INSTRUKCE | Výživa a zdraví

Osvěžení jako od Maryši

Káva od Maryši je již tak proslulá, že se stala synonymem pro cokoli, co má jedovatou

konotaci. V dnešní době jsme obklopeni jedy a v mnoha případech jen čas ukáže, jak

velký vliv mají na naše zdraví. Nejen v horkých dnech není nad to, když se může člověk patřičně osvěžit. Ano, chystám se vám trochu ta osvěžení otrávit, ale to jen proto, abyste nakonec nebyli sami otráveni.

Text: Magda Jochmanová

CITRUSOVÁ KŮRA

I když už nám podzim klepe na dveře,

karafa s vodou či sodou, napěchovaná

bylinami a citrusy se stává čím dál větší

stolovací zvyklostí. Vůně bylin a citrusů

navozuje osvěžení a mnohdy i pocit, že

pro své zdravé děláme maximum. Ale

Maryša by si jen mnula ruce a potutelně

se usmívala.

Nebo je libo nějaký koktejl s pečlivě namačkanými citrusy? Pak v koktejlu budete

mít i látky, které se v koktejlových receptech vůbec neuvádějí. Chemické látky se

používají jako ochrana citrusů před škůdci

již během vegetace, ale také po sklizni.

Jsou sice stanoveny limity pro pesticidy,

ale když zkonzumujeme vícero potravin

s pesticidy (i když s povolenou dávkou),

tak se v nás může namíchat nechtěný

koktejl vyvolávající podráždění pokožky,

střevní potíže nebo jaterní problémy.

Chceme-li použít citrusovou kůru, je nabíledni, že ke konzumaci jsou vhodné

pouze ty, které nejsou chemicky ošetřeny.

V opačném případě je vhodné je před

zpracováním oloupat a kůru nepoužívat

nebo alespoň opláchnout v octu nebo

v citrónové šťávě smíchané s jedlou sodou. V každém případě omytí vodou nestačí, jelikož jsou používané chemikálie

vesměs ve vodě prakticky nerozpustné.

Ale aby z výše uvedeného nevyšla citrusová kůra tak špatně, je nutné podotknout,

že kupříkladu kůra z citrónů, mandarinek či

pomerančů má úžasné léčivé účinky.

patří chmel, je naprosto v pořádku. Ale častokrát na etiketě najdeme výraz „chmelový

produkt“, což znamená, že byl chmel nějak

zpracován. Pokud se šišky chmele upraví

jen mechanicky, tj. rozemelou a slisují do

pelet nebo granulí, je vše v pořádku.

Na etiketě však můžete najít i jiné výrazy,

jako jsou různé „extrakty“. V tom případě

je potřeba zbystřit, jelikož se jedná o fyzikální úpravu, kdy se určité látky z chmele

louhují v extrakčním činidle (detaily jsou na

vysokou chemickou). Pakliže se k výrobě

piva použije chmelový extrakt, třeba i bez

použití chmele (ano, i to lze), snižuje se

obsah hořkých látek. Ale každý pivař ví, že

určitá hořkost k pivu patří. Ta se v tomto

případě doplní chmelovými preparáty.

Nutno podotknout, že chmelové extrakty

se vyrábějí i čistě na přírodní bázi, ale jako

u všeho je důležitá kvalita použitých surovin, které pak mají vliv nejen na výslednou

cenu, ale především na chuť.

produkují. Co se potravin týče, mezi nejvíce probádané patří aflatoxin a ochratoxin A (OTA), který nás v souvislosti

s kávou bude zajímat nejvíce. Při pražení se sice plísně zničí, ale OTA v nějaké

míře zůstanou.

Pokud tedy rádi konzumujete kávu a dopřáváte si jich i několik denně, může v těle

docházet k hromadění nejen OTA, ale

i některých dalších mykotoxinů, což může

následovně způsobovat chronické zdravotní problémy způsobující např. kožní

a žaludeční obtíže či nevolnost, a dokonce

mohou neblaze ovlivňovat kognitivní výkonost a způsobovat také úzkostné stavy.

Avšak koho by napadlo, že by byl pes zakopaný zrovna v kávě. OTA lze omezit tím,

že se budeme vyhýbat bezkofeinovým

produktům, více odrůdovým a instantním

kávám nízké kvality. Jestliže vás káva tzv.

nenakopne, může i tento faktor poukazovat na to, že obsahuje vysoké množství

OTA. A jsme opět zpět u kvality.

KÁVA

Maryša nás provází celým článkem, proto

je třeba zmínit i kávu jako takovou a její

možné nástrahy. Slyšeli jste někdy o mykotoxinech? Pokud ne, tak jste zcela jistě

slyšeli o plísních. A právě ty mykotoxiny

Tak jako ve všem, i ve výše uvedené trojkombinaci osvěžujících nápojů je potřeba

se zaměřit na to pravé ořechové, aby

nám byly ku prospěchu, a my tak Maryše

dali jednou pro vždy vale.

PIVO

Rozmáhá se nám tady takový nešvar – i do

našeho českého zlata někdy Maryša tak trochu fušuje. Napadlo vás někdy podívat se

na složení piva? Občas je to zajímavé čtení

a pak člověk pochopí, že není vše zlato, co

se třpytí… tedy vlastně rosí. To, že do piva

46 | GOLF

Jakkoliv lákavě může podobný nápoj vypadat, pozor na chemické ošetření citrusů.