PRÁVO | Ochrana spotřebitele

BRNO BUSINESS Golf & Style

KOKOSOVÁ VODA

elixír mládí, nebo dobrý marketing?

Kokosová voda je opěvována jako přírodní náhrada sladkých limonád

a umělých sportovních drinků. Tato čirá tekutina z mladých kokosových

ořechů údajně omlazuje, detoxikuje, hydratuje a přispívá k zachování

štíhlé linie. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 17 vzorků kokosových

vod. Zjistil při tom, že některé kokosové vody obsahují přidaný cukr.

Četbou etiket se spotřebitelé neradi zdržují,

takže si mnohdy nevšimnou, že jsou vody

doslazeny. „Sportovci a dietáři by měli číst

složení i u přírodně se tvářících nápojů. Přidaný cukr jsme našli ve čtyřech výrobcích

označených jako kokosová voda, a to v M&S

Coconut Water, VitaCoco Natural Coconut

Water, Grace Coconut Water a Wonderfarm

Young Coconut Water With Coconut Pulp,“

poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Aby měla kokosová voda dlouhou životnost, výrobci ji během zpracovávání filtrují

a tepelně ošetřují. Nic jiného nepotřebuje.

Právě množství přídatných látek překvapilo ve složení jednoho z výrobků. „Kokosová voda s dlouhým názvem Wonderfarm

Young Coconut Water With Coconut Pulp

obsahuje čtyři éčka – v surovinách najdete

stabilizátor zastoupený zesíťovaným fosfátem škrobu, sladidlo acesulfam K, regulátor

kyselosti hydrogenuhličitan sodný a barvivo

oxid titaničitý,“ vyjmenovává Hoffmannová

a dodává, „tento produkt navíc obsahuje přidanou obyčejnou vodu, té je v třetinkové

plechovce dokonce víc než vody z kokosu.“

Cukr se v kokosových vodách přirozeně

nachází. Jeho podíl se u produktů pohyboval od 1,9 do 8,7 gramů ve 100 ml – to

jsou pro představu jedno až čtyři balení

porcovaného cukru v běžné dvoudecilitrové skleničce. I přes široký rozptyl mají kokosové vody většinou zhruba o polovinu

méně cukru než běžné limonády nebo

džusy. Zcela bez cukru však nejsou nikdy,

proto na rozdíl od obyčejné vody vždy zvyšují denní příjem kalorií.

Marketing kokosových vod vyzdvihuje vysoký obsah draslíku, který tělo potřebuje pro

činnost svalů a zejména srdce. Draslíku obsahuje kokosová voda relativně hodně (cca

250 mg/100 g), stejné množství však tělo

získá i z daleko levnějšího bramboru (421

mg/100 g) nebo banánu (358 mg/100 g).

Spotřebitelský časopis dTest porovnal kromě

kokosových vod také 17 vzorků kokosových

mlék. Na rozdíl od vody se kokosové mléko

v kokosovém ořechu nenachází. Jde o tučnou bílou tekutinu připomínající mléko

nebo smetanu, která je výsledkem zpracování kokosu.

„Osm ze 17 vybraných kokosových mlék

se neobešlo bez emulgátoru. Narazili jsme

pouze na šest značek, konkrétně Aroy-D, Real

Thai, dmBio, Rapunzel, Sense Coco, Rossman/

enerBio, které vsadily výhradně na nezbytné

a tradiční suroviny, jakými jsou kokos a voda,“

komentuje výsledky Hana Hoffmannová.

Pět plechovek kokosových mlék ve složení

uvádělo přítomnost siřičitanů. Ty se používají

kvůli svým konzervačním a bělicím účinkům.

Siřičitany a oxid siřičitý patří mezi alergeny

a v seznamu složek musí být jejich celý název zvýrazněn, což někteří výrobci neudělali

a uvedli alergenní siřičitany jen pod E-kódy.

Srovnání kokosových vod a mlék najdete na

webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky přineslo lednové vydání časopisu dTest.

TIPY DTESTU

Pokud nechcete své tělo zbytečně

zásobovat přídatnými látkami, sahejte po výrobcích s čistým složením. Kokosová voda je vždy lepší

stoprocentní než slazená. Kokosové

mléko si může každý vyrobit doma

prostým rozmixováním například

strouhaného kokosu a vody. Vzniklou

hmotu je třeba následně přecedit

a vymačkat. Průmysl přistupuje k výrobě kokosového mléka obdobně,

i když následné úpravy se různí.

XIII