GOLF
Synced!
Žádost o souhlas s ukládáním volitelných informací

Pro základní fungování webu nepotřebujeme ukládat žádné informace (tzv. cookies apod.). Rádi bychom vás ale požádali o souhlas s uložením volitelných informací:

Anonymní unikátní ID

Díky němu příště poznáme, že se jedná o stejné zařízení, a budeme tak moci přesněji vyhodnotit návštěvnost. Identifikátor je zcela anonymní.

Aa

Aa

Aa

Aa

Aa

 

 

 

 

aA
GOLF 09/2010, Page 42
GOLF 09/2010, Page 43
GOLF 09/2010, Page 44
42
|
GOLF
INSTRUKCE
|
Teorie golfu
Ve vědeckých studiích je model chápán
jako nástroj reprezentující určité složi-
tosti nebo se používá jako pomůcka při
nesprávném porozumění některých jed-
noduchých či důvěrně známých vztahů.
Modely se obvykle vyrábějí ze dřeva, ko-
vu, plastu apod. a provádějí se na nich
testy, které detailně zobrazují funkce
nebo obecně zvažovaná fakta. Model
lze popsat matematicky a následně
lze rozpracovat vše, co je třeba zjistit
o jeho chování.
Použitý model by měl splňovat určité
předpoklady, v prvé řadě musí věrně repre-
zentovat zkoumaný objekt i vnější účinky
nebo vztahy, jež jsou předmětem studia.
To stejné platí také o jednotlivých částech
modelu. Není však nezbytně nutné, aby se
podobal originálu. Ostatně např. elektrické
obvody se často používají jako analogie
mechanických systémů. Takový model nic-
méně musí být maximálně jednoduc, ji-
nak hrozí riziko, že do procesu zkoumání
vstoupí velké množství proměnných, které
by mohly zkreslovat přijaté závěry.
O modelu golfového švihu a na základě
vyvozených závěrů lze tvrdit, že poskytuje
velmi slibné výsledky. Díky tomu můžeme
také uspokojivě odpovědět například na
otázku, jak je možné, že člověk při švihu
dokáže vyprodukovat energii o velikosti
čtyř koňských sil. Aplikací tohoto modelu
se zjistilo, že maximální energie přenese-
ná v pravý moment do hlavy hole přímo
závisí na načasování švihu. A tímto se také
pomalu dostáváme k problematice mode-
lového hráče, které se budeme věnovat
v několika následujících kapitolách.
(Příště: Modelový hráč)
GOLFISTA JAKO
DVOJITÉ KYVADLO III
GOLFOVÁ FYZIKA
Podle výukových materiálů
PGAC připravil
Ondřej Trupl
V návaznosti na minulý úvod do problematiky budeme pokračovat v kapitolách
z golfové fyziky, jež pojednávají o základní teorii golfového švihu i o tom, jak při švihu
pracuje hráčovo tělo.
Obr.: Obě ilustrace ukazují výsledky pozorování řady hráčů při švihu. Z nich je patrné, v jak různé míře se švihu účastní jednotlivé svaly, jak se chová šaft
i hlava hole a co při švihu dělají chodidla hráče. Tyto detaily umožňují pochopit základní principy. Vzhledem ke složitosti je důležité znázornit reálného
hráče pomocí jednoduchého modelu (pravá část obrázku).
GOLF 09/2010, Page 45
INSTRUKCE
|
Výživa
WWW.CASOPISGOLF.CZ
43
Na otázku, která jídla si vybavíte, když
se řekne „tradiční česká kuchyně“, odpo-
vědělo osmdesát procent dotázaných –
vepřová, knedlík a zelí. Následuje svíč-
ková, řízek, guláš, kynuté knedlíky... Je
tohle ovšem naše tradiční strava?
Udává se, že trvá alespoň sedm genera-
cí, než si společnost zvykne na nové po-
traviny ve stravě. Je však nutné dodat,
že ne na všechny potraviny se lidský
organismus dokáže adaptovat.
Jako lidstvo jsme tady na zemi, řekně-
me, alespoň 40 000 let. Za tu dobu
jsme prošli vývojem a náš trávicí systém
se optimalizoval na získávání energie
z dostupné „tradiční“ stravy.
Dovolte mi krátkou exkurzi do kuchařek
z 15. až 19. století, jež naznačuje, co měli
lidé tou dobou na talíři. Kroupy, pšenici,
oves, ovesnou a ječnou mouku, rýži, rý-
žovou mouku, pohanku, jáhly, žito. Z luš-
těnin hrách a čočku. Dále ryby, občas
zvěřinu a velké množství zeleniny, včet-
ně té divoké. Konzumovali také vlašské
a lískové ořechy, jablka, hrušky, švestky
atd. Samozřejmě, že existovaly i kuchař-
ky pro náročné a bohaté, ovšem tento
druh stravy se týkal jen velmi malého
procenta populace.
Z uvedeného je zřejmé, že naše dnešní
strava je poněkud odlišná od té, na kterou
se naše genetika po tisíce let adaptova-
la. Největší potíže podle mě způsobuje
rozšíření používání cukru a bílé mouky
v našem jídelníčku.
V minulosti ještě poměrně nedávné
(po druhé světové válce) se obilná zrna
zpracovávala celá, tedy včetně všech
vrstev obalu a klíčku, které jsou při vý-
robě bílé jemné mouky odstraněny. Ty-
to části zrna obsahují vlákninu, mine-
rální látky, enzymy, tuk a bílkoviny,
dalo by se říct „full support“.
m, že tyto části ze zrna odstraníme,
zbude nám „jádro“ zrna tvořené převážně
škrobem (sacharidy), ovšem přicházíme
tím o výživovou hodnotu obilnin ve sta-
