INSTRUKCE | Výživa a zdraví

Svižný mozek v každém věku

S mozkem je to jako se vším – tréninkem si ho můžeme udržovat v kondici. Pojďme

zapojit mozek rozbít pár mýtů a zároveň se o našem mozku dozvědět třeba něco

nového a vypěstovat si tak funkční mozek i ve vysokém věku. Mozek se sice začíná

zpomalovat po zhruba 24. roce života, přesto není třeba házet flintu do žita. S tréninkem lze začít hned dnes.

Text: Magda Jochmanová

Mozek netřeba příliš představovat. Je to

řídící a integrační orgán nervové soustavy

a z buněčného hlediska je složen především z nervových a gliových buněk. Tohle

může znít trochu nudně, tak hned přejděme třeba k mýtům.

Dlouho se mělo za to, že po narození

tzv. vyfasujeme určitý počet buněk, které

můžeme v průběhu života leda ztrácet.

Opak je pravdou, díky tvorbě nových neuronových spojení je mozek schopný tvořit nové buňky. Mozek je totiž plastický

a v reakci na nabyté zkušenosti jej lze dokonce přeprogramovat.

Také jste už slyšeli o tom, že mozek používáme jen z několika málo procent?

Hmm, to nedává logiku, že? A z evolučního hlediska by to také nedávalo žádný

smysl. A což teprve z provozního, vždyť

využívá až 20 % krve a kyslíku, které tělo

vyprodukuje, to se přece neděje jen tak

zbůhdarma.

Dalším omílaným mýtem je, že demence je důsledkem stáří. Ne, demence

opravdu není nezbytnou součástí vyššího

věku. Lze jí předcházet, anebo se jí zcela

vyhnout. Učit se lze v jakémkoli věku.

Ano, může to být krapet pomalejší, ale

jde to.

Nyní přejdeme k zajímavé oblasti, kterou

je paměť. Tak schválně, co jste měli včera

k obědu? Zkuste zpozornět a zjistit, co se

vám vybaví. Pravděpodobně nějaký výjev

nebo vjem, že? Je to proto, že tato informace nepřichází jen z jedné části paměti.

Je to vlastně poměrně složitá mozaika

tvořící obraz z různých sítí mozku, takže

si nevybavíte jen, co to bylo za jídlo, ale

i jak chutnalo, vypadalo, vonělo atd.

Zajímavé na tom všem je, že hipokampus rozhodne, zda tuto informaci zařadí

do vzpomínek, nebo ne. A aby toho nebylo málo, tak existuje dokonce skupina

neuronů, která pomáhá zapomínat, což

probíhá během spánku, kdy se odfiltrují

nepotřebné informace. Asi mi dáte za

pravdu, že to je docela dobře zařízené,

protože pamatovat si každý vjem, každou myšlenku, která nás během dne napadne, to by bylo dost možná „na Choo vyplývá, jak je spánek

sp

cholouška“. Z toho

důležitý, čímž se dostáváme k tomu podstatnému – jak si udr

udržovat

bystrý mozek.

Ano, dostat

dostatečný

spánek je záNe

klad. Nejen

že doc

dochází

k výše uvedeným očistným pro

procesům, ale ččlověk

dru

má druhý

den víc

více sil,

byst

je bystřejší

a dalek

daleko

48 | GOLF

lépe odolává nejrůznějším zdravotním

problémům. Kvalita spánku také určuje

rychlost metabolismu a stav imunitního

systému.

Dalším nezbytným aspektem je pohyb.

Kdo by to byl řekl, že je pohyb nutný pro

udržení mozku v kondici. Fyzická neaktivita je totiž prokazatelně nejrizikovějším

faktorem úbytku kognitivních schopností

a rozvojem demence. Dokonce se věc má

tak, že neaktivita je dvakrát smrtelnější

než obezita. Nejlepší je si z pohybu udělat každodenní rutinu.

Jelikož mozek zůstává plastický po celý život, můžeme se i celý život něčemu učit,

což mozku velmi prospívá. Takže ho lze

stimulovat kupříkladu čtením knih, učením se nových jazyků, no prostě učením

se čehokoli nového.

I strava, potažmo způsob stravování, má

nezanedbatelný vliv. Je to sice už ohraná

písnička, ale stále platná. Důležité je vyhnout se rafinovaným produktům a do

svého jídelníčku nezařazovat polotovary.

Vhodné je konzumovat kvalitní omega-3

mastné kyseliny, ale pokud možno přímo

z potravin, ne z nějakých pilulek. Současným stravovacím nešvarem je také přejídání, které nejenže neprospívá figuře, ale

ani mozku.

Na závěr je nutné zmínit neméně důležitý

aspekt – pospolitost. Člověk je tvor společenský a je prokázáno, že pocit osamělosti v mozku spouští stejnou oblast, která

se aktivuje při fyzické bolesti.

Jak vidno z výše uvedeného, i hraním

golfu si můžeme bystřit náš mozek – není

nad to mít životní náplň, kterou lze „zabít

několik much jednou ranou“. Tak ať vám

to pálí!