INSTRUKCE | Výživa a zdraví

Netradičně, ale především vesele

mandle a ten, kdo ji najde ve své porci,

bude mít následující rok štěstí. Na štědrovečerní večeři se na stůl nanosí spousta

jídla jako různé ryby, sálat s červenou řepou, mrkví, bramborami a nakládanými

okurkami, mrkvový a tuřínový nákyp,

sladká polévka ze švestek a dalšího ovoce

ochucená skořicí a hřebíčkem.

FRANCIE

Vánoční zvyklosti i tabule mají v různých koutech světa různou podobu.

Tak jako každý rok, i letos se zaměřím na zajímavosti

a zdravé tipy spojené s vánočními svátky. Oslavy Narození Páně se v průběhu století různě měnily a vyvíjely,

a to až do dnešní podoby, která přesáhla náboženský

rámec. Naše zvyky a tradice víceméně známe, proto se

tentokrát vypravíme do blízké i daleké ciziny, abychom

se mohli obohatit nebo inspirovat něčím novým. A vezmeme to třeba podle abecedy.

Text: Magda Jochmanová

ARGENTINA

Vánoční svátky v této dálavě se od těch našich liší snad ve všem. Slaví se až začátkem

ledna, když je v Argentině zrovna léto. Na

štědrovečerní tabuli se servíruje pečený

páv se všemi jeho atributy. Méně honosně

se pak může jevit krocan nebo masové pečeně. Co ale nesmí chybět, to jsou slané

koláčky plněné masem. Poklidné rozjímání

také není příliš zvykem, Argentinci si raději

vyjdou do ulic, kde křepčí a zpívají.

BULHARSKO

Ačkoli je Bulharsko převážně pravoslavná

země, Štědrý den připadá na stejný den

jako u nás, byť vlastní svátek je až 25.

Na sváteční večeři se servíruje lichý počet jídel, ideálně 11, takže krom pečeného kapra, jehož šupiny mají symbolizovat budoucí peníze, se na stole objeví

28 | GOLF

sušené plody, obilná kaše, ořechy atd.,

ale mnohdy nechybí třeba vepřové maso

s luštěninami.

FILIPÍNY

Bývalá španělská kolonie je převážně katolickou zemí a vánoční oslavy zde začínají

už 16. prosince první vánoční mší. Věřícím se u kostelů nabízí horká čokoláda

a „puto bumbong“, což je vařená barevná

rýže zabalená v bambusu a ochucená kokosem a třtinovým cukrem. Dominantou

štědrovečerní večeře je šunka pečená na

medu nebo rovnou celé sele.

FINSKO

Štědrý den ve Finsku začíná až 25. ráno,

kdy se snídá rýžová kaše se skořicí. Když

se kaše vaří, tak se do ní přidá jedna

Sen každého labužníka nezklame ani na

Vánoce. Francouzi jsou holt bonviváni

každým coulem. Tradiční vánoční hostina

se podává až po půlnoční mši a podle regionu se konzumují místní lahůdky, jako

jsou ústřice, kachní játra, sladké i slané

palačinky, různé sýry a nesmí chybět tradiční sladké vánoční poleno. To vše se zapíjí, jak jinak, než šampaňským či vínem.

JAPONSKO

Komerční vlivy doputovaly až do Japonska, takže i přesto, že je v zemi pouhé

1 % křesťanů, se sice Vánoce jako takové

prakticky neslaví, ale čím dál častěji se objevují vánoční motivy. Je zajímavé, že si

Japonci, známí svou jedinečnou kuchyní,

dopřávají v tyto dny fast food a rezervace

v různých řetězcích známých značek se

musí provádět s velkým předstihem.

PERU

Začátek prosince je ve znamení Chocolatadas, kdy se myslí na ty méně šťastné

a v obrovských hrncích se pro chudé

a hladové vaří kořeněná hořká čokoláda. Na štědrovečerní večeři se pak podává krocan, někdy s ovocnou nádivkou.

K masu je jako příloha jablečná omáčka

a v páře vařené kukuřičné listeny plněné

masem nebo zeleninou.

Jak vidno, i co se vánočních oslav týče,

platí ověnčené „proti gustu, žádný dišputát“. Inu, rozmanitost není nuda a je

prospěšná. Milí čtenáři, přeji vám pohodové svátky vánoční a pevné zdraví

v novém roce!