DRIVING | Etiketa
rukou i podšálek a přidržujte ho pod šálkem. Jakmile je podšálek s šálkem v úrovni
vaší hrudi, zvedněte z podšálku šálek pravou rukou a napijte se. Poté odložte šálek
zpět na podšálek a levou rukou odložte
obojí zpět na nízký stůl. Tento způsob
vám zajistí, že se nepotřísníte.
Jestliže sedíte u stolu, na „obyčejné“ židli,
smíte zvedat k ústům jen šálek. Šálek
opět položte na podšálek, nikdy ne na
prostý stůl. Pokud nepijete, šálek odložte.
Držet šálek kávy v dlaních jako čajový hrnek u zamrzlého rybníku není součástí
kávové kultury.
Třetí možností, jak si vychutnat krásné espresso nebo ristreto, je dát si jej na baru.
Přijít, objednat, vypít. Kávu v tomto případě pijete podobně jako u stolu, tedy
zvedáte jen šálek.
6. PEČIVO NEUKUSUJTE
Pečivo, které je mnohdy součástí servisu
kávy, nikdy neukusujte. Lámejte jej na
malé kousky a ty vkládejte do úst. Technika je jednoduchá a po několika málo
„tréninkových rohlících“ to budete zvládat elegantně. Vizuálně zkontrolujte, zda
pečivo neobsahuje nebezpečnou náplň,
kterou byste sebe nebo své okolí mohl
potřísnit.
Uchopte pečivo do pravé ruky, pomocí
prstů levé ruky si ulomte přesně to, co
chcete sníst. To, co vám zbylo v pravačce,
odložte na talířek nebo podšálek. Ulomený kousek v levé ruce vložte do úst.
Pokud jste si jistí, že přiložené pečivo,
často domácí sušenka nebo bonbon, bez
potíží vložíte do úst naráz, neulamujte.
Pokud si však nejste jistí, raději ulomte patřičný kousek.
7. VODU PŘED KÁVOU
V dobré kavárně je běžné, že společně
s kávou se na kovovém nebo porcelánovém podnose, kterou vám obsluha servíruje, objeví i doplňky ke konzumaci vaší
kávy. Mimo již zmíněný cukr, konvičku
s mlékem a pečivo by to měla být i sklenička o obsahu 0,5 dcl s neperlivou vodou
v pokojové teplotě.
Vodu, kterou máte na podnose s šálkem,
pijte vždy před kávou, nikdy ne po konzumaci kávy a nikdy ne společně s kávou. Voda slouží k neutralizaci vašich
chuťových pohárků, a je tedy nutné vypít
ji dříve než kávu. Pokud byste totiž vypili vodu po kávě, může toto gesto pro
baristu, který kávu připravil, znamenat,
že nic horšího jste ještě nepili a je nutné
to zapít.
8. PIKOLO NEEXISTUJE
Objednávejte si kávu správně. Nevím
zcela přesně, kde jsme my Češi přišli na to
říkat malé kávě italským výrazem „pikolo“.
Podezřívám z toho samotné Italy, kteří,
přibyvší do našich krajů těsně po revoluci,
dávali najevo českým číšníkům, že si žádají kávu malou. V italštině. Toto přídavné
jméno dostalo u nás statut jména podstatného a světový unikát byl na světě.
Pikolo neexistuje, neobjednávejte si jej.
Nazývejte tedy kávy správně, a to podle
obsahu vody v šálku: espresso, ristreto
nebo lungo. Nebo podle obsahu a formy
mléka v kávě: výrazy macchiato, cappuccino, café latte atd.
Přeji vám úspěch a radost. Na zelených
pláních golfových hřišť a také na místech
provoněných aromatem kávy.
INZERCE
GOLF COURSE
ŠILHEŘOVICE
Novotou zářící „Palmenhaus“ v Šilheřovicích
Po citlivé renovaci budovy historicky zvané „Palmenhaus“ v zámeckém parku v Šilheřovicích, která se realizovala v rámci
programu Interreg V-A, Česká republika – Polsko 2014-2020, jako součást přeshraničního projektu „Šilheřovice a Krzyźanowice
– místo odpočinku a aktivity“, čeká na návštěvníky kultivovaný, historický, otevřený prostor, ve kterém se budou cítit příjemně.
Přestože prostoru dominuje sklo a oblouky, odlité na míru ještě v Rothschildových slévárnách, budete odcházet s pocitem, že
jste byli v klubovně jednadvacátého století. A pokud personálu vydrží i současné nadšení, nebudete zklamáni ani servisem.
A golf? To je jen další bonus navíc. Kde jinde byste hráli pohodově v letních vedrech, než na kvalitním mistrovském hřišti
uprostřed mohutných stromů, kde na každé jamce najdete dostatek stínu, to vše doplněné o krásné kulturní a přírodní
scenérie.
Takže volba letošního sezóny je jasná: Šilheřovice!
W W W. C A S O P I S G O L F. C Z
91
www.golf-ostrava.cz