SPORT | Golf
BRNO BUSINESS Golf & Style
Co se děje,
KDYŽ SE NIC NEDĚJE
Je jasné, že provoz golfového resortu se nezastavuje ani v zimě, zvlášť když
je jeho součástí hotel a restaurace a celé je to v blízkosti velkého města.
Ale přece jen je většina činností, které probíhají v zimě, méně zjevná než
letní shon, který se dotýká bezprostředně provozu golfu. Čím žije brněnská
Kaskáda přes zimu, na to jsem se ptal ředitelky resortu Evy Možné.
Přesněji řečeno, ta otázka zněla trošičku jinak
– co se u vás děje, když hřiště spí? Hned mne
opravila: „Hřiště tak úplně nespí. Oficiální zimní
pauza je od 1. prosince do konce února, ale to
by skalní nevydrželi, proto je pro ně trvale otevřena Železná devítka. Ti nejodolnější chodí
celou zimu, i když je sníh. Je mi jich někdy líto,
když vidím, jak tahají vozíky a brodí se sněhem, zvlášť když je pár stupňů pod nulou.
Na Nový rok míváme Novoroční odpal, což
je tradiční akce menší skupinky našich členů
– přinesou si drajvr a míček, odpálí, popřejí
všechno nejlepší, dají si trošku svařáku…“
BĚŽKAŘI
XIV
Přibližně jednou za pět let tady napadne tolik
sněhu, že je možno upravit na hřišti lyžařské
stopy. Naposledy to dělali loni v únoru, letos
tolik sněhu nebylo a vždycky rychle roztál. „Na
úpravu máme sněžný skútr Buran. Na hřiště se
vejde spousta kilometrů stop, to je tu pak víc
lidí než při největším turnaji v létě, plné parkoviště, auta parkují i na silnici, světýlka čelovek
blikají nahoře u lesa klidně v deset večer.“
Původně se běžkaři důsledně vyhýbali restauraci. Zpočátku jen zavolali, jestli je parkování
zdarma, zajezdili si, vytáhli termosku a vlastní
jídlo, vyhodili odpadky a odjeli. Teď už si
zvykli, a tak restaurace jásá, když za oknem
padá. Ale když je sněhu málo, nevidí tady
běžkaře rádi. V tenké vrstvičce po nich zůstávají černé stopy, tráva, která má vegetační
klid, se láme. Zakazují jim vstup, ale občas
bohužel někdo neposlechne.
BUGINY NA SILNICI
Konec sezony znamená „ustájení“ bugin na
zimu. „Máme pronajatou halu v Kuřimi, v den
D se tam ze hřiště vydá kolona dvaceti bugin po silnici za asistence policie, která na tu
chvíli zastaví dopravu. Docela zábavná akce,
mezi zaměstnanci je o ni obrovský zájem.
Máme to i jako video na Facebooku… Na
jaře se zase buginy po vlastní ose vracejí,“
vysvětluje ředitelka resortu.
Ze hřiště se stahují vlajky, hrábě, kameny atd.,
všechno se opravuje. „Letos děláme nové kameny. To je překvapivě velká položka, odhadem půl milionu. Dvě lavičky nám spolkl
zub času, ty je potřeba nahradit. V době Vánoc zavíráme na dva týdny celý resort, hotel, restauraci, všechno. V tu dobu malujeme,
dělají se opravy, režim oprav trvá i celý leden
a únor, vždy v části pokojů.“
MARKETINK MÁ NAPILNO
V kancelářích nastává začátkem prosince
velký ruch, připravuje se nová sezona. Obnovují se reklamní a další smlouvy, dodavatelsko-odběratelské záležitosti, dohadují se termíny a podmínky turnajů, populární termíny
se zaplní rychle. Srpen a hlavně září jsou plné
nejdřív, už koncem prosince se špatně vybírá,
v lednu se zaplní i červen.
Kalendář plní i další akce, nesouvisející přímo
s golfem. Kongresy, semináře, svatby a oslavy
rodinných a firemních výročí. „Marketinkový
tým pod vedením Veroniky Mojžíšové se nezastaví. V zimě jsou v kanceláři, v létě při realizaci akcí,“ doplňuje Eva Možná. Na dovolenou jim vycházejí zajímavé měsíce, například
listopad, když je hodně deštivý a studený,
a pak únor, když už mají „zaseto“.
NOVÁ KONCEPCE JÍDELNÍČKU
V restauraci se připravuje kalendář gastro akcí
na celý rok. „V únoru zkoušíme jídla, ladíme,
vymýšlíme nové jídelní lístky a meníčka na
sezonu. Letos máme novinku, princip jídelního lístku jsme kompletně změnili. Budeme
mít stále deset jídel z čerstvých surovin, po
týdnu se bude nabídka měnit. Upouštíme
od klasického jídelního lístku a la carte, nechceme na něj trvale držet suroviny. K tomu
jako dosud zůstanou tři meníčka.
Zajímavá je i příprava nového vinného lístku.
„Přirozeně musíme degustovat, letos v šesti
lidech, po akci zde všichni přespali – některé
pracovní činnosti nejsou nepříjemné. Nabízíme přibližně 25 vín.“
Jak je zřejmé, Kaskáda bude na novou sezonu jistě připravena nejméně tak dobře jako
na ty předchozí. Máme se na co těšit!
Připravil: Ivo Doušek, foto: Ondřej Polák