INSTRUKCE | Výživa a zdraví

Letní osvěžení

Léto je v plném proudu a člověk má tendenci vyrovnávat teploty, tj. různě se ochlazovat či osvěžovat. A co si budeme povídat, po odehrané osmnáctce nějaký ten chlazený mok chutná minimálně osmnáctkrát lépe než obvykle. Tentokrát se mrkneme

na to, jak se vhodně osvěžit a co nám k těmto účelům nabízí trh.

Text: Magda Jochmanová

Každý ví, že v parných letních dnech je

nejdůležitější dostatečný přísun tekutin.

K tomu skvěle poslouží čistá pramenitá

voda, která by měla tvořit základ pitného

režimu. V kombinaci s vodou je dobré

popíjet slabě nebo středně mineralizovanou vodu. Pokud v létě sportujete nebo

se hodně potíte, o to více se vyplavují minerály, zejména draslík a sodík, proto je

vhodné sáhnout po silně mineralizované

minerálce. Na doplnění pitného režimu si

můžete dopřát čerstvou ovocnou šťávu

nebo neslazený čaj, klidně teplý. Nenavodí

sice okamžité osvěžení, jelikož ochlazení

začne působit až po několika minutách,

zato vydrží podstatně déle.

Když jsme u teplot, je třeba vědět, že nápoj

s ledem může organismu přivodit teplotní

šok. I když se to příčí logice, ledem ochlazený nápoj žízeň nezažene, ba dokonce

může vést i k dehydrataci organismu.

Pointa tkví v tom, že si organismus musí

zkonzumované nápoje ohřát na přijatelnou teplotu. Je tedy zřejmé, že k tomuto

procesu musí vynaložit nemalou energii,

a během této doby může právě dojít ke

zmíněné dehydrataci. Neustálým přísunem

přechlazených nápojů se tak organizmus

vysiluje, následovně oslabuje a má více nakročeno k onemocněním, jako je např. nachlazení či angína. To, že se nejedná o nějakou alternativní novinku, dokazuje fakt,

že se pracovníkům v „horkých“ provozech

(slévárny, sklárny, apod.) podávají pouze nechlazené nápoje nebo dokonce teplé.

Vodítkem, kolik tekutin máme v horkých

dnech vypít, nám může být jednoduchá

formule: kolik tekutin vymočíme, zhruba

tolik tekutin bychom měli vypít. Avšak žijeme v 21. století a všude kolem nás se

podbízejí nejrůznější doporučení hlásající

to nejlepší osvěžení. Mnoho nápojů obsahuje bílý cukr, který dodá spolehlivě jen

jednu věc – prázdné kalorie. Nadměrný

příjem cukru vede krom nejrůznějších

zdravotních obtíží i k jeho přeměně na

tuky, takže může být příčinou obezity.

Věděli jste, že například ve světově známé

nejmenované limonádě je ve 2 dcl obsaženo téměř 6 kostek cukru? A kupříkladu

2 dcl energetického nápoje vám kromě

křídel dá i 5 kostek cukru?

Již při ztrátě 1 % vody se v těle začnou mobilizovat obranné mechanizmy, při ztrátě 2 %

klesá výkonnost a ztráta 5–10 % může vést až k oběhovému a metabolickému kolapsu.

48 | GOLF

Jelikož se poslední dobou bílý cukr docela

zprofanoval, výrobci nápojů se chovají jako

chytré horákyně a nabízejí „neslazené“ nápoje, které chutnají sladce. Umělá sladidla,

v jejich prvopočátcích, měla původně vyřešit problémy s nadváhou. Jako paradox se

pak může jevit, že v zemích, kde se hojně

konzumují nápoje či potraviny s umělými

sladidly, narůstají počty obézních lidí.

Avšak potravinářští výrobci umělá sladidla

používají i z jiného důvodu; potraviny při

průmyslovém zpracování často přicházejí

o chuť, a umělá sladidla ji mohou navrátit.

Navíc výrobcům použití umělých sladidel

umožňuje snížit množství základních surovin. To je pak, panečku, chuťovka, takový chemický polotovar.

Samozřejmě, nejsou cukry jako cukry. Sacharidy v našem jídelníčku nesmí chybět,

avšak je nutné se vyhýbat tzv. jednoduchým cukrům. Naopak fruktóza v ovoci

je skvělým pomocníkem při znovuzískání

energie po fyzické aktivitě. Dále je vhodné

konzumovat tzv. polysacharidy, které se

nacházejí v neloupaných nebo celozrnných

variantách potravin. Polysacharidy jsou

poměrně kalorické, zato jich stačí menší

množství, neboť spolehlivě zasytí.

Člověk si rád dopřeje, a ne vždy se mu

chce přemýšlet, co je zdravé. Pakliže bych

si měla vybrat, zda sáhnu po nápoji s bílým

cukrem nebo umělým chemickým sladidlem, budu postupovat podle logiky, co je

přírodě blíž, a v tomhle souboji vyhrává bílý

cukr. Je to však jediný boj, kde může vyhrát.

V pohádce Sůl nad zlato se cení sůl. Takovou paralelou k této pohádce může být

v letních dnech právě čistá voda, v celé

své kráse a bez ledu. A když si ji přibalíte

do bagu a zteplá, stále se dá s chutí pít,

což o slazených nápojích nelze říct. Tak

pěknou hru!