GOLF
Synced!
Žádost o souhlas s ukládáním volitelných informací

Pro základní fungování webu nepotřebujeme ukládat žádné informace (tzv. cookies apod.). Rádi bychom vás ale požádali o souhlas s uložením volitelných informací:

Anonymní unikátní ID

Díky němu příště poznáme, že se jedná o stejné zařízení, a budeme tak moci přesněji vyhodnotit návštěvnost. Identifikátor je zcela anonymní.

Aa

Aa

Aa

Aa

Aa

 

 

 

 

aA
GOLF 02/2017, Page 35
GOLF 02/2017, Page 36
34
|
GOLF
INSTRUKCE | Výživa
Žvýkačka je s námi od roku 1911, kdy byla
poprvé představena veřejnosti ve Spoje-
ných státech amerických a její typickou
vlastnost (pružnost a tažnost) jí propůj-
čuje kaučukový polymer polyisobutylen,
vznikající polymerací isobutylenu. Zá-
měrně vás hned v úvodu „zatěžuji“ che-
mickou terminologií, aby bylo jasné, že je
žvýkačka sama o sobě, nehledě na různé
další příměsi, prostě chemický produkt.
Jistě už tušíte, jakým směrem se bude
tento článek vyvíjet, ale nenabídnu jen
jeden, možná alarmující, pohled, ale i ře-
šení. Tak čtěte dál.
Reklamy nám žvýkačky vehementně vy-
chvalují; můžete získat svěží dech, čistí
plak, některé dokonce neutralizují pro-
středí v ústech. Navíc může někoho žvý-
ukliovat nebo simže zat
různé chutě. A tady se nabízí další otázka.
Chtělo by sekomu žvýkat tesařské lepi-
dlo s trochou zpracovaného kaučuku, tře-
baže s mentolovou příchutí? Zřejmě by to
každý odmítl, ale proč to tedy nikdo neod-
mítá u žvýkaček? Pěkný paradox, že?
Avšak výše zmíněné produkty nejsou je-
diné, které se ve žvýkačkách nacházejí. In-
formace o nich dávkuji stejně pomalu, jako
si „žvýkači“ dávkují chemikálie při častém
žvýkání. Takže těmi dalšími chemickými
„pochoutkami“ ve žvýkačkách je například
dnes už nechvalně známý aspartam. Jeho
dopady na zdraví jsou sice stáleedmě-
tem sporů a spekulací, nicméně studie
provedená v roce 2012 odhalila negativ
vliv dlouhodobé konzumace aspartamu
na nervovou soustavu krys a Evrops unie
má naplánované přehodnocení aspartamu
a jiných potravinářských látek na rok 2020.
Ale zpět k dalším chemikáliím ve žvýkač-
kách; kokosový olej a škrob, což by samo
o sobě tolik nevadilo, ale jsou v hydro-
genované podobě. Při tomto procesu se
tvoří zdraví škodlivé trans-tuky. Dalšími
chemickými přísadamivají maltitol,
mannitol, xylitol nebo sorbitol – alkoholy
vyrobené z cukru, ale natolik chemicky
pozměněné, že se považují za bezcu-
kerné, kupodivu však sladí dostatečně.
Jestli vás neodradily chemické názvy, tak
by vás mohlo odradit to, že tyto látky
způsobují bolesti břicha a průjem a mo-
hou stimulovat růst tělesné hmotnosti.
Abych nezapomněla, zboží se lépe pro-
dává, když je pěkně barevné, tak ješ
špetku barviva, nejlépe oxidu titaniči-
tého, který má dle tabulek s „éčky“ skóre
škodlivosti 3, tudíž je nevhodný pro děti.
Ne divu,dyť se vyrábí rafi nací ze zá-
sob podzemní rudy. Jen si tak říkám, kd
je nevhodný pro děti, tak nám dospělým
také zřejmě dvakrát neprospěje.
Myslím si, že na tak malý pamlsek, jaký
žvýkačka je, je těch chemikál až. Na-
bízí se další otázka, jak se na to všechno
„tváří“ naše trávicí ústrojí? Vycházejme
z faktu, že žvýkání spouští trávicí refl exy.
To zname, že si mozek mys, že bu-
dete jíst a vysílá signály do trávicího ústrojí.
Slinné žlázy a slinivka začnou produkovat
trávicí enzymy. Vše je nachystané na pří-
jem potravy, a ejhle, ona nikde.
Tako opětov pohotovost trávicího
ústrojí vede svým způsobem ke „zleno-
šení“ a trávicí proces zpomaluje, takže
když pak opravdu jíte, je následné trávení
zkomplikováno. A poslední otázka, co si
teď myslíte o propagaci žvýkání po kaž-
dém jídle nebo vůbec o samotném žvý-
kání žvýkaček? Nechť si každý odpoví sám.
Pokud je však někdo milovník žvýkání
nebo potřebuje svěží dech, jsou zde
i zdravé možnosti, jak uspokojit své po-
třeby. Třebaže se nabízejí „zdravé“ žvý-
kačky, nikdy se to bez chemie neobejde,
proto raději sáhněte do přírody. V mnoha
zemích je velmi populární chroupání hře-
bíčku, stačí jeden či dva a ústní dutina je
nadlouho provoněná. Navíc silice v něm
obsažená omezuje výskyt střevních para-
zitů. Jelikož hřebíček výrazně podporuje
trávení, je dobré nakonec něco do ža-
ludku přece jen poslat nebo si jím provo-
t dech hned podle.
Další alternativou žvýkačky je mátový olej,
kde ke svěžímu dechu bohatě stačí jedna
kapka. Poívatžete i ji organické
oleje, stačí si jen vybrat dle chuti. A pokud
žvýkáte žvýkačky kvůli zdravým zubům,
vězte, že pravidelnou a pečlivou dentální
péči nenahradí sebelepší žvýkačka.
Žvýkáte žvýkačky?
Jednoduchá otázka, která ale může přinést zamavé a možná ne tolik svěží odpovědi
a informace, s jakými je žvýkačka obyčej spojována. Kd už se nám ale žvýkačka do-
stá na zoubky, nekodí podívat se na zoubek jí.
Text: Magda Jochmanová
Je žkačka skutečně tak prospěšná, jak nám výrobci tvrdí?
GOLF 02/2017, Page 37

