třetího
k nim – má tři tváře. Rovinaté jamky s jezírky,
zmíněná úžasná část s kopci a na druhé devítce
řada krásných, dost netypických jamek.
straně ohraničuje hřiště řeka Mur, na druhé
straně splazy hory Kreischberg: lyžařský
areál je necelý kilometr odtud.
Karl Fussi patnáct let velel turismu v regionu, před čtrnácti lety pak přešel řídit lyžařské středisko Kreischberg (to už je tady
čtyři desetiletí), stál u zrodu myšlenky
vybudovat zde golf a od počátku, tedy
deset let, mu šéfuje. To zrovna končila
zlatá éra budování golfových hřišť v Rakousku, ale to nikdo nevěděl. Nicméně
tenhle golf si vede výtečně. Kvalita, příroda, lidi… směje se Karl. Díky dvojímu angažmá nemá žádnou pauzu, ale zato, jak
sám řekl, nejkrásnější pracoviště na světě
– golf a lyže. Právě proto, že je tady tak
hluboko „in“, obracejí se na něj spousty
hráčů o radu na ubytování a tipy na hru,
na balíčky, na green fee karty…
Golfisté využívají služeb steakhouse „Pfiff“,
který najdete přímo v budově klubu. Pestrá
nabídka, předlouhý seznam steaků a dalších jídel, rozumné ceny. Protože klub je
u lyžařského střediska a je s ním propojen
pupeční šňůrou, má i spoustu partnerských
hotelů – buď těsně u areálu, nebo v pět kilometrů vzdáleném městě Murau.
Karl mi doporučil hotel Zum Brauhaus,
tedy U pivovaru, na břehu řeky Mur. Jako
jeden z mála místních hotelů se pyšní
čtyřmi hvězdičkami, nicméně ceny odpovídají třem hvězdám ve známějších střediscích – to je zde obecný jev, Murtalsko
není drahá oblast.
víc, já na tohle tvrzení narazil i v Lienzi).
Fakt svítilo, hory se vznášely někde u nebe
a tvořily pěkný kontrast hřišti. To leží
1 050 metrů vysoko, opět ploché, renomovaný architekt Keith Preston ho citlivě
zasadil mezi louky, pastviny a chráněnou
oblast Saumoos.
Řeka Mur je tady jen deset či patnáct metrů široká a když přijedou lidi z Grazu,
kudy Mur o sto dvacet kilometrů níž protéká, smějí se tomu potůčku. Dvakrát se
přes ni hraje, ale není to žádná hrůza, na
světě se hraje přes větší řeky. Na hřišti je
ale vody víc, četná jezírka, chráněné vlhké
biotopy… Nejtěžší jamkou je nově udělaná osmnáctka, kde jde rána na green
rovněž přes vodu.
Recepční mi řekla, že tady vaří klasiku,
salzburské regionální pokrmy a mezinárodní kuchyni, velké saláty, špagety, menší
jídla, jak se patří na golfu. Pak jsem zahlédl, jak jednomu hostovi nesou talíř domácích buchet, a bylo rozhodnuto…
Údolí Muru je dostupné z obou stran po
dálnicích. Ze „spodní“ strany přichází dálnice od Vídně, z horní strany údolí je to
jen skok (přesněji: od GC Lungau 5 km) ke
sjezdu St. Michael z tauernské dálnice, vedoucí od Salzburgu. Údolí je dobré projet
celé a zahrát si aspoň tři hřiště. Kdybych
si měl vybrat, které vynechat, nedokážu
to, všude je dobře. Neporadí vám ani Karl
Fussi – stará se o všechna, žádné ze svých
čtyř „dítek“ nemá víc nebo méně rád než
ta ostatní.
63