INSTRUKCE | Výživa
Je libo broučka?
V dnešním světě panuje čím dál větší informovanost, avšak zároveň častokrát netušíme,
na čem si doopravdy pochutnáváme. Žijeme zkrátka ve světě paradoxů. Kdo si však nechce kazit chuť a chce i nadále setrvat ve sladké nevědomosti, nechť raději přelistuje na
jiný článek. „Odvážlivci“ mohou číst dál.
Text: Magda Jochmanová
Potraviny, které nám obchodníci nabízejí,
jsou krásně barevné, tudíž neodolatelně
lákavé, mají jiskru i lesk a vůbec všechny
atributy pro skvělý prodej. Vypadají tak,
že lze někdy těžko odolat. Když se ale
zamyslíme, že některé potraviny určité
žvýkačkách a neunikly ani párky nebo pařížský salát některých výrobců.
NEMRZNOUCÍ SMĚS
Někdo si tady řekne, je to vůbec možné?
Bohužel ano. Propylenglykol, označován
Od 18. století se používal k leštění nábytku, dnes kupříkladu k lakování houslí
nebo jako politura při restaurátorských
pracích. Zajímavostí je, že se u nás do
roku 1968 používal k výrobě gramofonových desek. Potud to nezní nijak strašlivě, ale jistě už začínáte tušit, že jste
i tuhle látku někdy ochutnali.
Všimli jste si, jak jsou některé povrchy
ovoce neskutečně lesklé? Příroda je
hodně šikovná, ale někomu se to zdá být
málo, a tak přidá trochu leštidla, E904.
Ono se pak nejen pěkně leskně, ale
i déle vydrží.
KASTOREUM
Aby těch výměšků nebylo málo, tak kastoreum je výměšek análních pachových
žláz bobra. Jelikož má výraznou vůni po
vanilce nebo malinách, bylo by pochopitelné použití k výrobě parfémů či osvěžovačů vzduchu, avšak používá se i k výrobě cukrovinek, ochucení cigaret apod.
VYZINA
barvy nikdy neměly a přirozeně z podstaty věci ani nemohou mít, tak se začneme ptát: čím to? Ale nejen barvu i lesk
lze dovést k dokonalosti, chuť potraviny
je neméně důležitá a častokrát použití
náhražky vyjde i levněji. V potravinářském
průmyslu se používá ledacos, tady je namátkou pár zajímavých položek.
NOPÁLOVEC KARMÍNOVÝ
(TÉŽ ČERVEC NOPÁLOVÝ)
Tento brouček s krásným zbarvením má
smůlu. Konkrétně samička, jelikož jen
oplodněná má v sobě maximum karmínového barviva. Po usušení se červci
uvaří a barvivo se vysráží síranem hlinitoamonným. Jako barvivo v rámci potravin
se označuje E120. Používá se například
ve známem aperitivu Campari, v různých mléčných výrobcích, bonbónech,
40 | GOLF
také jako E1520, se získává synteticky
z ropné frakce propylenu. V potravinářství
se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor,
zvlhčující látka, rozpouštědlo nebo nosič.
Má konzervační účinky a chrání potraviny
před zmrznutím. Používá se v masném
průmyslu také jako přísada zabraňující
ztrátě barvy.
Tuto látku však najdeme nejen jako přísadu do nemrznoucích směsí do vozidel,
ale také v různých dresincích, popcornu,
sušenkách, cukrovinkách, dále také v zubních pastách nebo kosmetice. Na základě
studií může při přímém kontaktu dráždit
pokožku a oči. Údajně jsou také zaznamenány případy otravy u dětí, při požití.
ŠELAK
Další chuťovkou je přírodní živice, která
se získává z výměšků červce lakového.
Možná jste si všimli, že na některých etiketách piva nebo vína je uvedeno, že
může obsahovat stopy korýšů a ryb. Není
to vtip ani nepořádnost výrobce, ale
jedná se o látku, která se získává ze sušených rybích měchýřů a používá se jako
čiřidlo při výrobě kvasných nápojů.
VLASY
Aby toho nebylo málo, jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky
se používá L-cystein (E920), jehož hlavním zdrojem jsou lidské vlasy a štětiny
prasat.
Neobvyklých přídatných látek najdeme
v potravinách mnohem více, než je uvedeno v tomto článku, nicméně, tady je
alespoň šest důvodů, proč omezit konzumaci polotovarů.