INSTRUKCE | Výživa

Není všechno zlato, co se třpytí

Tohle pořekadlo lze snadno použít i na zdravou výživu, která poslední roky zaznamenává obrovský boom. Jak už jsem mnohokrát zmiňovala, zdravé stravování je v podstatě

velmi jednoduché, stačí se převážně orientovat na celistvé přírodní potraviny! V současnosti je každému jasné, že polotovary zdraví moc nepřidají. Možná proto jako houby po

dešti „vyrostly“ potraviny tvářící se zdravě, ale opak je pravdou.

Text: Magda Jochmanová

Extrudované výrobky – pufované chlebíčky, různé obilné křupky, instantní kaše,

corn flakes apod. se zpracovávají technologickým procesem, při němž se zvlhčené

škrobnaté materiály s obsahem bílkovin

a vlákniny plastifikují a tepelně upravují

kombinovaným působením tlaku a mechanických sil. Jaký benefit může mít takováto „potravina“? Pramalý.

Tělu se prakticky dodají jen sacharidy,

kterých je v konvenčním typu stravování

až až. Na tyto výrobky by si měli dát pozor převážně diabetici a lidé s nadváhou.

A dětem bych raději do ruky dala jablíčko

nebo mrkev než takový „plast“. Vysoký

glykemický index extrudátům taky nepřidá, ale zato zajistí brzy po jídle hlad

a často i chuť na sladké.

Sója – některé zdroje ji prezentují jako superpotravinu bohatou na bílkoviny (což je

pravda), jiné zdroje ji zatracují. To, že se

hojně využívá v masném průmyslu jako

náhražka masa, je dnes známý fakt. Podstatnější je, že přílišná konzumace sóji

jako takové, navíc ve vysoce upravovaných polotovarech (uzeniny, sójová mléka

ap.), zdraví nepomáhá.

Proč? Protože obsahuje látky snižující vstřebávání vitamínů, obsahuje velké množství

purinů (způsobují např. dnu), má nepříznivý

vliv na stav štítné žlázy atd. Je třeba vzít

v potaz, že v zemích, odkud sója pochází, ji

konzumují převážně ve fermentované podobě (sójová omáčka, tempeh, miso pasta,

apod.), která eliminuje působení antinutričních látek. Navíc jí nekonzumují taková

kvanta jako v našich končinách.

Sladkosti – jsou skvělé, pokud neškodí a nabývají přírodní formu – např. sušené ovoce

(pokud možno nesířené). Někteří výrobci

se snaží vyrábět i sladkosti bez bílého rafinovaného cukru, a aby to vypadalo zdravě,

místo zprofanovaných sladidel (aspartam)

přislazují třeba fruktózou. Ta však podporuje vznik inzulinové resistence, jejíž

následkem může být cukrovka, obezita

nebo problémy s metabolismem, v lepším

případě „jen“ podporuje ukládání břišního

tuku. A co takové müsli tyčinky? Záleží samozřejmě na složení, nicméně v převážné

většině vám dodají jen tuky a cukry.

Ovocné džusy – reklamy balené džusy prezentují jako plné vitamínů a zdraví, avšak

Způsob konzumace soji je u nás značně odlišný od země jejího původu.

26 | GOLF

ve skutečnosti vykazují nízkou nutriční

hodnotu. Co se stane s ovocným džusem,

když projde pasterizací, pak se skladuje

v obrovských nádobách, ze kterých je odňat veškerý kyslík, aby nedošlo k oxidaci?

Nejenže přijde o blahodárné látky, ale navíc ztratí i chuť. Ta se pak musí dodávat

uměle. Pokud si navíc koupíte džus s trvanlivostí delší než 60 dnů, tak už máte

vysoce rafinovaný výrobek. Ať už si koupíte

jakýkoliv balený džus, i ten nejlepší nebude

nikdy tak blahodárný, jako ten čerstvý.

Sušené nápoje – i ty najdeme bez problémů v prodejnách zdravé výživy, což nezaručuje, že jsou všechny zde prodávané

potraviny zdravé. Je nicméně třeba vědět,

že u sušených nápojů jde převážně o směs

škrobu a ztuženého tuku. To nezavání

zdravím, že? Když se do takového koktejlu

přimíchá třeba fosforečnan draselný (kvůli

němu přijatý vápník odchází z organismu

nevyužitý), je zřejmé, že bude lepší se sušeným nápojům, potažmo sušeným polévkám, obloukem vyhnout.

Rostlinné oleje – i v tomto případě vybírejte

pečlivě. V obchodních sítích se prodávají

rafinované rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, řepkový, sójový apod.) a některé

(zřejmě tendenční) studie hovoří v jejich

prospěch. Pro mě je měřítkem nutriční hodnota. O té se bohužel v souvislosti s rafinovanými oleji nedá hovořit. Je nabíledni, že je

lepší sáhnout po oleji lisovaném za studena.

Seznam potravin, které se tváří zdravě, ale

není tomu tak, by mohl pokračovat dál.

Jádro pudla ovšem tkví ve zodpovědění si

otázky, zda jíme, abychom se „zaplácli“

a neměli pocit hladu, nebo jíme proto,

abychom tělu dodali živiny potřebné

k jeho řádnému chodu?