INSTRUKCE | Výživa

Pivo

Vysvětlovat, co to je pivo, je v našich končinách naprosto zbytečné, zvlášť když si vedeme

tak skvěle i ve světových žebříčcích, co se konzumace týče. A nejen nyní, na počátku léta,

si mnohý golfista po zvládnuté osmnáctce rád smočí hrdlo vychlazeným zlatým mokem.

Nezaškodí ale vědět, co pivo vlastně obsahuje a jaký má vliv na organismus.

Text: Magda Jochmanová

Podle českých předpisů se pivem rozumí

pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny, připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo

chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité

množství neprokvašeného extraktu.

Pokud nebudu brát v potaz samotný alkohol, tak se pivo jeví jako super zdravý

přírodní elixír. Vždyť se i říká, jak je „nadupané“ vitamíny a minerály. Skladba vitamínů je sice poměrně bohatá, ale jejich

kvantita není výrazná. Když porovnáme

například množství vitamínu B1 ve stogramové porci hrachu, tak v jednom půllitru

piva je ho 77x méně.

V propagačních článcích se uvádí v pivu

obsažené vitamíny a jejich doporučená

denní dávka, uvedená obvykle

v procentech, se může na první

pohled jevit jakžtakž pozitivně,

nešvar alkoholu spočívá v tom,

že zhoršuje využívání vitamínů.

Články pak už samozřejmě nezmiňují, kolik vitamínů člověku

nakonec zbude, pokud vůbec

nějaké…

Proto tolik oblíbené popíjení piva

při jídle není příliš příznivé, jelikož

se snižuje využitelnost látek nacházejících se v potravě (nehledě

na popíjení bez konzumace jídla).

Obdobně to platí i u minerálů. Alkohol působí močopudně, tudíž

dochází k výrazným ztrátám vody

i minerálních látek.

Jako řešení se nabízí nealkoholické

pivo, které bohužel nemá takový

šmak jako alkoholické. A když

se podíváte na etiketu, zjistíte,

že nějaké minimální množství

42 | GOLF

alkoholu přece jen obsahuje, obvykle kolem 0,5 %. Na což je třeba brát zřetel

v případě užívání léků.

Pivo ale obsahuje ještě kdejaká další „tajemství“, třeba mykotoxiny, což jsou škodlivé látky produkované zejména plísněmi.

Podle analýzy D-testu z roku 2013 obsahovaly dvě třetiny českých piv zmíněné

mykotoxiny. To není moc příznivé zjištění,

obzvlášť když poškozují játra i ledviny

a negativně působí na imunitní systém.

Mohou mít také negativní vliv na krevní

oběh, některé z nich jsou dokonce potencionálně karcinogenní.

Dalším nepříjemným zjištěním jsou konzervační látky a alergeny. Jako konzervační

látka se v pivech používá oxid siřičitý, který

se (jen tak pro zajímavost) vyrábí synteticky zahříváním rudy s obsahem síry, a jak

V malé míře lze pivo tolerovat.

uvádí Wikipedie, jedná se o bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn. Mezi možné

nežádoucí účinky patří bolesti hlavy či žaludku, nevolnost a problémy astmatického

typu. Při testování účinků siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních vředů

při požití látky.

Pivo je tak oblíbené, že se jím nejen prolíváme, ale ještě se v něm i koupeme.

Skvělý marketingový tah! Jako by nestačilo, kolik se piva vypije. Bohužel neexistuje dlouhodobá studie, která by potvrzovala pozitivní vliv alkoholu na pokožku; ba

naopak, jsou spíše známá zhoršení kožních nemocí.

Ale abych nezůstala jen u negativ. Co

se tolik proklamovaného cholesterolu

týče, pivo obsahuje látky, které podporují tvorbu „dobrého“ cholesterolu

a potlačují tvorbu toho „nepříznivého“, navíc pivo cholesterol

neobsahuje.

Faktem tedy zůstává, že nutriční

hodnota piva je v porovnání s naprostou většinou běžných potravin zanedbatelná. Ale ruku na

srdce, kdo pije pivo kvůli nutričním hodnotám? Je to spíše o chuti

a společenském souznění. Podle

některých studií bylo prokázáno,

že alkohol v malém množství má

příznivý vliv na lidský organismus,

stejně tak je známa jeho škodlivost při nadměrném užívání. Doporučení jsou různá, nicméně je

nabíledni, že „jedno pivko nikoho

nezabije“. Tedy v malém množství

může být lékem, ve velkém jedem.

Ať tak či onak, pivo zůstává oblíbeným, a dalo by se říct, národním nápojem. No nic, skočím si

na jedno…