INSTRUKCE | Výživa a zdraví
Radost z podzimu
Podzim je tu a s ním přišlo i sychravé počasí, které se
nám dostává doslova pod kůži a může ovlivňovat nejen
naši náladu, ale i zdraví. Tohle vlastně není nic nového,
ale jak známo, opakování je matka moudrosti, tudíž se
zároveň nabízí oprášit nějaké tipy, abychom si podzim
užili plnými doušky, v celé jeho barvité kráse.
Text: Magda Jochmanová
S potížemi dýchací ústrojí vám pomůže i křen.
Tak jako na jaře, i na podzim můžeme
cítit jakousi únavu. Organismus s přicházejícím podzimem zpomaluje své tempo
a můžeme tak cítit útlum nejen fyzický,
ale i psychický. Pošmourné počasí bez
slunných dní náladě nepřidá, takže si musíme nějak poradit a nenechat se vtáhnout do depresivní šedi.
Ať už na nás slunce v tyto dny vykoukne či
ne, je třeba se zaměřit na vykročení do nového dne. Nabízí se rozehřát organismus,
ať už ranním protažením nebo nějakou
teplou snídaní, která by měla být výživná
i chutná. Pokud jako první jídlo dne konzumujeme něco studeného, například jogurt,
ovoce apod., příliš nás to nenastartuje.
Každé roční období vyžaduje své. Různé
kaše (ovesné, jáhlové, pohankové apod.)
nebo i výživná polévka se na podzim
i v zimě nabízí jako výborný startér. Stejně
tak po celou dobu dne by se spíše hodilo konzumovat tepelně upravené potraviny. Takový salátek, který v parném
létě osvěží, je dobré nahradit třeba jen
lehce povařenou zeleninou. Jistě mi dáte
58 | GOLF
za pravdu, že vydatná česká kuchyně se
spíše hodí do nadcházejícího ročního období, takže trojboj knedlo-vepřo-zelo nás
neskolí tak jako v létě.
Dalším aspektem, na který bychom se
měli zaměřit, je pohyb. V dnešní době
máme nadmíru možností, ale neměli bychom opomíjet přirozené rytmy a na
podzim a v zimě zvolnit. Pohyb v přírodě
je vždy ideální a v tomhle směru máme
my golfisté výhodu. A také víme již obligátní, že není špatného počasí, je jen
špatně oblečený golfista. Nicméně, je
třeba myslet i na rovnováhu a dopřát tělu
odpočinek a dostatek spánku.
Podpořit imunitu i dobrou náladu můžeme nejrůznějšími prostředky. Jedním
takovým pomocníkem je echinacea, která
se užívá preventivně a působí imunostimulačně. Krom ní nám rostlinná říše nabízí spoustu dalších pomocníků, jako je
yzop lékařský, divizna, puchratka, ženšen
apod. A pokud je člověk nachlazený a má
kašel, skvěle se hodí fenykl, jehož účinky
zasahují až do hltanu a k hlasivkám, takže
nejenže kašel klidní, ale odstraňuje i chrapot a usnadňuje vykašlávání. Jablečník
obecný působí obdobně. Ne nadarmo
v tomhle období roste křen, který podporuje zdraví dýchacího systému.
Neměli bychom zapomínat ani na vitamíny. Všude kolem sebe vidíme reklamy,
které navozují dojem, že nám vitamíny
chybí. Dokud si však neuděláme test
o stavu vitamínů v těle, nemůžeme tušit, zda nám nějaký vitamín chybí. Jedno
je však jisté, pakliže si dopřáváme kvalitní potraviny, nepřijímáme pouze jeden
vitamín, ale celé jejich spektrum včetně
minerálů a vlákniny, kdy tyto mikroživiny
vzájemně interagují.
Které potraviny obsahují nejvíce těchto mikroživin? Jsou to ty nejčerstvější, od lokálních pěstitelů či chovatelů. Naopak při průmyslném zpracování potravin se vitamíny
znehodnotí, nebo se dokonce úmyslně odstraňují. Například z obilného zrna se odstraňuje jeho obal, obsahující blahodárné
mikroživiny, výsledkem je pak bílá mouka,
která nám na zdraví nepřidá. Potravinářský
průmysl odráží trendy, a poté, co zpracováním vitamíny zničí, vzniklé polotovary
fortifikují, tj. dodávají do nich vitamíny. Tím
ale neobnoví všechny, dodá se jich jen několik, zřejmě těch nejpopulárnějších, ale už
nelze obnovit jejich souhru, tudíž výsledný
produkt není pro tělo přirozený.
Jak tedy do těla dostat živiny, aniž bychom se museli ládovat pilulkami? Již od
pradávna hrály prim kvašené potraviny,
které úžasně ovlivňují naši mikroflóru a zároveň dodávají široké spektrum vitamínů
a probiotik. Prospěšnost pohybu na čerstvém vzduchu jsem již zmiňovala výše.
Pakliže se vystavíme i slunečním paprskům, tělo si vytvoří nezbytný vitamín D.
Přírodní říše nám nabízí spoustu antibakteriálních potravin, jako jsou cibule, česnek
či různá koření, takže nebudeme muset
sahat po antibiotikách, která ničí střevní
mikroflóru, a následovně nebudeme muset používat probiotika na její obnovení.
A tím se pomyslný kruh uzavírá, i když se
jedná jen o velmi zestručnělý výčet. Příroda skýtá mnohem větší bohatství, stačí
se jen vědomě rozpomenout a vrátit se
ke kořenům.