INSTRUKCE | Výživa a zdraví
Nezdravosti ve zdravém kabátku
Říká se, co tě nezabije, to tě posílí. Ve rčeních bývají zakódovaná hluboká a léty prověřená moudra, avšak co se stravování týče, uvedené rčení bohužel neplatí. Vzhledem k současné situaci, kdy se více než kdy jindy skloňuje slovo imunita, by bylo dobré ji nejen skloňovat, ale hlavně posilovat.
Text: Magda Jochmanová
Pro posouzení platí jednoduché rozlišovací
pravidlo, a to zda se jedná o původní potravinu, nebo o průmyslově zpracovanou.
Extrudované cereálie se tváří jako zdravá alternativa snídaně, opak je však pravdou.
Napřed se mrkneme na některé „potraviny“, které se zdají být zdraví prospěšné, ale nejsou. Sem patří přeslazené
a extrudované cereálie. Ty se skládají
z bílé mouky a spousty bílého rafinovaného cukru. Už jen to, že je něco průmyslově zpracované (což extrudované
výrobky jsou), by pro nás mělo působit
jako alarm.
Pokud přelouskáte etiketu na balení,
snadno si odvodíte, kolik kostek bílého
cukru jste ochotni do sebe nasoukat
(1 kostka bílého cukru = cca 5 g). Otázkou
je, zda to není zbytečné, když si lze udělat daleko báječnější snídani. Kupříkladu
ovesné vločky jsou svým složením naprosto unikátní a komplexní potravinou.
Získáte tak hned po ránu optimální porci
proteinů, sacharidů, tuků, ale i významný
podíl vlákniny. Uvařte je nejlépe ve vodě
a ochuťte dle libosti, třeba ořechy, karobovým práškem apod.
Pro mnohé je nezbytná i ranní káva. Třebaže se vědci neshodou, zda je nebo není
zdraví prospěšná, jedno je jisté, je bohatá
na antioxidanty a obsahuje zdraví prospěšné prvky jako hořčík, draslík, vápník,
mangan, železo apod. Kamenem úrazu
mohou být kávové nápoje, do kterých
38 | GOLF
se přidávají různé nezdravé přísady, bílý
cukr nevyjímaje.
Instantní káva je kapitola sama o sobě.
Pokud je z kvalitních zrn a nepřidávají se
další přísady, může být tzv. rozpustná káva
v pořádku. Problémem obvykle nastává,
když se výrobci z důvodu nižší ceny a vyšší
konkurenceschopnosti uchylují k použití
nekvalitní kávy, jaká by v zrnkové podobě
byla neprodejná. A když je káva špatná,
je potřeba ji patřičně dochutit. Takže
i v tomto případě je potřeba mít oči „na
šťopkách“, nebo si prostě dopřávat kvalitní
zrnkovou.
Další kategorií potravin, u kterých je třeba
zbystřit, představují sýrové výrobky. Sýr
je sám o sobě považován za zdravou potravinu, plnou nutričně hodnotných látek.
Pozor ale na sýrové výrobky, což jsou jen
náhražky sýru, vyrobené tak, aby sýr připomínaly. Nejenže koupí sýrových výrobků
kupujete minimum sýra, ale jejich konzumací nepřispíváte ani svému zdraví. Sýrové
produkty bývají většinou příliš slané, tučné
a kalorické. A když se na to podíváme ekonomickou optikou, vzhledem k jejich nízké
kvalitě jsou nakonec předražené.
Nezdravých potravin oděných do zdravého kabátku bychom našli ještě mnoho.
Významnou roli pro posílení imunity hraje
skladba potravin. Nemusíme hned tvořit
složité kompozice, zajistit si lepší obranyschopnost je vcelku snadné. Každá porce
by se měla skládat ze čtyř základních složek: bílkovin (proteinů), cukrů neboli sacharidů (neplést si s bílým cukrem), tuků
(lipidů) a vlákniny. Imunitu posilují i aminokyseliny, minerální látky, vitamíny, polynasycené mastné kyseliny apod. Dalším
faktorem na vyladění imunity jsou nejen
kvalitní a živiny obsahující potraviny, ale
i množství zkonzumovaného jídla. Časté
přejídání není prospěšné a může imunitu
zbytečně vyčerpávat.
Pro zdravé potraviny nemusíme chodit daleko. Bohatě si vystačíme s tím, co
roste v našich končinách. Nemělo by se
zapomínat na červenou řepu, která mimo
jiné obsahuje interferon, látky se silnými
protinádorovými účinky, a také zintenzivňuje přívod kyslíku k buňkám. Sáhnout
můžeme i po tzv. přírodním antibiotiku,
jako je česnek. Nejenže obsahuje mnoho
vitamínů a minerálních prvků, ale obsažený alicin působí i antiparazitálně.
A třeba cibule působí protizánětlivě i proti
bakteriím a virům. Jablko je úžasnou vitamínovou bombou s mnoha minerálními
prvky, stejně jako mrkev.
Dopřejeme-li si jakoukoliv potravinu z rostlinné říše, neuděláme chybu, ba naopak,
podpoříme tím svou imunitu. Když k tomu
všemu navíc přidáme v rámci francouzského paradoxu hlt červeného vína, uděláme si jím tu pověstnou třešničku na
dortu. A nezapomeňte se smát, smích
totiž léčí! Tohle rčení, oproti úvodnímu, je
pro podporu imunity k nezaplacení. Tak
hodně zdaru a úsměvů.