INSTRUKCE | Výživa a zdraví

Nezdravosti ve zdravém kabátku

Říká se, co tě nezabije, to tě posílí. Ve rčeních bývají zakódovaná hluboká a léty prověřená moudra, avšak co se stravování týče, uvedené rčení bohužel neplatí. Vzhledem k současné situaci, kdy se více než kdy jindy skloňuje slovo imunita, by bylo dobré ji nejen skloňovat, ale hlavně posilovat.

Text: Magda Jochmanová

Pro posouzení platí jednoduché rozlišovací

pravidlo, a to zda se jedná o původní potravinu, nebo o průmyslově zpracovanou.

Extrudované cereálie se tváří jako zdravá alternativa snídaně, opak je však pravdou.

Napřed se mrkneme na některé „potraviny“, které se zdají být zdraví prospěšné, ale nejsou. Sem patří přeslazené

a extrudované cereálie. Ty se skládají

z bílé mouky a spousty bílého rafinovaného cukru. Už jen to, že je něco průmyslově zpracované (což extrudované

výrobky jsou), by pro nás mělo působit

jako alarm.

Pokud přelouskáte etiketu na balení,

snadno si odvodíte, kolik kostek bílého

cukru jste ochotni do sebe nasoukat

(1 kostka bílého cukru = cca 5 g). Otázkou

je, zda to není zbytečné, když si lze udělat daleko báječnější snídani. Kupříkladu

ovesné vločky jsou svým složením naprosto unikátní a komplexní potravinou.

Získáte tak hned po ránu optimální porci

proteinů, sacharidů, tuků, ale i významný

podíl vlákniny. Uvařte je nejlépe ve vodě

a ochuťte dle libosti, třeba ořechy, karobovým práškem apod.

Pro mnohé je nezbytná i ranní káva. Třebaže se vědci neshodou, zda je nebo není

zdraví prospěšná, jedno je jisté, je bohatá

na antioxidanty a obsahuje zdraví prospěšné prvky jako hořčík, draslík, vápník,

mangan, železo apod. Kamenem úrazu

mohou být kávové nápoje, do kterých

38 | GOLF

se přidávají různé nezdravé přísady, bílý

cukr nevyjímaje.

Instantní káva je kapitola sama o sobě.

Pokud je z kvalitních zrn a nepřidávají se

další přísady, může být tzv. rozpustná káva

v pořádku. Problémem obvykle nastává,

když se výrobci z důvodu nižší ceny a vyšší

konkurenceschopnosti uchylují k použití

nekvalitní kávy, jaká by v zrnkové podobě

byla neprodejná. A když je káva špatná,

je potřeba ji patřičně dochutit. Takže

i v tomto případě je potřeba mít oči „na

šťopkách“, nebo si prostě dopřávat kvalitní

zrnkovou.

Další kategorií potravin, u kterých je třeba

zbystřit, představují sýrové výrobky. Sýr

je sám o sobě považován za zdravou potravinu, plnou nutričně hodnotných látek.

Pozor ale na sýrové výrobky, což jsou jen

náhražky sýru, vyrobené tak, aby sýr připomínaly. Nejenže koupí sýrových výrobků

kupujete minimum sýra, ale jejich konzumací nepřispíváte ani svému zdraví. Sýrové

produkty bývají většinou příliš slané, tučné

a kalorické. A když se na to podíváme ekonomickou optikou, vzhledem k jejich nízké

kvalitě jsou nakonec předražené.

Nezdravých potravin oděných do zdravého kabátku bychom našli ještě mnoho.

Významnou roli pro posílení imunity hraje

skladba potravin. Nemusíme hned tvořit

složité kompozice, zajistit si lepší obranyschopnost je vcelku snadné. Každá porce

by se měla skládat ze čtyř základních složek: bílkovin (proteinů), cukrů neboli sacharidů (neplést si s bílým cukrem), tuků

(lipidů) a vlákniny. Imunitu posilují i aminokyseliny, minerální látky, vitamíny, polynasycené mastné kyseliny apod. Dalším

faktorem na vyladění imunity jsou nejen

kvalitní a živiny obsahující potraviny, ale

i množství zkonzumovaného jídla. Časté

přejídání není prospěšné a může imunitu

zbytečně vyčerpávat.

Pro zdravé potraviny nemusíme chodit daleko. Bohatě si vystačíme s tím, co

roste v našich končinách. Nemělo by se

zapomínat na červenou řepu, která mimo

jiné obsahuje interferon, látky se silnými

protinádorovými účinky, a také zintenzivňuje přívod kyslíku k buňkám. Sáhnout

můžeme i po tzv. přírodním antibiotiku,

jako je česnek. Nejenže obsahuje mnoho

vitamínů a minerálních prvků, ale obsažený alicin působí i antiparazitálně.

A třeba cibule působí protizánětlivě i proti

bakteriím a virům. Jablko je úžasnou vitamínovou bombou s mnoha minerálními

prvky, stejně jako mrkev.

Dopřejeme-li si jakoukoliv potravinu z rostlinné říše, neuděláme chybu, ba naopak,

podpoříme tím svou imunitu. Když k tomu

všemu navíc přidáme v rámci francouzského paradoxu hlt červeného vína, uděláme si jím tu pověstnou třešničku na

dortu. A nezapomeňte se smát, smích

totiž léčí! Tohle rčení, oproti úvodnímu, je

pro podporu imunity k nezaplacení. Tak

hodně zdaru a úsměvů.