INSTRUKCE | Výživa

Pálí nebo nepálí?

Pálit může hodně věcí, někdy dokonce i dobré bydlo, ale tentokrát bude řeč o pálení

žáhy. Stav, který potkal mnohé z nás a u někoho se i zabydlel. Je zřejmé, že ať už tak či

onak, jedná se o stav nežádoucí a my se mu podíváme na zoubek.

Text: Magda Jochmanová

Pálení žáhy neboli pyróza vzniká v důsledku gastroesofageálního refluxu, tj.

když se ze žaludku do jícnu vrací nedotrávená potrava s žaludečními kyselinami,

které pak dráždí a rozežírají povrch jícnu.

Jde vlastně o jakési neúplné zvracení, kdy

dotyčný pociťuje nepříjemné bolestivé

pálení za hrudní kostí, pohybující se od

oblasti žaludku směrem vzhůru až do

krku. Může způsobit dávivý kašel, chrapot

či jiné průduškové onemocnění. To vše

může být doprovázeno nepopulárním

zápachem z úst.

Pálení žáhy se může vyskytovat výjimečně, třeba po jídle nebo i po prudkém

ohnutí. Daleko horší varianta je, pokud se

vyskytuje dlouhodobě, jelikož může dojít k vážnému poškození sliznice. Zde se

doporučuje dieta, správná životospráva

a nezbytné vyšetření u lékaře.

Je nabíledni, že pálení žáhy nevzniká jen

tak, z nějakého rozmaru našeho těla, ale

že je následkem nevhodného životního

stylu. Pokud někdo nemá snahu nastalou

situaci řešit, převzít za své zdraví odpovědnost a jen čeká s napřaženou rukou

na zázračnou pilulku, která by vše šmahem vyřešila, může se rovnou vypravit

k rybníku a snažit se vylovit zlatou rybku.

Přitom stačí tak málo, aby byl člověk fit

a s pálením žáhy zatočil. Může překopat svůj životní styl, navštívit lékaře, využít volně prodejných léků (které sice

na nějakou dobu příznaky zmírní, avšak

ne vždy vyřeší) nebo zvolit přírodní

způsoby léčby.

Zázvor – používejte ho denně, ať už

jako čaj nebo v pokrmech. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, navíc potlačuje bolesti spojené s pálením žáhy.

Kurkuma – kombinujte ji vždy s pepřem, jedině tak z kurkumy dostanete

všechny léčivé látky (stačí špetička).

50 | GOLF

kyseliny. Proto omezte jeho konzumaci

Kurkuma urychluje trávení, což znamená

a zařaďte do jídelníčku také luštěniny.

méně kyseliny. Také pomáhá obnově

sliznice jícnu.

Lékořice – pomáhá stimulovat produkci

slin. To je při pálení žáhy příznivé, neboť

Skořice – zmírňuje příznaky pálení žáhy.

sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizoPřipravte si třeba skořicový čaj, lžičku skovat žaludeční kyseliny. Pointa je tedy léřice povařte 10–15 minut ve 2 dl vody,

kořici žvýkat, ne ji pouze párkrát pokoupřidejte med a pijte mezi jídly.

sat a polknout.

Med – zklidňuje bolest a vytváří

ochranný obal kolem sliznice jícnu, čímž

Příroda nabízí daleko širší spektrum pose zmírňuje působení kyselin. Navíc slizmoci při pálení žáhy (a nejen při ní), než

nici po poškození regeneruje.

přináší uvedený výčet, stačí si jen vybrat

Hořčice – je takový rychlý pomocník při

z bohaté nabídky. Dejte pálení vale a užízáchvatu pálení žáhy. Lžičku hořčice smívejte si to, co má pálit, třeba sluníčko.

chejte v 1 dl vody a roztok vypijte. Úleva

by se měla brzy dostavit.

Ovesné vločky – snídáte

je? Pokud ne, velmi doporučuju, avšak povařit jen ve

vodě a pak dochutit třeba

skořicí, medem, kakaem, sušeným ovocem apod. Právě

zdravá snídaně zaručí dobrý

start do nového dne a dodá

potřebnou vlákninu, která

urychluje trávení.

Čerstvé ovoce a zelenina – nesmí v jídelníčku

chybět a rozhodně by nemělo jít o marginální podíl!

Nejenže obsahují vlákninu,

ale pomáhají neutralizovat

žaludeční kyseliny.

Jilm plavý – posiluje slizniční

bariéru žaludku a jícnu, čímž

omezuje škody způsobené žaludečními šťávami. Udělejte

si z jilmu čaj a popíjejte ho

mezi jídly.

Alternativní zdroje bílkovin

– nejčastěji se reflux objeví po

konzumaci červeného masa.

Nicméně v porovnání s přírodními potravinami se maso

tráví mnohem déle, což způSkvělým pomocníkem při pálení žáhy je třeba zázvor.

sobuje větší sekreci žaludeční