INSTRUKCE | Výživa
Dvě mouchy jednou ranou
Vánoční období si mnoho lidí spojuje nejen s religiózní podstatou, ale i se svátečním
hodováním, doprovázeným častým pojídáním cukroví a jiných pochutin, které nemusí být příliš zdravé. Inu, proč by si to člověk jednou za čas nedopřál, že? Ale i v tento
čas je možné podpořit dnes tolik skloňovanou imunitu, aniž by se člověk musel cítit
asketicky. Pojďme se podívat na to, jak zabít dvě mouchy jednou ranou – jak zkombinovat sváteční pochoutky s posílením imunity.
Text: Magda Jochmanová
V dnešní době už není problém sehnat
výtečné cukroví ve zdravém kabátku, tj.
bez použití bílé mouky, ztužených tuků,
bílého cukru a jiných složek podrývajících
naše zdraví. Když nahlédneme do historie,
ne každý si mohl klasické cukroví dovolit.
Nutno dodat, že předchůdcem cukroví
bylo sušené ovoce, které dodávalo nejen
sladkost, ale i mnoho vitamínů a minerálů
(A, B1, B2, B3, B5, B6 – vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, sodík, mangan, měď).
Pokud tedy sáhnete po sušeném ovoci,
preferujte to bez oxidu siřičitého, který
může dráždivě působit zejména na horní
cesty dýchací.
K Vánocům také patří rituály. Zdobení
a rozsvícení vánočního stromu, koledy,
lití olova apod. Rituálů je spousta, ale zastavme se u tří z nich – pouštění lodiček
ze skořápek ořechů, rozkrajování a zdobení
jablek. Tyto rituály nám totiž nejen navodí
vánoční atmosféru, ale mohou výrazně posílit naši imunitu. Ořechy jako takové se jeví
jako nenápadné potraviny, avšak představují obrovský zdroj zdraví prospěšných přírodních látek. Samotný vlašský ořech je se
svým obsahem tuku (70 %) velmi výživný
a mimo jiné obsahuje omega-3-mastné kyseliny. Ořechy jsou také zdrojem minerálů,
jako je hořčík, měď a zinek, dále vitamínů
E, B1 či B6 a nesmíme zapomenout na nezbytnou kyselinu listovou, která je mimo
jiné potřebná pro syntézu nukleových kyselin, což jsou látky tvořící genetický materiál – tedy DNA a RNA. Takže vypusťte celou flotilu lodiček, abyste si dopřáli akurátní
dávku ořechů.
A jablíčka? Ta zná sice každý a nikdo o jejich zdravotních benefitech nepochybuje,
ale nezaškodí se detailněji mrknout, jaké
poklady v sobě skrývají. Krom významného množství vlákniny obsahují vitamíny C, D, E, B1, B2, B3, B6, beta karoten a řadu antioxidantů, které v lidských
buňkách chrání DNA. Skrývají v sobě více
než 30 minerálních látek, což je opravdová nálož. Obsažené enzymy normalizují střevní mikroflóru a fruktóza dodává
nejen sladkou chuť, ale i jednoduchý cukr,
který se s vlákninou rozkládá pomaleji,
čímž udržuje hladinu cukru stabilní. Pokochejte se rozkrojeným jablkem a pak se
do něho s chutí zakousněte.
Z uvedené „ozdravné trojice“ zbývá poodhalit, jaké zdravotní plus nám může poskytnout nazdobené jablíčko. Kromě toho,
že každý příjemný vjem má pozitivní vliv
na naši psychiku, tak vůbec neuškodí občas pochroupat hřebíček, jelikož má řadu
K období Vánoc patří i jablka, ořechy či skořice, ve kterých najdeme spoustu cenných látek.
38 | GOLF
zajímavých vlastností: stimuluje tvorbu
trávicích šťáv, brzdí růst mikroorganismů
a pomáhá při paradentóze. Dříve se také
hojně používaly tinktury hřebíčku při bolesti zubů či bolesti v krku. Navíc příjemně
provoní dech.
Jistě si vybavíte i další koření navozující atmosféru Vánoc, třeba badyán či skořice.
I ty jsou přímo elixírem pro naše zdraví!
Badyán se v poslední době zpopularizoval díky tomu, že se používal při výrobě
léku proti virovým onemocněním Tamiflu.
A skořice se svou specifickou chutí zlepšuje trávení a zklidňuje zažívací potíže,
což se mezi svátky může hodit. Dále má
dezinfekční antibiotické účinky, používá se
proti kašli, nachlazení a chřipce, pomáhá
krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak a při
zevním použití velmi dobře působí proti
revmatismu.
Avšak nesmíme zapomenout ani na přírodní zázraky z našich končin. Namátkou
třeba takový česnek, který díky obsaženému alicinu příznivě působí proti různým nemocem a má pozitivní vliv na kvalitu kostní hmoty. Česnek patřil mezi první
látky používané pro zvýšení výkonu, takže
je ideálním doplňkem pro sportovce. Pravidelná konzumace česneku výrazně posiluje imunitní systém. V období nošení
roušek se jeho konzumace vyloženě nabízí, neboť svým dechem nebudete kosit své okolí.
Vánoce se slaví již několik století, ale vánoční rituály se v průběhu času mění. Co
se ale nemění, je fakt, že to, co jíme, je alfou a omegou našeho zdraví. Milí čtenáři,
přeji vám pevné zdraví!