INSTRUKCE | Výživa a zdraví
Osvěžení jako od Maryši
Káva od Maryši je již tak proslulá, že se stala synonymem pro cokoli, co má jedovatou
konotaci. V dnešní době jsme obklopeni jedy a v mnoha případech jen čas ukáže, jak
velký vliv mají na naše zdraví. Nejen v horkých dnech není nad to, když se může člověk patřičně osvěžit. Ano, chystám se vám trochu ta osvěžení otrávit, ale to jen proto, abyste nakonec nebyli sami otráveni.
Text: Magda Jochmanová
CITRUSOVÁ KŮRA
I když už nám podzim klepe na dveře,
karafa s vodou či sodou, napěchovaná
bylinami a citrusy se stává čím dál větší
stolovací zvyklostí. Vůně bylin a citrusů
navozuje osvěžení a mnohdy i pocit, že
pro své zdravé děláme maximum. Ale
Maryša by si jen mnula ruce a potutelně
se usmívala.
Nebo je libo nějaký koktejl s pečlivě namačkanými citrusy? Pak v koktejlu budete
mít i látky, které se v koktejlových receptech vůbec neuvádějí. Chemické látky se
používají jako ochrana citrusů před škůdci
již během vegetace, ale také po sklizni.
Jsou sice stanoveny limity pro pesticidy,
ale když zkonzumujeme vícero potravin
s pesticidy (i když s povolenou dávkou),
tak se v nás může namíchat nechtěný
koktejl vyvolávající podráždění pokožky,
střevní potíže nebo jaterní problémy.
Chceme-li použít citrusovou kůru, je nabíledni, že ke konzumaci jsou vhodné
pouze ty, které nejsou chemicky ošetřeny.
V opačném případě je vhodné je před
zpracováním oloupat a kůru nepoužívat
nebo alespoň opláchnout v octu nebo
v citrónové šťávě smíchané s jedlou sodou. V každém případě omytí vodou nestačí, jelikož jsou používané chemikálie
vesměs ve vodě prakticky nerozpustné.
Ale aby z výše uvedeného nevyšla citrusová kůra tak špatně, je nutné podotknout,
že kupříkladu kůra z citrónů, mandarinek či
pomerančů má úžasné léčivé účinky.
patří chmel, je naprosto v pořádku. Ale častokrát na etiketě najdeme výraz „chmelový
produkt“, což znamená, že byl chmel nějak
zpracován. Pokud se šišky chmele upraví
jen mechanicky, tj. rozemelou a slisují do
pelet nebo granulí, je vše v pořádku.
Na etiketě však můžete najít i jiné výrazy,
jako jsou různé „extrakty“. V tom případě
je potřeba zbystřit, jelikož se jedná o fyzikální úpravu, kdy se určité látky z chmele
louhují v extrakčním činidle (detaily jsou na
vysokou chemickou). Pakliže se k výrobě
piva použije chmelový extrakt, třeba i bez
použití chmele (ano, i to lze), snižuje se
obsah hořkých látek. Ale každý pivař ví, že
určitá hořkost k pivu patří. Ta se v tomto
případě doplní chmelovými preparáty.
Nutno podotknout, že chmelové extrakty
se vyrábějí i čistě na přírodní bázi, ale jako
u všeho je důležitá kvalita použitých surovin, které pak mají vliv nejen na výslednou
cenu, ale především na chuť.
produkují. Co se potravin týče, mezi nejvíce probádané patří aflatoxin a ochratoxin A (OTA), který nás v souvislosti
s kávou bude zajímat nejvíce. Při pražení se sice plísně zničí, ale OTA v nějaké
míře zůstanou.
Pokud tedy rádi konzumujete kávu a dopřáváte si jich i několik denně, může v těle
docházet k hromadění nejen OTA, ale
i některých dalších mykotoxinů, což může
následovně způsobovat chronické zdravotní problémy způsobující např. kožní
a žaludeční obtíže či nevolnost, a dokonce
mohou neblaze ovlivňovat kognitivní výkonost a způsobovat také úzkostné stavy.
Avšak koho by napadlo, že by byl pes zakopaný zrovna v kávě. OTA lze omezit tím,
že se budeme vyhýbat bezkofeinovým
produktům, více odrůdovým a instantním
kávám nízké kvality. Jestliže vás káva tzv.
nenakopne, může i tento faktor poukazovat na to, že obsahuje vysoké množství
OTA. A jsme opět zpět u kvality.
KÁVA
Maryša nás provází celým článkem, proto
je třeba zmínit i kávu jako takovou a její
možné nástrahy. Slyšeli jste někdy o mykotoxinech? Pokud ne, tak jste zcela jistě
slyšeli o plísních. A právě ty mykotoxiny
Tak jako ve všem, i ve výše uvedené trojkombinaci osvěžujících nápojů je potřeba
se zaměřit na to pravé ořechové, aby
nám byly ku prospěchu, a my tak Maryše
dali jednou pro vždy vale.
PIVO
Rozmáhá se nám tady takový nešvar – i do
našeho českého zlata někdy Maryša tak trochu fušuje. Napadlo vás někdy podívat se
na složení piva? Občas je to zajímavé čtení
a pak člověk pochopí, že není vše zlato, co
se třpytí… tedy vlastně rosí. To, že do piva
46 | GOLF
Jakkoliv lákavě může podobný nápoj vypadat, pozor na chemické ošetření citrusů.