DRIVING | Gastro & Wine

Letem světem

vína a gastronomie

KVĚTEN V GASTRONOMII: ŽABÍ STEHÝNKA

Byť se tváří jako nejvybranější delikatesa, odnepaměti patřila žabí stehýnka

k běžně konzumovaným potravinám. A to i v našich zemích! Nyní na ně

natrefíme zřídka a zpravidla na jaře, kdy je jejich sezona. V gastronomii

se využívají jen určité druhy žab: skokan hnědý či skokan zelený. Zadní

končetiny se stáhnou z kůže a poté se smaží, grilují či dusí. Maso je jemné,

chutné, přirovnatelné k drůbeži.

A kde si je můžete vychutnat? Například v brněnském Restaurant l´Eau Vive,,

ostravském Café Au Pere Tranquille nebo je servíruje pražský Rybářský klub..

Skvělá jsou prý v Bruno Restaurant Francais & Pizzeria v Karlových Varech.

KALENDÁŘ VÝZNAMNÝCH GASTRO & WINE AKCÍ

TIP NA KVĚTEN:

Ě

GIN

6.–7. 5.

Wachau wine spring (Wachau, Rakousko)

7. 5.

Jarovín rosé (Znojmo)

8. 5.

Festival vína VOC Znojmo (Znojmo)

Gin je jednou z nejširších kategorií lihovin. Nabízí

nápoje různého původu, stylu a chuťových profilů.

Společný základ je ale vždy jediný: jalovec. První zmínky

o podobném nápoji sahají do 11. století, avšak zrod ginu

je datován do poloviny století sedmnáctého. Jak už

tomu bývá, cílem měl být lék, zrodil se však nápoj, který

proslavil Holandsko a později i Anglii.

Základní typy jsou dva: starší genever vzniklý několikanásobnou destilací oleje z jalovce, bylin, koření a obilného

destilátu a dry gin vyrobený destilací obilného sladu,

kde horké páry procházejí směsí bylin, koření a jalovce.

Obecně platí, že dry giny jsou jemnější než giny typu

genever, a jsou proto i oblíbenější. Existují i další druhy

a variace ginů a pálenek na bázi jalovce, například měkčí

Old Tom Gin, trnkový Sloe gin, německý Wacholder nebo

třeba i „naše“ borovička.

Gin je bohatě využíván v oblasti míšených nápojů. Kdo

by neznal geniální gin & tonic? Známým koktejlem je

Martini, Gimlet nebo Gin Fizz.

12.–13. 5. Valtické vinné trhy (Valtice)

13.–14. 5. Garden Food Festival 2017 (Olomouc)

19.–21. 5. Slavnosti chřestu 2017 (Ivančice)

20. 5.

Putování po blatnických búdách 2017 (Blatnice)

20. 5.

Rumfest 2017 (Praha)

20.–21. 5. Ochutnej Česko (Brno)

22.–24. 5. London Wine Fair (Londýn, Velká Británie)

26.–28. 5. Prague Food Festival 2017 (Praha)

29.–31. 5. Wine Prague 2017 (Praha)

TOP 10:

RESTAURACE VE STŘEDOČESKÉM KRAJI

1. Piano Nobile Restaurant (Chateau Mcely)

2. MG Restaurace (Mladá Boleslav)

3. Restaurace Bellevue (Karlštejn)

KDYŽ SE ŘEKNE...

baklava – sladký dezert z vrstveného těsta

s ořechovou náplní, medem a sirupem

banket – slavnostní hostina se zasedacím

pořádkem, zahájením, přípitky

4. Restaurace Park Hotel Popovičky (Popovičky)

blanšírování – spaření potravin ve vroucí vodě

5. Villa Romantica (Kolín)

bouillabaisse – tradiční provensálská rybí

polévka

6. Hostačovský zámek (Hostačov)

7. Černá louže (Branžež)

8. Hotel – Restaurant Chateau Kotěra (Ratboř)

9. Septime (Poděbrady)

10. Agarden restaurant (Boseň)

(podle TripAdvisor, únor 2017)

W W W. C A S O P I S G O L F. C Z

bouquet garni – svazek koření a bylinek,

součást dušených jídel a polévek

brandy – vinná pálenka či vínovice,

destilát z vína

brzlík – telecí nebo jehněčí žláza, pochoutka

fajnšmekrů

95