INSTRUKCE | Výživa
Není všechno zlato, co se třpytí
Tohle pořekadlo lze snadno použít i na zdravou výživu, která poslední roky zaznamenává obrovský boom. Jak už jsem mnohokrát zmiňovala, zdravé stravování je v podstatě
velmi jednoduché, stačí se převážně orientovat na celistvé přírodní potraviny! V současnosti je každému jasné, že polotovary zdraví moc nepřidají. Možná proto jako houby po
dešti „vyrostly“ potraviny tvářící se zdravě, ale opak je pravdou.
Text: Magda Jochmanová
Extrudované výrobky – pufované chlebíčky, různé obilné křupky, instantní kaše,
corn flakes apod. se zpracovávají technologickým procesem, při němž se zvlhčené
škrobnaté materiály s obsahem bílkovin
a vlákniny plastifikují a tepelně upravují
kombinovaným působením tlaku a mechanických sil. Jaký benefit může mít takováto „potravina“? Pramalý.
Tělu se prakticky dodají jen sacharidy,
kterých je v konvenčním typu stravování
až až. Na tyto výrobky by si měli dát pozor převážně diabetici a lidé s nadváhou.
A dětem bych raději do ruky dala jablíčko
nebo mrkev než takový „plast“. Vysoký
glykemický index extrudátům taky nepřidá, ale zato zajistí brzy po jídle hlad
a často i chuť na sladké.
Sója – některé zdroje ji prezentují jako superpotravinu bohatou na bílkoviny (což je
pravda), jiné zdroje ji zatracují. To, že se
hojně využívá v masném průmyslu jako
náhražka masa, je dnes známý fakt. Podstatnější je, že přílišná konzumace sóji
jako takové, navíc ve vysoce upravovaných polotovarech (uzeniny, sójová mléka
ap.), zdraví nepomáhá.
Proč? Protože obsahuje látky snižující vstřebávání vitamínů, obsahuje velké množství
purinů (způsobují např. dnu), má nepříznivý
vliv na stav štítné žlázy atd. Je třeba vzít
v potaz, že v zemích, odkud sója pochází, ji
konzumují převážně ve fermentované podobě (sójová omáčka, tempeh, miso pasta,
apod.), která eliminuje působení antinutričních látek. Navíc jí nekonzumují taková
kvanta jako v našich končinách.
Sladkosti – jsou skvělé, pokud neškodí a nabývají přírodní formu – např. sušené ovoce
(pokud možno nesířené). Někteří výrobci
se snaží vyrábět i sladkosti bez bílého rafinovaného cukru, a aby to vypadalo zdravě,
místo zprofanovaných sladidel (aspartam)
přislazují třeba fruktózou. Ta však podporuje vznik inzulinové resistence, jejíž
následkem může být cukrovka, obezita
nebo problémy s metabolismem, v lepším
případě „jen“ podporuje ukládání břišního
tuku. A co takové müsli tyčinky? Záleží samozřejmě na složení, nicméně v převážné
většině vám dodají jen tuky a cukry.
Ovocné džusy – reklamy balené džusy prezentují jako plné vitamínů a zdraví, avšak
Způsob konzumace soji je u nás značně odlišný od země jejího původu.
26 | GOLF
ve skutečnosti vykazují nízkou nutriční
hodnotu. Co se stane s ovocným džusem,
když projde pasterizací, pak se skladuje
v obrovských nádobách, ze kterých je odňat veškerý kyslík, aby nedošlo k oxidaci?
Nejenže přijde o blahodárné látky, ale navíc ztratí i chuť. Ta se pak musí dodávat
uměle. Pokud si navíc koupíte džus s trvanlivostí delší než 60 dnů, tak už máte
vysoce rafinovaný výrobek. Ať už si koupíte
jakýkoliv balený džus, i ten nejlepší nebude
nikdy tak blahodárný, jako ten čerstvý.
Sušené nápoje – i ty najdeme bez problémů v prodejnách zdravé výživy, což nezaručuje, že jsou všechny zde prodávané
potraviny zdravé. Je nicméně třeba vědět,
že u sušených nápojů jde převážně o směs
škrobu a ztuženého tuku. To nezavání
zdravím, že? Když se do takového koktejlu
přimíchá třeba fosforečnan draselný (kvůli
němu přijatý vápník odchází z organismu
nevyužitý), je zřejmé, že bude lepší se sušeným nápojům, potažmo sušeným polévkám, obloukem vyhnout.
Rostlinné oleje – i v tomto případě vybírejte
pečlivě. V obchodních sítích se prodávají
rafinované rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, řepkový, sójový apod.) a některé
(zřejmě tendenční) studie hovoří v jejich
prospěch. Pro mě je měřítkem nutriční hodnota. O té se bohužel v souvislosti s rafinovanými oleji nedá hovořit. Je nabíledni, že je
lepší sáhnout po oleji lisovaném za studena.
Seznam potravin, které se tváří zdravě, ale
není tomu tak, by mohl pokračovat dál.
Jádro pudla ovšem tkví ve zodpovědění si
otázky, zda jíme, abychom se „zaplácli“
a neměli pocit hladu, nebo jíme proto,
abychom tělu dodali živiny potřebné
k jeho řádnému chodu?