JAK SE NESPÁLIT
DRIVING | Ochrana spotřebitele
PŘI VÝBĚRU TERMOHRNKU
S porcí horké kávy nebo dobrého čaje může být přechod z tepla domova
do podzimních a zimních plískanic příjemnější. Udržitelné kelímky a hrnky
s různými izolačními vlastnostmi nabízí pod svými značkami některé kavárenské řetězce, výrobci nádobí nebo běžné obchodní řetězce. Redakce časopisu dTest se proto rozhodla otestovat 22 modelů termohrnků, které na
rozdíl od cestovních hrnků zvládnou i pár kotrmelců v batohu.
Připravila: Lucie Korbeliusová
Krok k většímu komfortu
v současných chladných
a sychravých dnech představují termohrnky – kovové nádoby na pomezí
termosky a cestovního
hrníčku. Spojují výhody
obojího. Dovedou po určitou dobu udržet teplotu
nápoje, který lze navíc pít
rovnou bez přelévání do
zvláštního kelímku. V ideálním případě termohrnek
nejenom uchová teplotu, ale i dobře těsní
a neprotéká. A také něco vydrží a neobsahuje nežádoucí chemikálie.
„Výrobky jsme podrobili zkouškám izolačních schopností, nechali jsme je padat
z výšky, převraceli vzhůru nohama, odzkoušeli životnost jejich zavírání, otestovali, jak dobře a jednoduše se s nimi
manipuluje v rukavicích i holýma rukama,
a také nechali ověřit, zda se v nich nenacházejí polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), tedy karcinogenní látky, jež se
mohou objevovat v plastových částech,“
vyjmenovává kategorie testování šéfredaktorka Hana Hoffmannová.
Snad nejdůležitějším úkolem termohrnku
je udržet obsah teplý, případně studený.
V laboratoři proto naplnili hrnky vodou
o teplotě 95 °C – nejprve po okraj a poté
do půlky – a po šesti hodinách v pokojové
teplotě zjišťovali, o kolik stupňů teplota
vody poklesla. Nejlépe se v této zkoušce
vedlo modelu Ikea Undersöka. Teplota
tekutiny v hrnku měla po šesti hodinách
hodnotu zhruba 73 °C, resp. 59 °C. „Pokud si vyberete tento model, buďte však
obezřetní, než uvyknete jeho vlastnostem.
100 | GOLF
Raději ho nechte před pitím chvíli otevřený, pokud jste do něj nalili velmi horký
obsah,“ vysvětluje Hoffmannová.
Dobrou známku pak získal ještě model
Thermos Style, u kterého laboratoř po
šesti hodinách naměřila teplotu 66 °C.
Zbylé testované výrobky si odnesly
známky od uspokojivé po dostatečnou.
Celkově lépe se testovaným vedlo ve
druhé zkoušce tepelné izolace, při které
se hrnky plnily chladnou vodou o teplotě
5 °C. I v tomto případě zaznamenala laboratoř nejmenší teplotní rozdíl u výrobku
Ikea, kdy se teplota zvedla o necelé tři
stupně. Naopak u modelů s nejhoršími výsledky byl naměřen až 16stupňový rozdíl,
a získaly tak nedostatečnou známku.
V dalších praktických zkouškách se hodnotila obsluha, odolnost, konstrukce a zpracování hrnků. U šesti modelů se při obrácení dnem vzhůru objevily problémy
s prosakováním
m – modelu KeepCup Alder
der
M 340 ml dokonce
nce odpadávalo víčko. Test odolnosti
byl náročný pro
o několik dalších modelů.
elů.
600 cyklů otevření
ření
a zavření otevíracího
racího
mechanismu neezvládlo celkem šest
výrobků – u zá-stupce značky
Stelton se tento
o
mechanismus dokonce úplně rozbil.
zbil.
Pád z 80centimetmetrové výšky na beton
pak neustál Orion
on Hrnek
termo, který see po třetí
třetím
tím
m
pádu rozpadl.
To zkoušky obsluhy a údržby dopadly
o poznání lépe, šest modelů získalo
velmi dobré hodnocení a při jejich používání by vás neměly potkat žádné nepříjemnosti, zbylým byly uděleny dobré
a uspokojivé známky, přičemž častým
prohřeškem, který se na hodnocení obsluhy podepsal, bylo obtížné čištění nebo
chybějící návod k výrobku.
V závěru se laboratoř zaměřila na chemickou analýzu použitých plastů, zda neobsahují karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). V tomto případě
padaly převážně velmi dobré a dobré
známky. S dostatečnou odešel jen hrnek
Lamart, u něhož testy zjistily nežádoucí
látky ve vyšším množství, než udává německý standard GS.
Zdroj: dTest
Více informací na www.dtest.cz