Obsah

GOLF 02/2017, Page 1
GOLF 02/2017, Page 2
GOLF 02/2017, Page 3
GOLF 02/2017, Page 4
GOLF 02/2017, Page 5
GOLF 02/2017, Page 6
GOLF 02/2017, Page 7
GOLF 02/2017, Page 8
GOLF 02/2017, Page 9
GOLF 02/2017, Page 10
GOLF 02/2017, Page 11
GOLF 02/2017, Page 12
GOLF 02/2017, Page 13
GOLF 02/2017, Page 14
GOLF 02/2017, Page 15
GOLF 02/2017, Page 16
GOLF 02/2017, Page 17
GOLF 02/2017, Page 18
GOLF 02/2017, Page 19
GOLF 02/2017, Page 20
GOLF 02/2017, Page 21
GOLF 02/2017, Page 22
GOLF 02/2017, Page 23
GOLF 02/2017, Page 24
GOLF 02/2017, Page 25
GOLF 02/2017, Page 26
GOLF 02/2017, Page 27
GOLF 02/2017, Page 28
GOLF 02/2017, Page 29
GOLF 02/2017, Page 30
GOLF 02/2017, Page 31
GOLF 02/2017, Page 32
GOLF 02/2017, Page 33
GOLF 02/2017, Page 34
GOLF 02/2017, Page 35
GOLF 02/2017, Page 36
GOLF 02/2017, Page 37
GOLF 02/2017, Page 38
GOLF 02/2017, Page 39
GOLF 02/2017, Page 40
GOLF 02/2017, Page 41
GOLF 02/2017, Page 42
GOLF 02/2017, Page 43
GOLF 02/2017, Page 44
GOLF 02/2017, Page 45
GOLF 02/2017, Page 46
GOLF 02/2017, Page 47
GOLF 02/2017, Page 48
GOLF 02/2017, Page 49
GOLF 02/2017, Page 50
GOLF 02/2017, Page 51
GOLF 02/2017, Page 52
GOLF 02/2017, Page 53
GOLF 02/2017, Page 54
GOLF 02/2017, Page 55
GOLF 02/2017, Page 56
GOLF 02/2017, Page 57
GOLF 02/2017, Page 58
GOLF 02/2017, Page 59
GOLF 02/2017, Page 60
GOLF 02/2017, Page 61
GOLF 02/2017, Page 62
GOLF 02/2017, Page 63
GOLF 02/2017, Page 64
GOLF 02/2017, Page 65
GOLF 02/2017, Page 66
GOLF 02/2017, Page 67
GOLF 02/2017, Page 68
GOLF 02/2017, Page 69
GOLF 02/2017, Page 70
GOLF 02/2017, Page 71
GOLF 02/2017, Page 72
GOLF 02/2017, Page 73
GOLF 02/2017, Page 74
GOLF 02/2017, Page 75
GOLF 02/2017, Page 76
GOLF 02/2017, Page 1

