INSTRUKCE | Výživa a zdraví
Nové na starých
Rok 2020 se nesl ve znamení změn. Některé byly vyúčtovány hned, některé budou
mít doběh. A teprve čas ukáže, jak hluboko se změny zaryly a staly se naší novou životní součástí. Možná tato slova někomu mohou znít v mollové tónině, ale pokud
člověk se změnami počítá jako s tou největší jistotou, nemusí se jich tolik obávat.
Když mu navíc do karet hraje zdraví, tak má o to spokojenější život. A právě proto se
s vámi již několik let dělím o informace na poli zdravého bytí.
Text: Magda Jochmanová
Různorodé novinky napříč obory se nám
neustále vměšují do životů, stejně jako
trendy ve zdravé výživě. Co bylo kdysi, neplatí, stejně tak lze tvrdit, že to, co bylo
kdysi, opět platí. Aby se v tom čert vyznal!
Ale nemusíme zrovna vyvolávat pekelníka,
zorientovat se zvládneme i bez něho.
Pamětníci jistě vzpomenou na Rajko Dolečka, legendárního dietologa a endokrinologa, průkopníka zdravé výživy, který
byl již v 50. letech minulého století spolutvůrcem úspěšného seriálu „Nebezpečný
svět kalorií“. Jak už titul napovídá, zaměřil
se na obezitu a poukazoval na nesprávné
stravovací návyky. Ohlas na vysílání byl tak
velký, že se zdálo, že je obezitě v Čechách
odzvoněno. Avšak opak byl pravdou. Lidé
věděli, kde je zakopaný pes, ale železná
košile jim neumožnila provést patřičné
změny. Dnes je všeobecně známo, že i
hmotnost člověka má vliv na jeho zdraví.
Takže z tohoto pohledu nenastalo mnoho
změn, i když je současný jídelníček pestřejší. A zde se dostáváme k jádru věci.
Někteří výživoví „guruové“ stále vymýšlejí různé diety, zaměřené jen na jeden
potravinový prvek, přičemž omezují příjem
jiných důležitých složek výživy.
Když už je řeč o Rajku Dolečkovi, zmíním
jeho mléčnou dietu, ke které lze říct, že
i mistr tesař se někdy utne. Ano, obezitě
mimo jiné nahrává nadměrný příjem sacharidů, takže šel logickou cestou, a to
ubrat nebo zcela eliminovat příjem sacharidů. Tím ale nechci pana Dolečka nijak
hanit, dělal skvělou osvětu a už jeho věk,
kterého se dožil (92), je důkazem toho, že
nepil víno a nekázal vodu.
Avšak v dnešní době se již naštěstí přikláníme ke zmíněné pestrosti, navíc i ke
správnému rozložení živin, které nám pomohou udržovat se v kondici a bez utrpení, což u diet často neplatí.
Proto bychom se měli zamyslet, zda jsou
aspekty některých hojně propagovaných
diet to pravé ořechové pro naše zdraví.
Pestrost spočívá nejen v rozmanitosti potravin, ale i spravedlivém rozložení příjmu
vlákniny, bílkovin, sacharidů a tuků. A právě
v této rovnici se skrývá návod pro dobrou
imunitu.
Obezita je nepřiměřená adaptace organismu na prostředí s dostatkem potravy.
34 | GOLF
V posledních měsících se imunita skloňovala mnohem více než kdy jindy a mnoha
lidem došlo, že musí svému zdraví vyjít
vstříc. Je skvělé sledovat, že se lidé zajímají o zdravý životní styl, vznikají nové
prodejny zdravé výživy a stejně tak zažívají rozkvět i farmářské výrobky, kladoucí
důraz nejen na kvalitu, ale i na ekologii a
lokálnost. V tomhle ohledu se zdá, že kvalita začíná vítězit nad kvantitou. Dalo by
se říct, že se instinktivně vracíme k prapůvodním kořenům, tj. zaměřujeme se na
přirozené potraviny a odbouráváme z jídelníčku polotovary. Dnešní doba nám navíc nahrává v tom, že máme široký výběr
potravin.
Navíc jsme oproti době, kdy se Rajko Doleček snažil „vyléčit“ tučný český národ, přešli od nečinnosti k činnosti. Od pasivního
přitakávání u televizního pořadu k aktivní
podpoře kvality života. A to se počítá.
Uvědomujeme si, že některé věci za nás
nikdo neudělá a že jsou stavy, kdy nepomůže žádná zázračná pilulka, protože prostě neexistuje. Avšak usnout na vavřínech
také nelze a neustálá osvěta na tomto poli
je víc než potřebná. Můžeme si myslet,
co je nám do druhých. Ale právě i ti druzí
tvoří náš prostor, do něhož vnášejí různé
osobní vibrace. Pokud budou fit, budou se
cítit lépe, a tento benefit bude prostupovat celou společností. To, jaký životní styl
vedeme, se odráží nejen na naší fyzické
schránce, ale i na náladě.
Celé zamyšlení bych ráda zakončila citátem našeho velikána, Jana Amose Komenského: „Základem zdraví a štěstí je
střídmost ve všem, v jídle, v pití i v jiných
požitcích. To je tajemství dlouhověkosti.“