vu, jak je příroda „uvařila“, a co je důle-
žité, ve stavu, na který byl po generace
„trénován“ náš zažívací trakt.
Není divu, že si organismus s novou
situací (bílou moukou) neví rady a dě
„psí kusy“ (přibírá, vytváří potíže s dia-
betem, cholesterolem či kardiovasku-
lárním systémem).
Rafinovaný cukr (podobně se cho
i bílá mouka) má tu vlastnost, že je
velmi snadno vstřebatelný, čímž vytváří
pro organismus nezvyklou situaci –
náhle ho máme v krvi přespříliš. Tělo
ovšem potřebuje mít stabilní hladinu
cukru v krvi, uvedená situace tudíž
představuje jeho ohrožení. Proto se
hledí přebytečného cukru z krve zbavit
pomocí jeho doplnění do všech „ciste-
ren“ na cukr v těle – ty jsou ale nane-
štěstí poměrně malé.
Nadbytky potom končí v tukové tkáni
a přeměňují se na tukové polštáře.
V podstatě lze říct, že zařazením bílé
mouky (v jakékoliv podobě) do našeho
jídelníčku a v důsledku nadbytku cukru
nedáváme tělu jinou možnost, než ten-
to jednoduchý zdroj energie uložit do
zásob na horší časy, které ovšem zatím
nenastaly.
Text: Mgr. Filip Pavlík
INZERCE
BLUE SHINE
Povzbudí Vaše tělo
BLUE SHINE
Rozzáří Vi mysl
„ TR ADIČNÍ
ČESKÁ
KUCHYNĚ
Co je a není tradiční
V posledních desetiletích se v západní společnosti rozmáhají „onemocnění z blahobytu“.
V souvislosti s tím vyvstává otázka, co stojí za nárůstem těchto metabolických
onemocnění? Příčina není jednoznačná a patrně souvisí se změnou životního stylu –
méně pohybu, více stresu a změny ve stravovacích návych. Podívejme se tedy
na to, co měli na talíři naši předci a co jíme my.
Za nejinspirativnější dědictví tradiční
české kuchyně považuji:
· používání fermentovaných potravin
(kyselé zelí)
· zpracování celého neloupaného zrna
(celozrnný chléb zadělávaný kváskem)
· kombinace celozrnné stravy a luštěnin
· velké množství zeleniny ve stravě
Zkuste se nechat inspirovat. Možná
vám to zachutná a třeba vaše lidské
tělo přestane dělat psí kusy.
PÁR UŽITEČNÝCH TIPŮ
GOLF 09/2010, Page 46
GOLF 09/2010, Page 47
GOLF 09/2010, Page 1
GOLF 09/2010, Page 2
GOLF 09/2010, Page 3
GOLF 09/2010, Page 4
GOLF 09/2010, Page 5
GOLF 09/2010, Page 6
GOLF 09/2010, Page 7
GOLF 09/2010, Page 8
GOLF 09/2010, Page 9
GOLF 09/2010, Page 10
GOLF 09/2010, Page 11
GOLF 09/2010, Page 12
GOLF 09/2010, Page 13
GOLF 09/2010, Page 14
GOLF 09/2010, Page 15
GOLF 09/2010, Page 16
GOLF 09/2010, Page 17
GOLF 09/2010, Page 18
GOLF 09/2010, Page 19
GOLF 09/2010, Page 20
GOLF 09/2010, Page 21
GOLF 09/2010, Page 22
GOLF 09/2010, Page 23
GOLF 09/2010, Page 24
GOLF 09/2010, Page 25
GOLF 09/2010, Page 26
GOLF 09/2010, Page 27
GOLF 09/2010, Page 28
GOLF 09/2010, Page 29
GOLF 09/2010, Page 30
GOLF 09/2010, Page 31
GOLF 09/2010, Page 32
GOLF 09/2010, Page 33
GOLF 09/2010, Page 34
GOLF 09/2010, Page 35
GOLF 09/2010, Page 36
GOLF 09/2010, Page 37
GOLF 09/2010, Page 38
GOLF 09/2010, Page 39
GOLF 09/2010, Page 40
GOLF 09/2010, Page 41
GOLF 09/2010, Page 42
GOLF 09/2010, Page 43
GOLF 09/2010, Page 44
GOLF 09/2010, Page 45
GOLF 09/2010, Page 46
GOLF 09/2010, Page 47
GOLF 09/2010, Page 48
GOLF 09/2010, Page 49
GOLF 09/2010, Page 50
GOLF 09/2010, Page 51
GOLF 09/2010, Page 52
GOLF 09/2010, Page 53
GOLF 09/2010, Page 54
GOLF 09/2010, Page 55
GOLF 09/2010, Page 56
GOLF 09/2010, Page 57
GOLF 09/2010, Page 58
GOLF 09/2010, Page 59
GOLF 09/2010, Page 60
GOLF 09/2010, Page 61
GOLF 09/2010, Page 62
GOLF 09/2010, Page 63
GOLF 09/2010, Page 64
GOLF 09/2010, Page 65
GOLF 09/2010, Page 66
GOLF 09/2010, Page 67
GOLF 09/2010, Page 68
GOLF 09/2010, Page 69
GOLF 09/2010, Page 70
GOLF 09/2010, Page 71
GOLF 09/2010, Page 72
GOLF 09/2010, Page 73
GOLF 09/2010, Page 74
GOLF 09/2010, Page 75
GOLF 09/2010, Page 76
GOLF 09/2010, Page 77
GOLF 09/2010, Page 78
GOLF 09/2010, Page 79
GOLF 09/2010, Page 80
GOLF 09/2010, Page 81
GOLF 09/2010, Page 82
GOLF 09/2010, Page 83
GOLF 09/2010, Page 84
GOLF 09/2010, Page 85
GOLF 09/2010, Page 86
GOLF 09/2010, Page 87
GOLF 09/2010, Page 88
GOLF 09/2010, Page 89
GOLF 09/2010, Page 90
GOLF 09/2010, Page 91
GOLF 09/2010, Page 92
GOLF 09/2010, Page 93
GOLF 09/2010, Page 94
GOLF 09/2010, Page 95
GOLF 09/2010, Page 96
GOLF 09/2010, Page 97
GOLF 09/2010, Page 98
GOLF 09/2010, Page 99
GOLF 09/2010, Page 100
GOLF 09/2010, Page 101
GOLF 09/2010, Page 102
GOLF 09/2010, Page 103
GOLF 09/2010, Page 104
GOLF 09/2010, Page 105
GOLF 09/2010, Page 106
GOLF 09/2010, Page 107
GOLF 09/2010, Page 108
GOLF 09/2010, Page 109
GOLF 09/2010, Page 110
GOLF 09/2010, Page 111
GOLF 09/2010, Page 112
GOLF 09/2010, Page 113
GOLF 09/2010, Page 114
GOLF 09/2010, Page 115
GOLF 09/2010, Page 116

