SPORT | Golf

BRNO BUSINESS Golf & Style

Co se děje,

KDYŽ SE NIC NEDĚJE

Je jasné, že provoz golfového resortu se nezastavuje ani v zimě, zvlášť když

je jeho součástí hotel a restaurace a celé je to v blízkosti velkého města.

Ale přece jen je většina činností, které probíhají v zimě, méně zjevná než

letní shon, který se dotýká bezprostředně provozu golfu. Čím žije brněnská

Kaskáda přes zimu, na to jsem se ptal ředitelky resortu Evy Možné.

Přesněji řečeno, ta otázka zněla trošičku jinak

– co se u vás děje, když hřiště spí? Hned mne

opravila: „Hřiště tak úplně nespí. Oficiální zimní

pauza je od 1. prosince do konce února, ale to

by skalní nevydrželi, proto je pro ně trvale otevřena Železná devítka. Ti nejodolnější chodí

celou zimu, i když je sníh. Je mi jich někdy líto,

když vidím, jak tahají vozíky a brodí se sněhem, zvlášť když je pár stupňů pod nulou.

Na Nový rok míváme Novoroční odpal, což

je tradiční akce menší skupinky našich členů

– přinesou si drajvr a míček, odpálí, popřejí

všechno nejlepší, dají si trošku svařáku…“

BĚŽKAŘI

XIV

Přibližně jednou za pět let tady napadne tolik

sněhu, že je možno upravit na hřišti lyžařské

stopy. Naposledy to dělali loni v únoru, letos

tolik sněhu nebylo a vždycky rychle roztál. „Na

úpravu máme sněžný skútr Buran. Na hřiště se

vejde spousta kilometrů stop, to je tu pak víc

lidí než při největším turnaji v létě, plné parkoviště, auta parkují i na silnici, světýlka čelovek

blikají nahoře u lesa klidně v deset večer.“

Původně se běžkaři důsledně vyhýbali restauraci. Zpočátku jen zavolali, jestli je parkování

zdarma, zajezdili si, vytáhli termosku a vlastní

jídlo, vyhodili odpadky a odjeli. Teď už si

zvykli, a tak restaurace jásá, když za oknem

padá. Ale když je sněhu málo, nevidí tady

běžkaře rádi. V tenké vrstvičce po nich zůstávají černé stopy, tráva, která má vegetační

klid, se láme. Zakazují jim vstup, ale občas

bohužel někdo neposlechne.

BUGINY NA SILNICI

Konec sezony znamená „ustájení“ bugin na

zimu. „Máme pronajatou halu v Kuřimi, v den

D se tam ze hřiště vydá kolona dvaceti bugin po silnici za asistence policie, která na tu

chvíli zastaví dopravu. Docela zábavná akce,

mezi zaměstnanci je o ni obrovský zájem.

Máme to i jako video na Facebooku… Na

jaře se zase buginy po vlastní ose vracejí,“

vysvětluje ředitelka resortu.

Ze hřiště se stahují vlajky, hrábě, kameny atd.,

všechno se opravuje. „Letos děláme nové kameny. To je překvapivě velká položka, odhadem půl milionu. Dvě lavičky nám spolkl

zub času, ty je potřeba nahradit. V době Vánoc zavíráme na dva týdny celý resort, hotel, restauraci, všechno. V tu dobu malujeme,

dělají se opravy, režim oprav trvá i celý leden

a únor, vždy v části pokojů.“

MARKETINK MÁ NAPILNO

V kancelářích nastává začátkem prosince

velký ruch, připravuje se nová sezona. Obnovují se reklamní a další smlouvy, dodavatelsko-odběratelské záležitosti, dohadují se termíny a podmínky turnajů, populární termíny

se zaplní rychle. Srpen a hlavně září jsou plné

nejdřív, už koncem prosince se špatně vybírá,

v lednu se zaplní i červen.

Kalendář plní i další akce, nesouvisející přímo

s golfem. Kongresy, semináře, svatby a oslavy

rodinných a firemních výročí. „Marketinkový

tým pod vedením Veroniky Mojžíšové se nezastaví. V zimě jsou v kanceláři, v létě při realizaci akcí,“ doplňuje Eva Možná. Na dovolenou jim vycházejí zajímavé měsíce, například

listopad, když je hodně deštivý a studený,

a pak únor, když už mají „zaseto“.

NOVÁ KONCEPCE JÍDELNÍČKU

V restauraci se připravuje kalendář gastro akcí

na celý rok. „V únoru zkoušíme jídla, ladíme,

vymýšlíme nové jídelní lístky a meníčka na

sezonu. Letos máme novinku, princip jídelního lístku jsme kompletně změnili. Budeme

mít stále deset jídel z čerstvých surovin, po

týdnu se bude nabídka měnit. Upouštíme

od klasického jídelního lístku a la carte, nechceme na něj trvale držet suroviny. K tomu

jako dosud zůstanou tři meníčka.

Zajímavá je i příprava nového vinného lístku.

„Přirozeně musíme degustovat, letos v šesti

lidech, po akci zde všichni přespali – některé

pracovní činnosti nejsou nepříjemné. Nabízíme přibližně 25 vín.“

Jak je zřejmé, Kaskáda bude na novou sezonu jistě připravena nejméně tak dobře jako

na ty předchozí. Máme se na co těšit!

Připravil: Ivo Doušek, foto: Ondřej Polák