INSTRUKCE | Výživa a zdraví
TIK-TAK
Tak, jak je každý člověk odlišný, liší se i jeho modus operandi, co se nakupování potravin týče. Někdo nakupuje podle akčních nabídek, další má za to, že nejvyšší cena
nabízí i nejlepší produkt. Jeden jen bio, druhému je bio k smíchu. Jsou mezi námi
i důslední čtenáři malých písmenek, stejně jako milovníci lákavých obalů, aniž by je
zajímalo více. Ať tak či onak, člověk musí neustále spoléhat sám na sebe a stejně jako
vždycky být neustále ve střehu.
Text: Magda Jochmanová
Říkám si, že kdyby lidé opravdu věděli,
co některé produkty skrývají pod vesele
tvářící se maskou, tak by nezdravé potraviny musely na základě poptávky a nabídky z trhu zmizet. Ale ruku na srdce,
kdo se chce neustále zabývat něčím tak
nudným, jako je zdravý životní styl, notabene když neteče do bot. A když už
teče, tak je mnohdy obtížné zbavit se té
železné košile, která se utkávala po celý
život. Avšak člověk nemusí být hned asketa, aby si alespoň o trochu nevyladil
svůj životní styl. Stačí docela málo a není
to ani složité.
I když na bezpečnost potravin hledí
v rámci EU systém RASFF a těší se celosvětovému respektu, o své bezpečí se
musíme starat převážně sami, jelikož ani
sebelepší systém neřeší dlouhodobý zdravotní efekt potravin. Tzv. krátkodobý horizont bezpečnosti potravin je všem známý
a vztahuje se k dostatečné hygieně při
nakládání s potravinami a hlídání data
spotřeby či minimální trvanlivosti.
Mnohem složitější je si uvědomit souvislost s některými nemocemi a dlouhodobým příjmem toxických látek a jejich metabolitů, které každodenně konzumujeme
a přijímáme různými způsoby. Jistě jste už
zaznamenali informace o negativních důsledcích konzumace konzervačních látek
v potravinách, chemií nadupaných kosmetických produktech a třeba i reziduí hormonálních léčiv ve vodě. Rovnice příjmu
škodlivých látek z potravin či kosmetických produktů není přímočará, nelze tedy
s jistotou říct, že pokud někdo každý den
slupne třeba dvě koblihy, tak onemocní
tím a tím.
Možná i proto je mnoho lidí ukolébáno
pochybnou jistotou, že to, co se prodává,
nemůže být tak špatné. Proč tedy ve vyspělých zemích skoro každý druhý dospělý trpí chronickým onemocněním, jako
Například u luštěnin nemusíte číst složení, jelikož je jasné, co obsahují.
38 | GOLF
je obezita, zvýšený krevní tlak, deprese
a podobně? Není to důkaz, že je něco
špatně? K tomu netřeba studie, zde bohatě postačí selský rozum.
Uvedu pár čísel z ČR z konce roku 2018
a pochybuji, že k dnešnímu datu budou
radostnější, spíše naopak. Nadváhou trpí
více než 50 % populace středního věku,
obézních spoluobčanů evidujeme kolem
25 %. Právě obezita způsobuje chronická
onemocnění, která mohou vést i k předčasnému úmrtí, nehledě na sníženou kvalitu života. Diabetes je také aktuální strašák a do roku 2025 by mělo být více než
1 milión diabetiků. Šílené číslo… A přidám
ještě jedno – na léčbu diabetu se ročně
vydá cca 22 miliard korun.
Přitom stačí tak málo. Konzumace celistvých potravin je tím správným vykročením ke zdravějším zítřkům. Když si koupíte třeba pytlík s luštěninou, nemusíte
číst složení, jelikož je jasné, co obsahuje.
Pokud si však koupíte polotovar, který
bude mít jako „bonus“ dlouhou dobu spotřeby, je zřejmé, že bude obsahovat koktejl chemikálií.
Pro snazší orientaci vám může pomoci
logo CEFF, což jsou potraviny a doplňky
stravy bez zbytečné chemie (symbol přeškrtnutého „éčka“ v oranžovém kruhu).
Dále můžete využít i chytré mobilní aplikace, kam se zadá přídatná látka, takže
člověk nemusí být špičkový chemik nebo
vysedávat dlouhé hodiny na internetu
a zjišťovat si informace. Nejjednodušším
vodítkem, co konzumovat, jsou však potraviny v jejich nejjednodušší formě. A k tomu
žádnou aplikaci nepotřebujete.