INSTRUKCE | Výživa a zdraví
Letní osvěžení
Léto je v plném proudu a člověk má tendenci vyrovnávat teploty, tj. různě se ochlazovat či osvěžovat. A co si budeme povídat, po odehrané osmnáctce nějaký ten chlazený mok chutná minimálně osmnáctkrát lépe než obvykle. Tentokrát se mrkneme
na to, jak se vhodně osvěžit a co nám k těmto účelům nabízí trh.
Text: Magda Jochmanová
Každý ví, že v parných letních dnech je
nejdůležitější dostatečný přísun tekutin.
K tomu skvěle poslouží čistá pramenitá
voda, která by měla tvořit základ pitného
režimu. V kombinaci s vodou je dobré
popíjet slabě nebo středně mineralizovanou vodu. Pokud v létě sportujete nebo
se hodně potíte, o to více se vyplavují minerály, zejména draslík a sodík, proto je
vhodné sáhnout po silně mineralizované
minerálce. Na doplnění pitného režimu si
můžete dopřát čerstvou ovocnou šťávu
nebo neslazený čaj, klidně teplý. Nenavodí
sice okamžité osvěžení, jelikož ochlazení
začne působit až po několika minutách,
zato vydrží podstatně déle.
Když jsme u teplot, je třeba vědět, že nápoj
s ledem může organismu přivodit teplotní
šok. I když se to příčí logice, ledem ochlazený nápoj žízeň nezažene, ba dokonce
může vést i k dehydrataci organismu.
Pointa tkví v tom, že si organismus musí
zkonzumované nápoje ohřát na přijatelnou teplotu. Je tedy zřejmé, že k tomuto
procesu musí vynaložit nemalou energii,
a během této doby může právě dojít ke
zmíněné dehydrataci. Neustálým přísunem
přechlazených nápojů se tak organizmus
vysiluje, následovně oslabuje a má více nakročeno k onemocněním, jako je např. nachlazení či angína. To, že se nejedná o nějakou alternativní novinku, dokazuje fakt,
že se pracovníkům v „horkých“ provozech
(slévárny, sklárny, apod.) podávají pouze nechlazené nápoje nebo dokonce teplé.
Vodítkem, kolik tekutin máme v horkých
dnech vypít, nám může být jednoduchá
formule: kolik tekutin vymočíme, zhruba
tolik tekutin bychom měli vypít. Avšak žijeme v 21. století a všude kolem nás se
podbízejí nejrůznější doporučení hlásající
to nejlepší osvěžení. Mnoho nápojů obsahuje bílý cukr, který dodá spolehlivě jen
jednu věc – prázdné kalorie. Nadměrný
příjem cukru vede krom nejrůznějších
zdravotních obtíží i k jeho přeměně na
tuky, takže může být příčinou obezity.
Věděli jste, že například ve světově známé
nejmenované limonádě je ve 2 dcl obsaženo téměř 6 kostek cukru? A kupříkladu
2 dcl energetického nápoje vám kromě
křídel dá i 5 kostek cukru?
Již při ztrátě 1 % vody se v těle začnou mobilizovat obranné mechanizmy, při ztrátě 2 %
klesá výkonnost a ztráta 5–10 % může vést až k oběhovému a metabolickému kolapsu.
48 | GOLF
Jelikož se poslední dobou bílý cukr docela
zprofanoval, výrobci nápojů se chovají jako
chytré horákyně a nabízejí „neslazené“ nápoje, které chutnají sladce. Umělá sladidla,
v jejich prvopočátcích, měla původně vyřešit problémy s nadváhou. Jako paradox se
pak může jevit, že v zemích, kde se hojně
konzumují nápoje či potraviny s umělými
sladidly, narůstají počty obézních lidí.
Avšak potravinářští výrobci umělá sladidla
používají i z jiného důvodu; potraviny při
průmyslovém zpracování často přicházejí
o chuť, a umělá sladidla ji mohou navrátit.
Navíc výrobcům použití umělých sladidel
umožňuje snížit množství základních surovin. To je pak, panečku, chuťovka, takový chemický polotovar.
Samozřejmě, nejsou cukry jako cukry. Sacharidy v našem jídelníčku nesmí chybět,
avšak je nutné se vyhýbat tzv. jednoduchým cukrům. Naopak fruktóza v ovoci
je skvělým pomocníkem při znovuzískání
energie po fyzické aktivitě. Dále je vhodné
konzumovat tzv. polysacharidy, které se
nacházejí v neloupaných nebo celozrnných
variantách potravin. Polysacharidy jsou
poměrně kalorické, zato jich stačí menší
množství, neboť spolehlivě zasytí.
Člověk si rád dopřeje, a ne vždy se mu
chce přemýšlet, co je zdravé. Pakliže bych
si měla vybrat, zda sáhnu po nápoji s bílým
cukrem nebo umělým chemickým sladidlem, budu postupovat podle logiky, co je
přírodě blíž, a v tomhle souboji vyhrává bílý
cukr. Je to však jediný boj, kde může vyhrát.
V pohádce Sůl nad zlato se cení sůl. Takovou paralelou k této pohádce může být
v letních dnech právě čistá voda, v celé
své kráse a bez ledu. A když si ji přibalíte
do bagu a zteplá, stále se dá s chutí pít,
což o slazených nápojích nelze říct. Tak
pěknou hru!