INSTRUKCE | Výživa
Pálí nebo nepálí?
Pálit může hodně věcí, někdy dokonce i dobré bydlo, ale tentokrát bude řeč o pálení
žáhy. Stav, který potkal mnohé z nás a u někoho se i zabydlel. Je zřejmé, že ať už tak či
onak, jedná se o stav nežádoucí a my se mu podíváme na zoubek.
Text: Magda Jochmanová
Pálení žáhy neboli pyróza vzniká v důsledku gastroesofageálního refluxu, tj.
když se ze žaludku do jícnu vrací nedotrávená potrava s žaludečními kyselinami,
které pak dráždí a rozežírají povrch jícnu.
Jde vlastně o jakési neúplné zvracení, kdy
dotyčný pociťuje nepříjemné bolestivé
pálení za hrudní kostí, pohybující se od
oblasti žaludku směrem vzhůru až do
krku. Může způsobit dávivý kašel, chrapot
či jiné průduškové onemocnění. To vše
může být doprovázeno nepopulárním
zápachem z úst.
Pálení žáhy se může vyskytovat výjimečně, třeba po jídle nebo i po prudkém
ohnutí. Daleko horší varianta je, pokud se
vyskytuje dlouhodobě, jelikož může dojít k vážnému poškození sliznice. Zde se
doporučuje dieta, správná životospráva
a nezbytné vyšetření u lékaře.
Je nabíledni, že pálení žáhy nevzniká jen
tak, z nějakého rozmaru našeho těla, ale
že je následkem nevhodného životního
stylu. Pokud někdo nemá snahu nastalou
situaci řešit, převzít za své zdraví odpovědnost a jen čeká s napřaženou rukou
na zázračnou pilulku, která by vše šmahem vyřešila, může se rovnou vypravit
k rybníku a snažit se vylovit zlatou rybku.
Přitom stačí tak málo, aby byl člověk fit
a s pálením žáhy zatočil. Může překopat svůj životní styl, navštívit lékaře, využít volně prodejných léků (které sice
na nějakou dobu příznaky zmírní, avšak
ne vždy vyřeší) nebo zvolit přírodní
způsoby léčby.
Zázvor – používejte ho denně, ať už
jako čaj nebo v pokrmech. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, navíc potlačuje bolesti spojené s pálením žáhy.
Kurkuma – kombinujte ji vždy s pepřem, jedině tak z kurkumy dostanete
všechny léčivé látky (stačí špetička).
50 | GOLF
kyseliny. Proto omezte jeho konzumaci
Kurkuma urychluje trávení, což znamená
a zařaďte do jídelníčku také luštěniny.
méně kyseliny. Také pomáhá obnově
sliznice jícnu.
Lékořice – pomáhá stimulovat produkci
slin. To je při pálení žáhy příznivé, neboť
Skořice – zmírňuje příznaky pálení žáhy.
sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizoPřipravte si třeba skořicový čaj, lžičku skovat žaludeční kyseliny. Pointa je tedy léřice povařte 10–15 minut ve 2 dl vody,
kořici žvýkat, ne ji pouze párkrát pokoupřidejte med a pijte mezi jídly.
sat a polknout.
Med – zklidňuje bolest a vytváří
ochranný obal kolem sliznice jícnu, čímž
Příroda nabízí daleko širší spektrum pose zmírňuje působení kyselin. Navíc slizmoci při pálení žáhy (a nejen při ní), než
nici po poškození regeneruje.
přináší uvedený výčet, stačí si jen vybrat
Hořčice – je takový rychlý pomocník při
z bohaté nabídky. Dejte pálení vale a užízáchvatu pálení žáhy. Lžičku hořčice smívejte si to, co má pálit, třeba sluníčko.
chejte v 1 dl vody a roztok vypijte. Úleva
by se měla brzy dostavit.
Ovesné vločky – snídáte
je? Pokud ne, velmi doporučuju, avšak povařit jen ve
vodě a pak dochutit třeba
skořicí, medem, kakaem, sušeným ovocem apod. Právě
zdravá snídaně zaručí dobrý
start do nového dne a dodá
potřebnou vlákninu, která
urychluje trávení.
Čerstvé ovoce a zelenina – nesmí v jídelníčku
chybět a rozhodně by nemělo jít o marginální podíl!
Nejenže obsahují vlákninu,
ale pomáhají neutralizovat
žaludeční kyseliny.
Jilm plavý – posiluje slizniční
bariéru žaludku a jícnu, čímž
omezuje škody způsobené žaludečními šťávami. Udělejte
si z jilmu čaj a popíjejte ho
mezi jídly.
Alternativní zdroje bílkovin
– nejčastěji se reflux objeví po
konzumaci červeného masa.
Nicméně v porovnání s přírodními potravinami se maso
tráví mnohem déle, což způSkvělým pomocníkem při pálení žáhy je třeba zázvor.
sobuje větší sekreci žaludeční