JAK SE NESPÁLIT

DRIVING | Ochrana spotřebitele

PŘI VÝBĚRU TERMOHRNKU

S porcí horké kávy nebo dobrého čaje může být přechod z tepla domova

do podzimních a zimních plískanic příjemnější. Udržitelné kelímky a hrnky

s různými izolačními vlastnostmi nabízí pod svými značkami některé kavárenské řetězce, výrobci nádobí nebo běžné obchodní řetězce. Redakce časopisu dTest se proto rozhodla otestovat 22 modelů termohrnků, které na

rozdíl od cestovních hrnků zvládnou i pár kotrmelců v batohu.

Připravila: Lucie Korbeliusová

Krok k většímu komfortu

v současných chladných

a sychravých dnech představují termohrnky – kovové nádoby na pomezí

termosky a cestovního

hrníčku. Spojují výhody

obojího. Dovedou po určitou dobu udržet teplotu

nápoje, který lze navíc pít

rovnou bez přelévání do

zvláštního kelímku. V ideálním případě termohrnek

nejenom uchová teplotu, ale i dobře těsní

a neprotéká. A také něco vydrží a neobsahuje nežádoucí chemikálie.

„Výrobky jsme podrobili zkouškám izolačních schopností, nechali jsme je padat

z výšky, převraceli vzhůru nohama, odzkoušeli životnost jejich zavírání, otestovali, jak dobře a jednoduše se s nimi

manipuluje v rukavicích i holýma rukama,

a také nechali ověřit, zda se v nich nenacházejí polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), tedy karcinogenní látky, jež se

mohou objevovat v plastových částech,“

vyjmenovává kategorie testování šéfredaktorka Hana Hoffmannová.

Snad nejdůležitějším úkolem termohrnku

je udržet obsah teplý, případně studený.

V laboratoři proto naplnili hrnky vodou

o teplotě 95 °C – nejprve po okraj a poté

do půlky – a po šesti hodinách v pokojové

teplotě zjišťovali, o kolik stupňů teplota

vody poklesla. Nejlépe se v této zkoušce

vedlo modelu Ikea Undersöka. Teplota

tekutiny v hrnku měla po šesti hodinách

hodnotu zhruba 73 °C, resp. 59 °C. „Pokud si vyberete tento model, buďte však

obezřetní, než uvyknete jeho vlastnostem.

100 | GOLF

Raději ho nechte před pitím chvíli otevřený, pokud jste do něj nalili velmi horký

obsah,“ vysvětluje Hoffmannová.

Dobrou známku pak získal ještě model

Thermos Style, u kterého laboratoř po

šesti hodinách naměřila teplotu 66 °C.

Zbylé testované výrobky si odnesly

známky od uspokojivé po dostatečnou.

Celkově lépe se testovaným vedlo ve

druhé zkoušce tepelné izolace, při které

se hrnky plnily chladnou vodou o teplotě

5 °C. I v tomto případě zaznamenala laboratoř nejmenší teplotní rozdíl u výrobku

Ikea, kdy se teplota zvedla o necelé tři

stupně. Naopak u modelů s nejhoršími výsledky byl naměřen až 16stupňový rozdíl,

a získaly tak nedostatečnou známku.

V dalších praktických zkouškách se hodnotila obsluha, odolnost, konstrukce a zpracování hrnků. U šesti modelů se při obrácení dnem vzhůru objevily problémy

s prosakováním

m – modelu KeepCup Alder

der

M 340 ml dokonce

nce odpadávalo víčko. Test odolnosti

byl náročný pro

o několik dalších modelů.

elů.

600 cyklů otevření

ření

a zavření otevíracího

racího

mechanismu neezvládlo celkem šest

výrobků – u zá-stupce značky

Stelton se tento

o

mechanismus dokonce úplně rozbil.

zbil.

Pád z 80centimetmetrové výšky na beton

pak neustál Orion

on Hrnek

termo, který see po třetí

třetím

tím

m

pádu rozpadl.

To zkoušky obsluhy a údržby dopadly

o poznání lépe, šest modelů získalo

velmi dobré hodnocení a při jejich používání by vás neměly potkat žádné nepříjemnosti, zbylým byly uděleny dobré

a uspokojivé známky, přičemž častým

prohřeškem, který se na hodnocení obsluhy podepsal, bylo obtížné čištění nebo

chybějící návod k výrobku.

V závěru se laboratoř zaměřila na chemickou analýzu použitých plastů, zda neobsahují karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). V tomto případě

padaly převážně velmi dobré a dobré

známky. S dostatečnou odešel jen hrnek

Lamart, u něhož testy zjistily nežádoucí

látky ve vyšším množství, než udává německý standard GS.

Zdroj: dTest

Více informací na www.dtest.cz