CESTY ZA GOLFEM | Portugalsko
Linksová osmnáctka Estela vám připraví nezapomenutelný zážitek.
zážitky. Hotel je to, řekl bych, moderní,
dvoupatrový a dobře vybavený. Nám poskytl kvalitní ubytování v dobře zařízených pokojích, spolehlivou recepci řešící
všechny naše hrací časy, chutné snídaně,
bazén a především hru na velmi zajímavém hřišti. K němu patří i restaurace,
pestrá a založená na zdejších zdrojích.
Můžete si tu dát kachnu, hovězí, telecí,
ale na jídelním lístku najdete hlavně ryby
a ostatní mořské živočichy. Výborná je
například grilovaná chobotnice nebo kalamáry, prim ovšem hraje treska.
Jako „bacalhau“ ji najdete v každé re-
Už jsem viděl ve svém životě nějakou tu stovku hřišť,
ale stále mě nepřestává překvapovat originalita
a pestrost těch nově poznaných. Nejinak tomu bylo
i tady na severu Portugalska, kde jsem poznal tři
nová zajímavá hřiště, navíc každé úplně odlišné.
na niž by se měly pět ódy. My jsme zde
obědvali dvakrát a jednou poseděli večer, ve všech případech jsme odcházeli
nadšeni a přejedeni.
TRESKA STOKRÁT JINAK
Jídlo považuji hned po golfu za další výrazný zážitek. Místní kuchyně je velmi
62 | GOLF
stauraci. Kdybych vám měl vyjmenovat,
jak ji tady podávají upravenou, budu vás
zdržovat ještě hodinu, jako chalupář Robert Kos v komedii Na samotě u lesa:
„To máte tresku vařenou, pečenou, dušenou, smaženou, zapečenou. Nebo polévku z tresky, koláč z tresky, tresku na
česneku, na másle, na víně, v těstíčku,
s tymiánem, na kmínu, se zeleninou,
s parmezánem…“
V restauracích doporučuji se zeptat na
denní nabídku. Přestože často ani není
uvedena v jídelním lístku, na dotaz vám
číšník nabídne menu, sestávající zpravidla z předkrmu, polévky, hlavního jídla,
desertu, kávy a nápoje. Za cca 10 až
15 euro vás čeká dvouhodinový gurmánský zážitek.
Lidé jsou zde milí, příjemní a obětaví.
Namátkou si vzpomínám, jak si naše spoluhráčka po první hře v golfové restauraci na hřišti v Ponte de Lima objednala
po obědě třetí sklenku portského a číšník
ji po zbytek naší dovolené neoslovil jinak
než Missis Port, tedy paní Portská.
Velkou dávku odhodlání také prokázal majitel restaurace, kterého jsme po
výborné večeři požádali, zda nám nemůže dát kontakt na místní taxi. On
se rozhodl nám jej přivolat sám, ale