DRIVING | Etiketa
Konec faux-pas v českých kavárnách
II
Návod, jak do kavárny přijít, kam si sednout a jak, máme za sebou. Při návštěvě kavárny dodržujte následující pravidla a doporučení, aby se nestalo, že budete považování za člověka nepřivyklého pohybovat se v kultivované společnosti.
Text: Daniel Šmíd
1. NEPIJTE SE LŽIČKOU
„prohrabávejte“. Tak se lépe
cukr dostane nahoru, k hladině
kávy, kde je vyšší teplota nápoje. Ve větší teplotě se cukr
lépe rozpouští a padáním dolů
ke dnu lépe rozplývá. Po zamíchání odložte lžičku na podšálek. Pokud vám na mysli vytane
obraz otisku kávy pod lžičkou
na podšálku, vězte, že toto je
důkaz, že se v základech kávové kultury vyznáte. Je to
pomyslné znamení a hnědý
puntík pro vás za slušnost
a vychování.
Nápoj nikdy nepijte se lžičkou
v šálku, vždy ji z něj vyjměte
a odložte na podšálek pod
ouško. Pokud ponecháte lžičku
v šálku a zároveň budete chtít
pít, může se stát, že vám sjede
směrem ke koutku úst. To
může způsobit mírné leknutí,
jehož následkem můžete kávu
vylít. Třeba na sebe. Nepříjemnost by byla na světě. Pokud
namítáte, že si lžičku podržíte
palcem pravé ruky, zaseknutým
za okraj šálku, připomínám, že
každý váš pohyb ve společnosti
by měl být esteticky vyvážený.
A váš palec přes okraj šálku to
jistě není.
4. LŽIČKU NEOLIZUJTE
2. POUŽÍVEJTE KLEŠTIČKY
Není-li k dispozici balený cukr
v sáčku, ale pouze v cukřence,
používejte kleštičky, případně
lžičku v ní umístěnou. V dobrých kavárnách a restauracích
na úrovni je vám servírován
cukr v několika variantách
v kovovém držáku se skleněnými miskami. V nich jsou umístěny různé
druhy cukrů. Obyčejně se jedná o kandis,
hnědý třtinový cukr v kostkách a bílý cukr
v kostkách. Kleštičkami přeneste cukr nad
svůj šálek, položte cukr na hladinu kávy
a kleštičky povolte.
DANIEL ŠMÍD
DANI
Vizí autora
au tohoto článku je zlepšit
chování a oblékání lidí kolem něj.
chová
Daniel Šmíd
Š je lektor a mentor,
přednáší o korektním
pře
chování a vztazích, soudobé
ch
sspolečenské a obchodní
etiketě a tématech spojených s moudrým oblékáním. Více
o něm na www.danielsmid.cz.
90 | GOLF
Cukr se do kávy zanoří bez toho, aniž by
vytvořil vlnu a případné potřísnění. Na
přenášení cukru do kávy nikdy nepoužijte lžičku, kterou máte u šálku. Ta slouží
pouze k míchání nápoje. I přesto, že do
kávy nepřidáváte mléko ani cukr, kávu
zamíchejte jedním obkroužením kolem
stěny šálku. Tím vmícháte část krémové
pěny zpět do kávy. Pěna, tzv. crema, je
totiž nositelem chutě kávy, jelikož obsahuje kávový tuk.
3. NEZVONIT
Při míchání cukru se snažte nezvonit o stěny šálku. Cukr vmíchejte pohybem nahoru a dolů, kávu lžičkou
Do úst ji vkládejte jen v případě, vychutnáváte-li pěnu
z cappuccina nebo jiných káv
s hustou mléčnou pěnou. Velká
část konzumentů kávy v kavárnách různé úrovně olizuje
lžičku ze svého vlastního důvodu. Podle mého průzkumu
většině z nich vadí, že se na
podšálku bez olíznutí lžičky
objeví káva a podšálek znečistí. Někteří z nich mají obavu,
že káva ze lžičky zteče pod šálek a poté
může potřísnit jejich oděv. Ani jedna
obava není na místě, pokud víte, jak šálek
uchopit a pít kávu.
5. UCHOPIT A PÍT
Káva se podává tak, že máte možnost pít
ji třemi různými způsoby. První možnost
je, že sedíte v nízkém křesle u nízkých
stolků připomínající ten konferenční ve vašem obývacím pokoji. Druhou možností
je sezení u kavárenských stolů na běžné
židli. Třetí možnost pití kávy je „na stojáka“ na baru.
Sedíte-li v křesle, to znamená, že přenášíte šálek za hranu stolu, uchopte levou