PRÁVO | Ochrana spotřebitele
BRNO BUSINESS Golf & Style
KOKOSOVÁ VODA
elixír mládí, nebo dobrý marketing?
Kokosová voda je opěvována jako přírodní náhrada sladkých limonád
a umělých sportovních drinků. Tato čirá tekutina z mladých kokosových
ořechů údajně omlazuje, detoxikuje, hydratuje a přispívá k zachování
štíhlé linie. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 17 vzorků kokosových
vod. Zjistil při tom, že některé kokosové vody obsahují přidaný cukr.
Četbou etiket se spotřebitelé neradi zdržují,
takže si mnohdy nevšimnou, že jsou vody
doslazeny. „Sportovci a dietáři by měli číst
složení i u přírodně se tvářících nápojů. Přidaný cukr jsme našli ve čtyřech výrobcích
označených jako kokosová voda, a to v M&S
Coconut Water, VitaCoco Natural Coconut
Water, Grace Coconut Water a Wonderfarm
Young Coconut Water With Coconut Pulp,“
poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Aby měla kokosová voda dlouhou životnost, výrobci ji během zpracovávání filtrují
a tepelně ošetřují. Nic jiného nepotřebuje.
Právě množství přídatných látek překvapilo ve složení jednoho z výrobků. „Kokosová voda s dlouhým názvem Wonderfarm
Young Coconut Water With Coconut Pulp
obsahuje čtyři éčka – v surovinách najdete
stabilizátor zastoupený zesíťovaným fosfátem škrobu, sladidlo acesulfam K, regulátor
kyselosti hydrogenuhličitan sodný a barvivo
oxid titaničitý,“ vyjmenovává Hoffmannová
a dodává, „tento produkt navíc obsahuje přidanou obyčejnou vodu, té je v třetinkové
plechovce dokonce víc než vody z kokosu.“
Cukr se v kokosových vodách přirozeně
nachází. Jeho podíl se u produktů pohyboval od 1,9 do 8,7 gramů ve 100 ml – to
jsou pro představu jedno až čtyři balení
porcovaného cukru v běžné dvoudecilitrové skleničce. I přes široký rozptyl mají kokosové vody většinou zhruba o polovinu
méně cukru než běžné limonády nebo
džusy. Zcela bez cukru však nejsou nikdy,
proto na rozdíl od obyčejné vody vždy zvyšují denní příjem kalorií.
Marketing kokosových vod vyzdvihuje vysoký obsah draslíku, který tělo potřebuje pro
činnost svalů a zejména srdce. Draslíku obsahuje kokosová voda relativně hodně (cca
250 mg/100 g), stejné množství však tělo
získá i z daleko levnějšího bramboru (421
mg/100 g) nebo banánu (358 mg/100 g).
Spotřebitelský časopis dTest porovnal kromě
kokosových vod také 17 vzorků kokosových
mlék. Na rozdíl od vody se kokosové mléko
v kokosovém ořechu nenachází. Jde o tučnou bílou tekutinu připomínající mléko
nebo smetanu, která je výsledkem zpracování kokosu.
„Osm ze 17 vybraných kokosových mlék
se neobešlo bez emulgátoru. Narazili jsme
pouze na šest značek, konkrétně Aroy-D, Real
Thai, dmBio, Rapunzel, Sense Coco, Rossman/
enerBio, které vsadily výhradně na nezbytné
a tradiční suroviny, jakými jsou kokos a voda,“
komentuje výsledky Hana Hoffmannová.
Pět plechovek kokosových mlék ve složení
uvádělo přítomnost siřičitanů. Ty se používají
kvůli svým konzervačním a bělicím účinkům.
Siřičitany a oxid siřičitý patří mezi alergeny
a v seznamu složek musí být jejich celý název zvýrazněn, což někteří výrobci neudělali
a uvedli alergenní siřičitany jen pod E-kódy.
Srovnání kokosových vod a mlék najdete na
webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky přineslo lednové vydání časopisu dTest.
TIPY DTESTU
Pokud nechcete své tělo zbytečně
zásobovat přídatnými látkami, sahejte po výrobcích s čistým složením. Kokosová voda je vždy lepší
stoprocentní než slazená. Kokosové
mléko si může každý vyrobit doma
prostým rozmixováním například
strouhaného kokosu a vody. Vzniklou
hmotu je třeba následně přecedit
a vymačkat. Průmysl přistupuje k výrobě kokosového mléka obdobně,
i když následné úpravy se různí.
XIII