Sending statistics … done (2649 ms)

Rendering Page 47 (133260): (0/1)

Rendering Page 46 (133256): (0/1)

Rendering Page 45 (133250): (0/1)

Rendering Page 44 (133247): (0/1)

Rendering Page 43 (133242): (0/1)

Rendering Page 42 (133231): (0/1)

Viewport set: width=device-width, user-scalable=0; scale = 1

No sync content to local

Screen: article

--==[ RUN ]==--

GOLF: theme set to 5680

Device info: input=mouse, webkitPrefix=no, screen=1264x0(1)

Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)

 i3588/vth151716-1.jpg

 i3588/vth151733-1.jpg

 i3588/vth151739-1.jpg

 i3588/vth151745-1.jpg

 i3588/bg133247.svg

 i3588/bg133250.svg

 i3588/vth151752-1.jpg

 i3588/vth151758-1.jpg (2x)

 i3588/vth151577-1.jpg

 i3588/vth151578-1.jpg

 i3588/vth151579-1.jpg

 i3588/vth151580-1.jpg

 i3588/vth151581-1.jpg

 i3588/vth151582-1.jpg

 i3588/vth151583-1.jpg[p1]

 i3588/vth151584-1.jpg[p1]

 i3588/vth151585-1.jpg[p1]

 i3588/vth151586-1.jpg[p1]

 i3588/vth151587-1.jpg[p1]

 i3588/vth151588-1.jpg[p1]

 i3588/vth151589-1.jpg[p1]

 i3588/vth151590-1.jpg[p1]

 i3588/vth151591-1.jpg[p1]

