INSTRUKCE | Výživa

Kosti jako krajka

Když si vyhledáte, jak vypadá vnitřní struktura kostí, zjistíte, že se podobá krajce zhotovené zručnou krajkářkou. Formou metafory by se dalo říct, že když je krajkářka

hodně unavená nebo stará, krajka už není tak pěkná a je dosti proděravělá. Možná

už tušíte, že tentokrát bude řeč o řídnutí kostí, osteoporóze.

Text: Magda Jochmanová

Dalo by se říct, že náruživým golfistům

osteoporóza nehrozí, protože na kvalitu

kostí má velký vliv i pravidelný pohyb. Ale

nebudu předbíhat… Jelikož je téma velmi

obšírné, jistě mi prominete relativně zjednodušený popis, který však nepostrádá

srozumitelné a podstatné informace,

včetně jednoho zajímavého paradoxu.

Jak uvádí Wikipedie, osteoporóza je metabolická kostní choroba, projevující se

řídnutím kostní tkáně. V důsledku úbytku

vápníku a jiných minerálů se v kostech

vytvářejí póry, čímž se zmenšuje hustota

kostní hmoty a struktura „krajky“ řídne.

Když se řekne osteoporóza, leckomu naskočí rovnice: dostatečný přísun vápníku.

Ten sám o sobě ale nic nezmůže. Aby se

dostal přes střevní sliznici, je k tomu zapotřebí odpovídající množství vitamínu D.

Tělo navíc nedokáže samotný vápník ukládat, musí z něho napřed vzniknout kostní

minerál, pro jehož tvorbu je potřeba přímitomnost mi

nerálních

prvků, zejména

Také o kosti je třeba pečovat.

hořčíku, zinku a fosforu. Na tvorbě organických částí kostí se pak podílí měď

a mangan. Pokud nejsou tyto prvky přítomny, vápník se vyplaví z těla ven.

A aby toho nebylo málo, je třeba i aktivity buněk zvaných osteoblasty, které

vytvářejí kostní matrice. Pro udržení rovnováhy působí i buňky osteoklasty, které

naopak vápník z kostí vyplavují. Pozor,

teď přichází zajímavá pointa. Čím více se

osteoblasty aktivují, tím více jich zahyne.

Když se dlouhodobě snažíte konzumovat

zvýšená množství vápníku, zvýší se i aktivita osteoblastů, v důsledku čehož se

může zvýšit hustota kostí. Tento úspěch

je však dočasný, protože buňky se mohou

dělit jen v určitém daném počtu. Z toho

nakonec vyplývá, že se jejich reprodukční

schopnost předčasně vyčerpá.

Totéž však neplatí pro osteoklasty; nejenže

se tedy snižuje tvorba kostního tkaniva, ale

navíc osteoklasty způsobí vyplavování vápzvýšený

níku z kostí. Je tedy paradoxní, že zvý

přísun vápníku může způsobit vlastní nemnožství přidostatek. Nehledě na to, že množstv

jatého vápníku je přesně dáno, takže nadbytečný přísun se jeví jako zbytečný. Kosti

tedy

prostě nejsou nafukovací. Pokud si ted

mléčné

hojně dopřáváte například mléko a m

výrobky jako skvělý zdroj vápníku a popo

mocníka pro vaše kosti, vězte, že se jedná

j

pouze o krátkodobé řešení.

Z toho vyplývá, že by se nemělo n

nic

přehánět, a vezmeme

vezmeme-li

v potaz i potravi

potravinové

doplňky, měly

by se užívat

užív

s velk

velkým

lkk ým rrozmyslem.

myslem Kupříkladu

přík

p

zvýšený

zzvý

přísun

přís

p

vápníku

vápní

může mít negativní vliv na schopnosti

zinku, manganu a hořčíku vyživovat kosti.

Poslední dobou začínají čím dál více zaznívat informace o tom, že pravidelná

a přílišná konzumace mléčných výrobků

není zdraví prospěšná. Třeba nové nutriční doporučení odborníků z Harvard

School of Public Health uvádí, že skvělý

zdroj vápníku a vyšší využitelnost než

z mléka vykazuje zelenina. Co se týče

propagace mléka, poukazují na ovlivnění

lobby z řad potravinářského průmyslu.

Ať už je váš názor na toto kontroverzní

„mléčné“ téma jakýkoliv, je minimálně

k zamyšlení.

První projevy osteoporózy mohou signalizovat silné bolesti zad nebo zlomeniny tolik „populárního“ krčku stehenní

kosti či zápěstí. Dalším příznakem je

snížení tělesné výšky nebo deformace

kostí. Ohroženy jsou i ženy s předčasnou

menopauzou.

Jak tedy na to, aby byla „krajka“ pěkně

hustá? Zdravé kosti podpoříte rozmanitým jídelníčkem založeným na přírodních

produktech, včetně zařazení různých semínek, jako je sezam, len, mák apod. Pokud možno, omezte potraviny s kyselinou

citrónovou a nezralé dovážené ovoce,

které obsahuje organické kyseliny způsobující odvápnění.

Nezapomeňte ani na potraviny obsahující křemík (jablka, syrové zelí, čekanka,

celer, červená řepa, okurky, cibule, karotka, třešně, rozinky, mandle, ořechy

a zrna obecně), který zvyšuje obsah vápníku v kostech. Na kvalitu kostí má neblahý dopad kouření a přemíra alkoholu.

Kvalitu kostí si můžete nechat změřit

u lékaře, jedná se o bezbolestnou proceduru. A jak jsem zmínila v úvodu, je

třeba pravidelně sportovat, takže golfu

zdar, zdar, zdar!