Page 1

GOLF 02/2017, Page 2

Page 2

GOLF 02/2017, Page 3

Page 3

GOLF 02/2017, Page 4

Page 4

GOLF 02/2017, Page 5

Page 5

GOLF 02/2017, Page 6

Page 6

GOLF 02/2017, Page 7

Page 7

GOLF 02/2017, Page 8

Page 8

GOLF 02/2017, Page 9

Page 9

GOLF 02/2017, Page 10

Page 10

GOLF 02/2017, Page 11

Page 11

GOLF 02/2017, Page 12

Page 12

GOLF 02/2017, Page 13

Page 13

GOLF 02/2017, Page 14

Page 14

GOLF 02/2017, Page 15

Page 15

GOLF 02/2017, Page 16

Page 16

GOLF 02/2017, Page 17

Page 17

GOLF 02/2017, Page 18

Page 18

GOLF 02/2017, Page 19

Page 19

GOLF 02/2017, Page 20

Page 20

GOLF 02/2017, Page 21

Page 21

GOLF 02/2017, Page 22

Page 22

GOLF 02/2017, Page 23

Page 23

GOLF 02/2017, Page 24

Page 24

GOLF 02/2017, Page 25

Page 25

GOLF 02/2017, Page 26

Page 26

GOLF 02/2017, Page 27

Page 27

GOLF 02/2017, Page 28

Page 28

GOLF 02/2017, Page 29

Page 29

GOLF 02/2017, Page 30

Page 30

GOLF 02/2017, Page 31

Page 31

GOLF 02/2017, Page 32

Page 32

GOLF 02/2017, Page 33

Page 33

GOLF 02/2017, Page 34

Page 34

GOLF 02/2017, Page 35

Page 35

GOLF 02/2017, Page 36

Page 36

GOLF 02/2017, Page 37

Page 37

GOLF 02/2017, Page 38

Page 38

GOLF 02/2017, Page 39

Page 39

GOLF 02/2017, Page 40

Page 40

GOLF 02/2017, Page 41

Page 41

GOLF 02/2017, Page 42

Page 42

GOLF 02/2017, Page 43

Page 43

GOLF 02/2017, Page 44

Page 44

GOLF 02/2017, Page 45

Page 45

GOLF 02/2017, Page 46

Page 46

GOLF 02/2017, Page 47

Page 47

GOLF 02/2017, Page 48

Page 48

GOLF 02/2017, Page 49

Page 49

GOLF 02/2017, Page 50

Page 50

GOLF 02/2017, Page 51

Page 51

GOLF 02/2017, Page 52

Page 52

GOLF 02/2017, Page 53

Page 53

GOLF 02/2017, Page 54

Page 54

GOLF 02/2017, Page 55

Page 55

GOLF 02/2017, Page 56

Page 56

GOLF 02/2017, Page 57

Page 57

GOLF 02/2017, Page 58

Page 58

GOLF 02/2017, Page 59

Page 59

GOLF 02/2017, Page 60

Page 60

GOLF 02/2017, Page 61

Page 61

GOLF 02/2017, Page 62

Page 62

GOLF 02/2017, Page 63

Page 63

GOLF 02/2017, Page 64

Page 64

GOLF 02/2017, Page 65

Page 65

GOLF 02/2017, Page 66

Page 66

GOLF 02/2017, Page 67

Page 67

GOLF 02/2017, Page 68

Page 68

GOLF 02/2017, Page 69

Page 69

GOLF 02/2017, Page 70

Page 70

GOLF 02/2017, Page 71

Page 71

GOLF 02/2017, Page 72

Page 72

GOLF 02/2017, Page 73

Page 73

GOLF 02/2017, Page 74

Page 74

GOLF 02/2017, Page 75

Page 75

GOLF 02/2017, Page 76

Page 76

36

Rendering Page 37 (142017): (0/1) (1429 ms)

Rendering Page 36 (142012): (0/1) (1437 ms)

Rendering Page 35 (142007): (0/1) (1436 ms)

No sync content to local

Sending statistics … done (2905 ms)

