INSTRUKCE | Výživa
Pivo
Vysvětlovat, co to je pivo, je v našich končinách naprosto zbytečné, zvlášť když si vedeme
tak skvěle i ve světových žebříčcích, co se konzumace týče. A nejen nyní, na počátku léta,
si mnohý golfista po zvládnuté osmnáctce rád smočí hrdlo vychlazeným zlatým mokem.
Nezaškodí ale vědět, co pivo vlastně obsahuje a jaký má vliv na organismus.
Text: Magda Jochmanová
Podle českých předpisů se pivem rozumí
pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny, připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo
chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité
množství neprokvašeného extraktu.
Pokud nebudu brát v potaz samotný alkohol, tak se pivo jeví jako super zdravý
přírodní elixír. Vždyť se i říká, jak je „nadupané“ vitamíny a minerály. Skladba vitamínů je sice poměrně bohatá, ale jejich
kvantita není výrazná. Když porovnáme
například množství vitamínu B1 ve stogramové porci hrachu, tak v jednom půllitru
piva je ho 77x méně.
V propagačních článcích se uvádí v pivu
obsažené vitamíny a jejich doporučená
denní dávka, uvedená obvykle
v procentech, se může na první
pohled jevit jakžtakž pozitivně,
nešvar alkoholu spočívá v tom,
že zhoršuje využívání vitamínů.
Články pak už samozřejmě nezmiňují, kolik vitamínů člověku
nakonec zbude, pokud vůbec
nějaké…
Proto tolik oblíbené popíjení piva
při jídle není příliš příznivé, jelikož
se snižuje využitelnost látek nacházejících se v potravě (nehledě
na popíjení bez konzumace jídla).
Obdobně to platí i u minerálů. Alkohol působí močopudně, tudíž
dochází k výrazným ztrátám vody
i minerálních látek.
Jako řešení se nabízí nealkoholické
pivo, které bohužel nemá takový
šmak jako alkoholické. A když
se podíváte na etiketu, zjistíte,
že nějaké minimální množství
42 | GOLF
alkoholu přece jen obsahuje, obvykle kolem 0,5 %. Na což je třeba brát zřetel
v případě užívání léků.
Pivo ale obsahuje ještě kdejaká další „tajemství“, třeba mykotoxiny, což jsou škodlivé látky produkované zejména plísněmi.
Podle analýzy D-testu z roku 2013 obsahovaly dvě třetiny českých piv zmíněné
mykotoxiny. To není moc příznivé zjištění,
obzvlášť když poškozují játra i ledviny
a negativně působí na imunitní systém.
Mohou mít také negativní vliv na krevní
oběh, některé z nich jsou dokonce potencionálně karcinogenní.
Dalším nepříjemným zjištěním jsou konzervační látky a alergeny. Jako konzervační
látka se v pivech používá oxid siřičitý, který
se (jen tak pro zajímavost) vyrábí synteticky zahříváním rudy s obsahem síry, a jak
V malé míře lze pivo tolerovat.
uvádí Wikipedie, jedná se o bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn. Mezi možné
nežádoucí účinky patří bolesti hlavy či žaludku, nevolnost a problémy astmatického
typu. Při testování účinků siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních vředů
při požití látky.
Pivo je tak oblíbené, že se jím nejen prolíváme, ale ještě se v něm i koupeme.
Skvělý marketingový tah! Jako by nestačilo, kolik se piva vypije. Bohužel neexistuje dlouhodobá studie, která by potvrzovala pozitivní vliv alkoholu na pokožku; ba
naopak, jsou spíše známá zhoršení kožních nemocí.
Ale abych nezůstala jen u negativ. Co
se tolik proklamovaného cholesterolu
týče, pivo obsahuje látky, které podporují tvorbu „dobrého“ cholesterolu
a potlačují tvorbu toho „nepříznivého“, navíc pivo cholesterol
neobsahuje.
Faktem tedy zůstává, že nutriční
hodnota piva je v porovnání s naprostou většinou běžných potravin zanedbatelná. Ale ruku na
srdce, kdo pije pivo kvůli nutričním hodnotám? Je to spíše o chuti
a společenském souznění. Podle
některých studií bylo prokázáno,
že alkohol v malém množství má
příznivý vliv na lidský organismus,
stejně tak je známa jeho škodlivost při nadměrném užívání. Doporučení jsou různá, nicméně je
nabíledni, že „jedno pivko nikoho
nezabije“. Tedy v malém množství
může být lékem, ve velkém jedem.
Ať tak či onak, pivo zůstává oblíbeným, a dalo by se říct, národním nápojem. No nic, skočím si
na jedno…