DOMÁCÍ HŘIŠTĚ | Kořenec
Na Kořenci spousta novinek
Jaro 2020 se na nejvyšším moravském hřišti nese ve znamení mnoha novinek. Týkají
se změn ve vedení resortu i neobyčejně intenzivní pracovní činnosti na hřišti, v době
koronavirové přestávky i po ní. V první polovině května jsme se zajeli podívat, co
všechno se na Kořenci změnilo. Nová ředitelka Karolína Jakubcová nás provedla po
hřišti a popsala, na čem pracují. U několika greenů byly nově oseté plochy ohrazené
páskami, přesto na hřišti panoval čilý hráčský ruch.
Text a foto: Ivo Doušek
800 metrech čtverečních, vybírali kameny,
navezli novou zeminu, oseli, zalévali a zalévali… na nově upravené ploše už roste
tráva, hrát se na ní bude moci nejpozději
od července.
Podle nové kořenecké ředitelky Karolíny Jakubcové
bude hřiště v obnoveném stavu nejpozději v červenci.
První otázka je jasná a dotýká
se personálních změn.
Z resortu odešel koncem března po 15 letech Vlastimil Štefl, dosavadní duše všeho
dění. Současné vedení je tříčlenné. Novou
ředitelkou jsem já, na Kořenci pracuji už
osm let. O golfové turnaje a akce se bude
starat Jaroslav Pavlíček, ten už má na Kořenci za sebou rok práce, Roman Bartoň
má na starost restauraci, bar a hotel. Samotnou kuchyň jsme vyřešili dodavatelským způsobem, vaří zde cateringová
firma, s níž máme dobré zkušenosti už
z loňska. Nabídka kuchyně se zase vrátila ke klasickým českým domácím jídlům,
kterými byla kořenecká golfová kuchyně
léta proslulá.
Co vás vedlo k tolika zásahům do
hřiště? Bylo to něco konkrétního?
Měli jsme naplánovanou celou řadu úprav.
Ty se v nabitém provozu sezony hůř zařazují do programu prací, v tomto nám
78 | GOLF
odsunutí začátku sezony pomohlo. Provedli
jsme práce rychleji a zúčastnil se jich celý
náš tým. Kořenec má kvůli své nadmořské
výšce a situaci s vodou větší starosti s udržením kvality než hřiště jiná. Ke všemu vytrhal neznámý vandal loni v létě na osmé
jamce springlery, takže když po třech
dnech greenkeepeři pustili vodu, fervej se
spálila. Od té doby se hraje místo osmičky
stará i nová třetí jamka a osmičku hráči obcházejí, plný počet 18 jamek je zachován.
Nová plocha na osmé ferveji je
obrovská…
Na jaře se na hřišti spustila velká akce. Od
letoška resort nově spolupracuje s firmou
Engelman, s postupem prací nám pomáhá
poradce nad jiné povolaný – headgreenkeeper Kaskády Jiří Kapeš. Na fervej osmičky jsme se rozhodli použít hydroosev.
Do práce jsme se pustili, jen co se dalo začít, a zapojil se celý tým resortu. Ve velkém
tempu jsme sloupli starý drn na celkem
A co ty další greeny? Ostrovní jamka?
V blízkém okolí čtyř greenů jsme použili
rychlosev. Když se koncem dubna začalo
hrát, byly kolem několika z nich velké hlaďoučké plochy ohraničené páskou, na nich
postupně dorůstala nová tráva. Z šestnáctky se dokonce dočasně stala ostrovní
jamka. Velký kus nové plochy je i na levé
polovině ferveje na páté jamce, v oblasti
dopadu drajvů, zásahy jsou celkem na šesti
jamkách. Zároveň jsme využili doby, kdy se
ještě nehrálo, k probrání remízků a lesíků,
jsou teď mnohem čistší.
Zmínila jste sněžnou plíseň.
Ta postihla dvojku, jako už párkrát dřív. Tam
jsme přikročili k transplantacím – greenkeepeři vykrojili kroužky trávy ze zadní části
foregreenu a vložili je do míst, kde plíseň
původní trávu zničila. Kroužky se postupně
rozrůstají a spojují s původním porostem.
Přeskládaná je i hala strojů, aby se dalo ke
všem mašinám dostat co nejlogičtěji. To
může znít jako snadný úkol, ale jen pro
toho, kdo se nikdy nebyl do takové haly
podívat. Dál vytváříme mapu jízd zaměstnanců, aby stroje nejezdily po fervejích
tam, kde to není nutné. Na hřišti se objevily pěkné informační cedulky z přírodních
materiálů.
Kdy se vše vrátí do původního stavu?
(Směje se) Původní stav to nebude. Pevně
věříme, že stav bude mnohem lepší,
proto jsme se do toho taky pustili…
Za rozhovor děkuje Ivo Doušek
Foto: Ivo Doušek