DRIVING | Etiketa

Konec faux-pas v českých kavárnách

II

Návod, jak do kavárny přijít, kam si sednout a jak, máme za sebou. Při návštěvě kavárny dodržujte následující pravidla a doporučení, aby se nestalo, že budete považování za člověka nepřivyklého pohybovat se v kultivované společnosti.

Text: Daniel Šmíd

1. NEPIJTE SE LŽIČKOU

„prohrabávejte“. Tak se lépe

cukr dostane nahoru, k hladině

kávy, kde je vyšší teplota nápoje. Ve větší teplotě se cukr

lépe rozpouští a padáním dolů

ke dnu lépe rozplývá. Po zamíchání odložte lžičku na podšálek. Pokud vám na mysli vytane

obraz otisku kávy pod lžičkou

na podšálku, vězte, že toto je

důkaz, že se v základech kávové kultury vyznáte. Je to

pomyslné znamení a hnědý

puntík pro vás za slušnost

a vychování.

Nápoj nikdy nepijte se lžičkou

v šálku, vždy ji z něj vyjměte

a odložte na podšálek pod

ouško. Pokud ponecháte lžičku

v šálku a zároveň budete chtít

pít, může se stát, že vám sjede

směrem ke koutku úst. To

může způsobit mírné leknutí,

jehož následkem můžete kávu

vylít. Třeba na sebe. Nepříjemnost by byla na světě. Pokud

namítáte, že si lžičku podržíte

palcem pravé ruky, zaseknutým

za okraj šálku, připomínám, že

každý váš pohyb ve společnosti

by měl být esteticky vyvážený.

A váš palec přes okraj šálku to

jistě není.

4. LŽIČKU NEOLIZUJTE

2. POUŽÍVEJTE KLEŠTIČKY

Není-li k dispozici balený cukr

v sáčku, ale pouze v cukřence,

používejte kleštičky, případně

lžičku v ní umístěnou. V dobrých kavárnách a restauracích

na úrovni je vám servírován

cukr v několika variantách

v kovovém držáku se skleněnými miskami. V nich jsou umístěny různé

druhy cukrů. Obyčejně se jedná o kandis,

hnědý třtinový cukr v kostkách a bílý cukr

v kostkách. Kleštičkami přeneste cukr nad

svůj šálek, položte cukr na hladinu kávy

a kleštičky povolte.

DANIEL ŠMÍD

DANI

Vizí autora

au tohoto článku je zlepšit

chování a oblékání lidí kolem něj.

chová

Daniel Šmíd

Š je lektor a mentor,

přednáší o korektním

pře

chování a vztazích, soudobé

ch

sspolečenské a obchodní

etiketě a tématech spojených s moudrým oblékáním. Více

o něm na www.danielsmid.cz.

90 | GOLF

Cukr se do kávy zanoří bez toho, aniž by

vytvořil vlnu a případné potřísnění. Na

přenášení cukru do kávy nikdy nepoužijte lžičku, kterou máte u šálku. Ta slouží

pouze k míchání nápoje. I přesto, že do

kávy nepřidáváte mléko ani cukr, kávu

zamíchejte jedním obkroužením kolem

stěny šálku. Tím vmícháte část krémové

pěny zpět do kávy. Pěna, tzv. crema, je

totiž nositelem chutě kávy, jelikož obsahuje kávový tuk.

3. NEZVONIT

Při míchání cukru se snažte nezvonit o stěny šálku. Cukr vmíchejte pohybem nahoru a dolů, kávu lžičkou

Do úst ji vkládejte jen v případě, vychutnáváte-li pěnu

z cappuccina nebo jiných káv

s hustou mléčnou pěnou. Velká

část konzumentů kávy v kavárnách různé úrovně olizuje

lžičku ze svého vlastního důvodu. Podle mého průzkumu

většině z nich vadí, že se na

podšálku bez olíznutí lžičky

objeví káva a podšálek znečistí. Někteří z nich mají obavu,

že káva ze lžičky zteče pod šálek a poté

může potřísnit jejich oděv. Ani jedna

obava není na místě, pokud víte, jak šálek

uchopit a pít kávu.

5. UCHOPIT A PÍT

Káva se podává tak, že máte možnost pít

ji třemi různými způsoby. První možnost

je, že sedíte v nízkém křesle u nízkých

stolků připomínající ten konferenční ve vašem obývacím pokoji. Druhou možností

je sezení u kavárenských stolů na běžné

židli. Třetí možnost pití kávy je „na stojáka“ na baru.

Sedíte-li v křesle, to znamená, že přenášíte šálek za hranu stolu, uchopte levou