 i3588/vth151592-1.jpg[p1]

 i3588/vth151593-1.jpg[p1]

 i3588/vth151594-1.jpg[p1]

 i3588/vth151595-1.jpg[p1]

 i3588/vth151596-1.jpg[p1]

 i3588/vth151597-1.jpg[p1]

 i3588/vth151598-1.jpg[p1]

 i3588/vth151599-1.jpg[p1]

 i3588/vth151600-1.jpg[p1]

 i3588/vth151601-1.jpg[p1]

 i3588/vth151603-1.jpg[p1]

 i3588/vth151605-1.jpg[p1]

 i3588/vth151607-1.jpg[p1]

 i3588/vth151609-1.jpg[p1]

 i3588/vth151612-1.jpg[p1]

 i3588/vth151615-1.jpg[p1]

 i3588/vth151627-1.jpg[p1]

 i3588/vth151630-1.jpg[p1]

 i3588/vth151634-1.jpg[p1]

 i3588/vth151637-1.jpg[p1]

 i3588/vth151643-1.jpg[p1]

 i3588/vth151665-1.jpg[p1]

 i3588/vth151674-1.jpg[p1]

 i3588/vth151693-1.jpg[p1]

 i3588/vth151705-1.jpg[p1]

 i3588/vth151708-1.jpg[p1]

 i3588/vth151766-1.jpg[p1]

 i3588/vth151776-1.jpg[p1]

 i3588/vth151782-1.jpg[p1]

 i3588/vth151789-1.jpg[p1]

 i3588/vth151794-1.jpg[p1]

 i3588/vth151798-1.jpg[p1]

 i3588/vth151805-1.jpg[p1]

 i3588/vth151819-1.jpg[p1]

 i3588/vth151826-1.jpg[p1]

 i3588/vth151836-1.jpg[p1]

 i3588/vth151841-1.jpg[p1]

 i3588/vth151850-1.jpg[p1]

 i3588/vth151863-1.jpg[p1]

 i3588/vth151869-1.jpg[p1]

 i3588/vth151874-1.jpg[p1]

 i3588/vth151881-1.jpg[p1]

 i3588/vth151894-1.jpg[p1]

 i3588/vth151905-1.jpg[p1]

 i3588/vth151910-1.jpg[p1]

 i3588/vth151917-1.jpg[p1]

 i3588/vth151923-1.jpg[p1]

 i3588/vth151932-1.jpg[p1]

 i3588/vth151938-1.jpg[p1]

 i3588/vth151946-1.jpg[p1]

 i3588/vth151952-1.jpg[p1]

 i3588/vth151962-1.jpg[p1]

 i3588/vth151972-1.jpg[p1]

 i3588/vth151980-1.jpg[p1]

 i3588/vth151990-1.jpg[p1]

 i3588/vth152000-1.jpg[p1]

 i3588/vth152007-1.jpg[p1]

 i3588/vth152015-1.jpg[p1]

 i3588/vth152021-1.jpg[p1]

 i3588/vth152026-1.jpg[p1]

 i3588/vth152033-1.jpg[p1]

 i3588/vth152041-1.jpg[p1]

 i3588/vth152052-1.jpg[p1]

 i3588/vth152064-1.jpg[p1]

 i3588/vth152071-1.jpg[p1]

 i3588/vth152080-1.jpg[p1]

 i3588/vth152088-1.jpg[p1]

 i3588/vth152093-1.jpg[p1]

 i3588/vth152097-1.jpg[p1]

 i3588/vth152105-1.jpg[p1]

 i3588/vth152111-1.jpg[p1]

 i3588/vth152117-1.jpg[p1]

 i3588/vth152124-1.jpg[p1]

 i3588/vth152167-1.jpg[p1]

 i3588/vth152170-1.jpg[p1]

 i3588/vth152178-1.jpg[p1]

 i3588/vth152186-1.jpg[p1]

 i3588/vth152191-1.jpg[p1]

 i3588/vth152199-1.jpg[p1]

 i3588/vth152207-1.jpg[p1]

 i3588/vth152216-1.jpg[p1]

 i3588/vth152222-1.jpg[p1]

 i3588/vth152230-1.jpg[p1]

 i3588/vth152238-1.jpg[p1]

 i3588/vth152244-1.jpg[p1]

 i3588/vth152250-1.jpg[p1]

 i3588/vth152256-1.jpg[p1]

 i3588/vth152264-1.jpg[p1]

 i3588/vth152273-1.jpg[p1]

 i3588/vth152280-1.jpg[p1]

 i3588/vth152289-1.jpg[p1]

 i3588/vth152301-1.jpg[p1]

 i3588/vth152317-1.jpg[p1]

 i3588/vth152331-1.jpg[p1]

 i3588/vth152345-1.jpg[p1]