INSTRUKCE | Výživa a zdraví

TIK-TAK

Tak, jak je každý člověk odlišný, liší se i jeho modus operandi, co se nakupování potravin týče. Někdo nakupuje podle akčních nabídek, další má za to, že nejvyšší cena

nabízí i nejlepší produkt. Jeden jen bio, druhému je bio k smíchu. Jsou mezi námi

i důslední čtenáři malých písmenek, stejně jako milovníci lákavých obalů, aniž by je

zajímalo více. Ať tak či onak, člověk musí neustále spoléhat sám na sebe a stejně jako

vždycky být neustále ve střehu.

Text: Magda Jochmanová

Říkám si, že kdyby lidé opravdu věděli,

co některé produkty skrývají pod vesele

tvářící se maskou, tak by nezdravé potraviny musely na základě poptávky a nabídky z trhu zmizet. Ale ruku na srdce,

kdo se chce neustále zabývat něčím tak

nudným, jako je zdravý životní styl, notabene když neteče do bot. A když už

teče, tak je mnohdy obtížné zbavit se té

železné košile, která se utkávala po celý

život. Avšak člověk nemusí být hned asketa, aby si alespoň o trochu nevyladil

svůj životní styl. Stačí docela málo a není

to ani složité.

I když na bezpečnost potravin hledí

v rámci EU systém RASFF a těší se celosvětovému respektu, o své bezpečí se

musíme starat převážně sami, jelikož ani

sebelepší systém neřeší dlouhodobý zdravotní efekt potravin. Tzv. krátkodobý horizont bezpečnosti potravin je všem známý

a vztahuje se k dostatečné hygieně při

nakládání s potravinami a hlídání data

spotřeby či minimální trvanlivosti.

Mnohem složitější je si uvědomit souvislost s některými nemocemi a dlouhodobým příjmem toxických látek a jejich metabolitů, které každodenně konzumujeme

a přijímáme různými způsoby. Jistě jste už

zaznamenali informace o negativních důsledcích konzumace konzervačních látek

v potravinách, chemií nadupaných kosmetických produktech a třeba i reziduí hormonálních léčiv ve vodě. Rovnice příjmu

škodlivých látek z potravin či kosmetických produktů není přímočará, nelze tedy

s jistotou říct, že pokud někdo každý den

slupne třeba dvě koblihy, tak onemocní

tím a tím.

Možná i proto je mnoho lidí ukolébáno

pochybnou jistotou, že to, co se prodává,

nemůže být tak špatné. Proč tedy ve vyspělých zemích skoro každý druhý dospělý trpí chronickým onemocněním, jako

Například u luštěnin nemusíte číst složení, jelikož je jasné, co obsahují.

38 | GOLF

je obezita, zvýšený krevní tlak, deprese

a podobně? Není to důkaz, že je něco

špatně? K tomu netřeba studie, zde bohatě postačí selský rozum.

Uvedu pár čísel z ČR z konce roku 2018

a pochybuji, že k dnešnímu datu budou

radostnější, spíše naopak. Nadváhou trpí

více než 50 % populace středního věku,

obézních spoluobčanů evidujeme kolem

25 %. Právě obezita způsobuje chronická

onemocnění, která mohou vést i k předčasnému úmrtí, nehledě na sníženou kvalitu života. Diabetes je také aktuální strašák a do roku 2025 by mělo být více než

1 milión diabetiků. Šílené číslo… A přidám

ještě jedno – na léčbu diabetu se ročně

vydá cca 22 miliard korun.

Přitom stačí tak málo. Konzumace celistvých potravin je tím správným vykročením ke zdravějším zítřkům. Když si koupíte třeba pytlík s luštěninou, nemusíte

číst složení, jelikož je jasné, co obsahuje.

Pokud si však koupíte polotovar, který

bude mít jako „bonus“ dlouhou dobu spotřeby, je zřejmé, že bude obsahovat koktejl chemikálií.

Pro snazší orientaci vám může pomoci

logo CEFF, což jsou potraviny a doplňky

stravy bez zbytečné chemie (symbol přeškrtnutého „éčka“ v oranžovém kruhu).

Dále můžete využít i chytré mobilní aplikace, kam se zadá přídatná látka, takže

člověk nemusí být špičkový chemik nebo

vysedávat dlouhé hodiny na internetu

a zjišťovat si informace. Nejjednodušším

vodítkem, co konzumovat, jsou však potraviny v jejich nejjednodušší formě. A k tomu

žádnou aplikaci nepotřebujete.