INSTRUKCE | Výživa
Snesitelná trpkost bytí
Třísloviny, sekundární metabolity rostlin, máme v povědomí převážně díky vínu,
čaji, kávě, kakau či ovoci. Jistě jste se už s touto svíravou chutí setkali. Podívejme se,
čím vším nás mohou obohatit. A nemějte obavy, že by článek vyzněl příliš trpce,
nebudu se pouštět do hlubin vědních oborů a popisovat složité chemické procesy.
Text: Magda Jochmanová
či maliníkového nebo ostružiníkového
listu a kupříkladu kontryhelová nať obsahuje i antibakteriální složky.
Dalším pomocníkem jsou různé tinktury,
z nichž nejznámější objevíte pod zkratkou MYGARA. Obsahuje směs bylin, které
tlumí bolest, jsou hojivé, protizánětlivé,
navíc pomáhá proti vzniku zubního kazu
a léčí dásně.
Třísloviny sevřou nepřítele našeho zdraví.
Třísloviny jsou v přírodě velmi rozšířené
a nacházejí se v plodech, listech, kůře
nebo kmenech, kde rostlinu chrání před
škůdci (hmyz, plísně, apod.). I když systém ochrany nebyl dosud dostatečně
probádán, podstatou je, že tato nenápadná skupina přírodních látek je velmi
účinná při léčbě některých poranění či
onemocnění.
Právě svíravý pocit tříslovin poukazuje
na obsažení látek se stahujícími účinky,
které místně zužují cévy a snižují vyměšování, čímž se omezí tvorba zánětů,
otoků, mokvání a různých jiných procesů
provázející poranění či popálení pokožky.
K těmto účelům se používá např. dubová
kůra. Svíravé látky vytvoří, laicky řečeno,
antiseptický obal, pod kterým regeneruje
poškozená tkáň. Bohužel je nelze použít
na větší plochy popálenin, neboť přílišné
množství vstřebaných tříslovin má negativní dopad na játra. I tady platí – všeho
s mírou.
Všeobecně vzato, jejich pole působnosti je značně obsáhlé, proto poskytují
různé fyziologické a zdravotní účinky.
48 | GOLF
Jsou antioxidační, protizánětlivé, antiseptické, působí antibakteriálně, protivirově,
protialergicky nebo proti ateroskleróze.
Skvělé výsledky vykazují při léčbě hemoroidů, kde omezují krvácení, nebo při
průjmech, jelikož mají blahodárný vliv
na trávicí ústrojí. Napomáhají také proti
nadměrnému pocení.
Mírní i působení některých jedů. Pomohou-li v takovéto situaci, pak výborně poslouží jako bojovník proti střevním parazitům či jako brzda zánětlivých procesů
v žaludku a střevech. Pokud třísloviny
konzumujete pravidelně, nejenže mají příznivý vliv na krevní oběh, ale působí jako
prevence srdečních chorob.
Léčivé rostliny nabízejí mnoho možností
použití. Co se rostlin s obsahem tříslovin týče, nejpoužívanější jsou výluhy, extrakty, masti, gely nebo čípky. Lze připravovat i koupele, kde se zpravidla používá
list ostružiníku. V případě hnisavé rány se
používá např. list ořešáku.
Kloktadla jsou také účinným nástrojem,
převážně při působení na sliznici dutiny
ústní. Připravují se např. z dubové kůry
Jak už jsem zmínila, nic se nesmí přehánět, proto se dieta s vysokým obsahem
tříslovin může projevit negativně, např.
nižší využitelností minerálních látek a bílkovin. Avšak při běžném konzumování
plodů přírody nemusíte mít nejmenší
obavy, neboť samotný instinkt vám nedovolí sníst třeba kilo borůvek na posezení… Proto si s chutí dopřávejte třeba
zmíněné borůvky, trnky, jahody, dřín,
ostružiny, brusinky, granátové jablko,
kaki, ořechy, koření… Dokonce je najdete
i v kvalitních čokoládách s vysokým obsahem kakaa.
A co ty pověstné „tříslovinky“ ve víně?
Více se vyskytují v červených vínech
a nejenže ovlivňují výslednou chuť, ale
i jiskru a barvu. Třísloviny z hroznů se
dělí na zralé a nezralé a již z podstaty
věci je zřejmé, že jsou žádanější ty zralé.
Tím, že nezralé třísloviny nejsou rozpustné ve vodě, si zachovávají svou drsnost bez ohledu na stáří vína. Pokud
má víno silnější slupku, má i vyšší obsah
tříslovin. Někdy se může stát, že je uvidíte usazené na dně láhve, což někteří
vinaři nepovažují za vadu na kráse. Co se
vyzrálých tříslovin týče, jsou rozpustné
a zráním vína mizí, čímž zjemňují a harmonicky rozvíjejí chuť vína. Ať už kápnete na víno jakékoli chuti, faktem je, že
přiměřená trpkost není na škodu, ale ku
zdraví. Tak na zdraví!