DOMÁCÍ HŘIŠTĚ | Kořenec

Na Kořenci spousta novinek

Jaro 2020 se na nejvyšším moravském hřišti nese ve znamení mnoha novinek. Týkají

se změn ve vedení resortu i neobyčejně intenzivní pracovní činnosti na hřišti, v době

koronavirové přestávky i po ní. V první polovině května jsme se zajeli podívat, co

všechno se na Kořenci změnilo. Nová ředitelka Karolína Jakubcová nás provedla po

hřišti a popsala, na čem pracují. U několika greenů byly nově oseté plochy ohrazené

páskami, přesto na hřišti panoval čilý hráčský ruch.

Text a foto: Ivo Doušek

800 metrech čtverečních, vybírali kameny,

navezli novou zeminu, oseli, zalévali a zalévali… na nově upravené ploše už roste

tráva, hrát se na ní bude moci nejpozději

od července.

Podle nové kořenecké ředitelky Karolíny Jakubcové

bude hřiště v obnoveném stavu nejpozději v červenci.

První otázka je jasná a dotýká

se personálních změn.

Z resortu odešel koncem března po 15 letech Vlastimil Štefl, dosavadní duše všeho

dění. Současné vedení je tříčlenné. Novou

ředitelkou jsem já, na Kořenci pracuji už

osm let. O golfové turnaje a akce se bude

starat Jaroslav Pavlíček, ten už má na Kořenci za sebou rok práce, Roman Bartoň

má na starost restauraci, bar a hotel. Samotnou kuchyň jsme vyřešili dodavatelským způsobem, vaří zde cateringová

firma, s níž máme dobré zkušenosti už

z loňska. Nabídka kuchyně se zase vrátila ke klasickým českým domácím jídlům,

kterými byla kořenecká golfová kuchyně

léta proslulá.

Co vás vedlo k tolika zásahům do

hřiště? Bylo to něco konkrétního?

Měli jsme naplánovanou celou řadu úprav.

Ty se v nabitém provozu sezony hůř zařazují do programu prací, v tomto nám

78 | GOLF

odsunutí začátku sezony pomohlo. Provedli

jsme práce rychleji a zúčastnil se jich celý

náš tým. Kořenec má kvůli své nadmořské

výšce a situaci s vodou větší starosti s udržením kvality než hřiště jiná. Ke všemu vytrhal neznámý vandal loni v létě na osmé

jamce springlery, takže když po třech

dnech greenkeepeři pustili vodu, fervej se

spálila. Od té doby se hraje místo osmičky

stará i nová třetí jamka a osmičku hráči obcházejí, plný počet 18 jamek je zachován.

Nová plocha na osmé ferveji je

obrovská…

Na jaře se na hřišti spustila velká akce. Od

letoška resort nově spolupracuje s firmou

Engelman, s postupem prací nám pomáhá

poradce nad jiné povolaný – headgreenkeeper Kaskády Jiří Kapeš. Na fervej osmičky jsme se rozhodli použít hydroosev.

Do práce jsme se pustili, jen co se dalo začít, a zapojil se celý tým resortu. Ve velkém

tempu jsme sloupli starý drn na celkem

A co ty další greeny? Ostrovní jamka?

V blízkém okolí čtyř greenů jsme použili

rychlosev. Když se koncem dubna začalo

hrát, byly kolem několika z nich velké hlaďoučké plochy ohraničené páskou, na nich

postupně dorůstala nová tráva. Z šestnáctky se dokonce dočasně stala ostrovní

jamka. Velký kus nové plochy je i na levé

polovině ferveje na páté jamce, v oblasti

dopadu drajvů, zásahy jsou celkem na šesti

jamkách. Zároveň jsme využili doby, kdy se

ještě nehrálo, k probrání remízků a lesíků,

jsou teď mnohem čistší.

Zmínila jste sněžnou plíseň.

Ta postihla dvojku, jako už párkrát dřív. Tam

jsme přikročili k transplantacím – greenkeepeři vykrojili kroužky trávy ze zadní části

foregreenu a vložili je do míst, kde plíseň

původní trávu zničila. Kroužky se postupně

rozrůstají a spojují s původním porostem.

Přeskládaná je i hala strojů, aby se dalo ke

všem mašinám dostat co nejlogičtěji. To

může znít jako snadný úkol, ale jen pro

toho, kdo se nikdy nebyl do takové haly

podívat. Dál vytváříme mapu jízd zaměstnanců, aby stroje nejezdily po fervejích

tam, kde to není nutné. Na hřišti se objevily pěkné informační cedulky z přírodních

materiálů.

Kdy se vše vrátí do původního stavu?

(Směje se) Původní stav to nebude. Pevně

věříme, že stav bude mnohem lepší,

proto jsme se do toho taky pustili…

Za rozhovor děkuje Ivo Doušek

Foto: Ivo Doušek