INSTRUKCE | Výživa a zdraví
Netradičně, ale především vesele
mandle a ten, kdo ji najde ve své porci,
bude mít následující rok štěstí. Na štědrovečerní večeři se na stůl nanosí spousta
jídla jako různé ryby, sálat s červenou řepou, mrkví, bramborami a nakládanými
okurkami, mrkvový a tuřínový nákyp,
sladká polévka ze švestek a dalšího ovoce
ochucená skořicí a hřebíčkem.
FRANCIE
Vánoční zvyklosti i tabule mají v různých koutech světa různou podobu.
Tak jako každý rok, i letos se zaměřím na zajímavosti
a zdravé tipy spojené s vánočními svátky. Oslavy Narození Páně se v průběhu století různě měnily a vyvíjely,
a to až do dnešní podoby, která přesáhla náboženský
rámec. Naše zvyky a tradice víceméně známe, proto se
tentokrát vypravíme do blízké i daleké ciziny, abychom
se mohli obohatit nebo inspirovat něčím novým. A vezmeme to třeba podle abecedy.
Text: Magda Jochmanová
ARGENTINA
Vánoční svátky v této dálavě se od těch našich liší snad ve všem. Slaví se až začátkem
ledna, když je v Argentině zrovna léto. Na
štědrovečerní tabuli se servíruje pečený
páv se všemi jeho atributy. Méně honosně
se pak může jevit krocan nebo masové pečeně. Co ale nesmí chybět, to jsou slané
koláčky plněné masem. Poklidné rozjímání
také není příliš zvykem, Argentinci si raději
vyjdou do ulic, kde křepčí a zpívají.
BULHARSKO
Ačkoli je Bulharsko převážně pravoslavná
země, Štědrý den připadá na stejný den
jako u nás, byť vlastní svátek je až 25.
Na sváteční večeři se servíruje lichý počet jídel, ideálně 11, takže krom pečeného kapra, jehož šupiny mají symbolizovat budoucí peníze, se na stole objeví
28 | GOLF
sušené plody, obilná kaše, ořechy atd.,
ale mnohdy nechybí třeba vepřové maso
s luštěninami.
FILIPÍNY
Bývalá španělská kolonie je převážně katolickou zemí a vánoční oslavy zde začínají
už 16. prosince první vánoční mší. Věřícím se u kostelů nabízí horká čokoláda
a „puto bumbong“, což je vařená barevná
rýže zabalená v bambusu a ochucená kokosem a třtinovým cukrem. Dominantou
štědrovečerní večeře je šunka pečená na
medu nebo rovnou celé sele.
FINSKO
Štědrý den ve Finsku začíná až 25. ráno,
kdy se snídá rýžová kaše se skořicí. Když
se kaše vaří, tak se do ní přidá jedna
Sen každého labužníka nezklame ani na
Vánoce. Francouzi jsou holt bonviváni
každým coulem. Tradiční vánoční hostina
se podává až po půlnoční mši a podle regionu se konzumují místní lahůdky, jako
jsou ústřice, kachní játra, sladké i slané
palačinky, různé sýry a nesmí chybět tradiční sladké vánoční poleno. To vše se zapíjí, jak jinak, než šampaňským či vínem.
JAPONSKO
Komerční vlivy doputovaly až do Japonska, takže i přesto, že je v zemi pouhé
1 % křesťanů, se sice Vánoce jako takové
prakticky neslaví, ale čím dál častěji se objevují vánoční motivy. Je zajímavé, že si
Japonci, známí svou jedinečnou kuchyní,
dopřávají v tyto dny fast food a rezervace
v různých řetězcích známých značek se
musí provádět s velkým předstihem.
PERU
Začátek prosince je ve znamení Chocolatadas, kdy se myslí na ty méně šťastné
a v obrovských hrncích se pro chudé
a hladové vaří kořeněná hořká čokoláda. Na štědrovečerní večeři se pak podává krocan, někdy s ovocnou nádivkou.
K masu je jako příloha jablečná omáčka
a v páře vařené kukuřičné listeny plněné
masem nebo zeleninou.
Jak vidno, i co se vánočních oslav týče,
platí ověnčené „proti gustu, žádný dišputát“. Inu, rozmanitost není nuda a je
prospěšná. Milí čtenáři, přeji vám pohodové svátky vánoční a pevné zdraví
v novém roce!