Rendering Page 39 (142024): (0/1) (2892 ms)

Rendering Page 38 (142021): (0/1) (2894 ms)

Rendering Page 37 (142017): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 36 (142012): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 35 (142007): (1/1) (0 ms)

Rendering Page 34 (142003): (0/1) (2921 ms)

No sync content to local

Viewport set: width=device-width, user-scalable=0; scale = 1

No sync content to local

Screen: pdfPage

--==[ RUN ]==--

GOLF: theme set to 5680

Device info: input=mouse, webkitPrefix=no, screen=1264x0(1)

Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)

 i3697/vth201123-1.jpg

 i3697/vth201134-1.jpg

 i3697/vth201145-1.jpg

 i3697/vth201156-1.jpg

 i3697/bg142012.svg

 i3697/bg142017.svg

 i3697/vth201167-1.jpg

 i3697/vth201178-1.jpg (3x)

 i3697/vth200752-1.jpg (3x)

 i3697/vth200763-1.jpg (3x)

 i3697/vth200773-1.jpg (3x)

 i3697/vth200787-1.jpg (3x)

 i3697/vth200798-1.jpg (3x)

 i3697/vth200809-1.jpg (3x)

 i3697/vth200819-1.jpg[p1]

 i3697/vth200830-1.jpg[p1]

 i3697/vth200841-1.jpg[p1]

 i3697/vth200861-1.jpg[p1]

 i3697/vth200872-1.jpg[p1]

 i3697/vth200883-1.jpg[p1]

 i3697/vth200893-1.jpg[p1]

 i3697/vth200905-1.jpg[p1]

 i3697/vth200916-1.jpg[p1]

 i3697/vth200927-1.jpg[p1]

 i3697/vth200938-1.jpg[p1]

 i3697/vth200949-1.jpg[p1]

 i3697/vth200960-1.jpg[p1]

 i3697/vth200971-1.jpg[p1]

 i3697/vth200982-1.jpg[p1]

 i3697/vth200993-1.jpg[p1]

 i3697/vth201004-1.jpg[p1]

 i3697/vth201015-1.jpg[p1]

 i3697/vth201025-1.jpg[p1]

 i3697/vth201036-1.jpg[p1]

 i3697/vth201047-1.jpg[p1]

 i3697/vth201058-1.jpg[p1]

 i3697/vth201068-1.jpg[p1]

 i3697/vth201079-1.jpg[p1]

 i3697/vth201090-1.jpg[p1]

 i3697/vth201101-1.jpg[p1]

 i3697/vth201112-1.jpg[p1]

 i3697/vth201189-1.jpg[p1]

 i3697/vth201199-1.jpg[p1]

 i3697/vth201210-1.jpg[p1]

 i3697/vth201221-1.jpg[p1]

 i3697/vth201231-1.jpg[p1]

 i3697/vth201242-1.jpg[p1]

 i3697/vth201252-1.jpg[p1]

 i3697/vth201263-1.jpg[p1]

 i3697/vth201274-1.jpg[p1]

 i3697/vth201284-1.jpg[p1]

 i3697/vth201295-1.jpg[p1]

 i3697/vth201307-1.jpg[p1]

 i3697/vth201318-1.jpg[p1]

 i3697/vth201329-1.jpg[p1]

 i3697/vth201340-1.jpg[p1]

 i3697/vth201351-1.jpg[p1]

 i3697/vth201362-1.jpg[p1]

 i3697/vth201375-1.jpg[p1]

 i3697/vth201386-1.jpg[p1]

 i3697/vth201397-1.jpg[p1]

 i3697/vth201408-1.jpg[p1]

 i3697/vth201419-1.jpg[p1]

 i3697/vth201430-1.jpg[p1]

 i3697/vth201443-1.jpg[p1]

 i3697/vth201453-1.jpg[p1]

 i3697/vth201462-1.jpg[p1]

 i3697/vth201472-1.jpg[p1]

 i3697/vth201483-1.jpg[p1]

 i3697/vth201494-1.jpg[p1]

 i3697/vth201505-1.jpg[p1]

 i3697/vth201516-1.jpg[p1]

 i3697/vth201527-1.jpg[p1]

 i3697/vth201539-1.jpg[p1]

 i3697/vth201550-1.jpg[p1]

 i3697/vth201561-1.jpg[p1]

 i3697/vth201569-1.jpg[p1]

 i3697/vth201580-1.jpg[p1]