INSTRUKCE | Výživa
Kosti jako krajka
Když si vyhledáte, jak vypadá vnitřní struktura kostí, zjistíte, že se podobá krajce zhotovené zručnou krajkářkou. Formou metafory by se dalo říct, že když je krajkářka
hodně unavená nebo stará, krajka už není tak pěkná a je dosti proděravělá. Možná
už tušíte, že tentokrát bude řeč o řídnutí kostí, osteoporóze.
Text: Magda Jochmanová
Dalo by se říct, že náruživým golfistům
osteoporóza nehrozí, protože na kvalitu
kostí má velký vliv i pravidelný pohyb. Ale
nebudu předbíhat… Jelikož je téma velmi
obšírné, jistě mi prominete relativně zjednodušený popis, který však nepostrádá
srozumitelné a podstatné informace,
včetně jednoho zajímavého paradoxu.
Jak uvádí Wikipedie, osteoporóza je metabolická kostní choroba, projevující se
řídnutím kostní tkáně. V důsledku úbytku
vápníku a jiných minerálů se v kostech
vytvářejí póry, čímž se zmenšuje hustota
kostní hmoty a struktura „krajky“ řídne.
Když se řekne osteoporóza, leckomu naskočí rovnice: dostatečný přísun vápníku.
Ten sám o sobě ale nic nezmůže. Aby se
dostal přes střevní sliznici, je k tomu zapotřebí odpovídající množství vitamínu D.
Tělo navíc nedokáže samotný vápník ukládat, musí z něho napřed vzniknout kostní
minerál, pro jehož tvorbu je potřeba přímitomnost mi
nerálních
prvků, zejména
Také o kosti je třeba pečovat.
hořčíku, zinku a fosforu. Na tvorbě organických částí kostí se pak podílí měď
a mangan. Pokud nejsou tyto prvky přítomny, vápník se vyplaví z těla ven.
A aby toho nebylo málo, je třeba i aktivity buněk zvaných osteoblasty, které
vytvářejí kostní matrice. Pro udržení rovnováhy působí i buňky osteoklasty, které
naopak vápník z kostí vyplavují. Pozor,
teď přichází zajímavá pointa. Čím více se
osteoblasty aktivují, tím více jich zahyne.
Když se dlouhodobě snažíte konzumovat
zvýšená množství vápníku, zvýší se i aktivita osteoblastů, v důsledku čehož se
může zvýšit hustota kostí. Tento úspěch
je však dočasný, protože buňky se mohou
dělit jen v určitém daném počtu. Z toho
nakonec vyplývá, že se jejich reprodukční
schopnost předčasně vyčerpá.
Totéž však neplatí pro osteoklasty; nejenže
se tedy snižuje tvorba kostního tkaniva, ale
navíc osteoklasty způsobí vyplavování vápzvýšený
níku z kostí. Je tedy paradoxní, že zvý
přísun vápníku může způsobit vlastní nemnožství přidostatek. Nehledě na to, že množstv
jatého vápníku je přesně dáno, takže nadbytečný přísun se jeví jako zbytečný. Kosti
tedy
prostě nejsou nafukovací. Pokud si ted
mléčné
hojně dopřáváte například mléko a m
výrobky jako skvělý zdroj vápníku a popo
mocníka pro vaše kosti, vězte, že se jedná
j
pouze o krátkodobé řešení.
Z toho vyplývá, že by se nemělo n
nic
přehánět, a vezmeme
vezmeme-li
v potaz i potravi
potravinové
doplňky, měly
by se užívat
užív
s velk
velkým
lkk ým rrozmyslem.
myslem Kupříkladu
přík
p
zvýšený
zzvý
přísun
přís
p
vápníku
vápní
může mít negativní vliv na schopnosti
zinku, manganu a hořčíku vyživovat kosti.
Poslední dobou začínají čím dál více zaznívat informace o tom, že pravidelná
a přílišná konzumace mléčných výrobků
není zdraví prospěšná. Třeba nové nutriční doporučení odborníků z Harvard
School of Public Health uvádí, že skvělý
zdroj vápníku a vyšší využitelnost než
z mléka vykazuje zelenina. Co se týče
propagace mléka, poukazují na ovlivnění
lobby z řad potravinářského průmyslu.
Ať už je váš názor na toto kontroverzní
„mléčné“ téma jakýkoliv, je minimálně
k zamyšlení.
První projevy osteoporózy mohou signalizovat silné bolesti zad nebo zlomeniny tolik „populárního“ krčku stehenní
kosti či zápěstí. Dalším příznakem je
snížení tělesné výšky nebo deformace
kostí. Ohroženy jsou i ženy s předčasnou
menopauzou.
Jak tedy na to, aby byla „krajka“ pěkně
hustá? Zdravé kosti podpoříte rozmanitým jídelníčkem založeným na přírodních
produktech, včetně zařazení různých semínek, jako je sezam, len, mák apod. Pokud možno, omezte potraviny s kyselinou
citrónovou a nezralé dovážené ovoce,
které obsahuje organické kyseliny způsobující odvápnění.
Nezapomeňte ani na potraviny obsahující křemík (jablka, syrové zelí, čekanka,
celer, červená řepa, okurky, cibule, karotka, třešně, rozinky, mandle, ořechy
a zrna obecně), který zvyšuje obsah vápníku v kostech. Na kvalitu kostí má neblahý dopad kouření a přemíra alkoholu.
Kvalitu kostí si můžete nechat změřit
u lékaře, jedná se o bezbolestnou proceduru. A jak jsem zmínila v úvodu, je
třeba pravidelně sportovat, takže golfu
zdar, zdar, zdar!