INSTRUKCE | Výživa
Zima s teplem v srdci
Zimní roční období je čas sněhu a mrazu, ale také bláta
a pošmourna. Jak k tomuto období přistupujeme, záleží
jen a jen na nás. Můžeme si zimu užívat nebo ji zatracovat, ale podstatné je to, abychom v zimě příliš nestrádali či nemarodili, nýbrž si ji v rámci možností patřičně užili. Přísloví: „Nečekej, až se zima zeptá, cos dělal v létě“,
se tak může přenést i na naše obvyklé téma, na zdraví.
Nicméně, i zde platí, nikdy není pozdě něco zlepšit.
Banány jsou výborným zdrojem draslíku.
To, že je zima a zem je občas pokryta
bílou peřinou je fakt, který nezbývá než
přijmout. Rozčilováním mraky nerozeženeme. Avšak dobrou náladou můžeme
zažehnout vnitřní slunce, a to na nás
44 | GOLF
JAK NA TO?
V chladných měsících se nabízí konzumace potravin zahřátých alespoň na
teplotu těla. Jogurt vytažený z ledničky
či čerstvý salátek… Brrr, cítíte tu zimu?
Nabízí se mnoho skvělých způsobů tepelných úprav jídel, od vaření, dušení, pečení
přes napařování či blanšírování. Záměrně
jsem vynechala smažení, to bychom si
měli dopřávat opravdu jen výjimečně.
Text: Magda Jochmanová
Všeobecně vzato, děti zimu jako takovou
příliš neřeší, a tak jsou schopny ji přijímat v celé její kráse. Když napadne sníh,
je to důvod k hrám, když roztaje, tak se
dá do té vzniklé břečky báječně skákat.
A pakliže to všechno zmrzne, není nad
to se na ledovce svižně klouzat. To věčné
posypávání chodníků je fakt nepochopitelné. Cítíte tu veselost a neohroženost?
Jaký máme přístup k věcem či děním, je
základním stavebním kamenem naších životů, nálady a potažmo zdraví.
Nedostatečné fungování ledvin znamená
omezené čištění organismu, kdy dochází
k ukládání vápníku a dalších látek, čímž
můžou vznikat močové a ledvinové kameny, arterioskleróza či degenerace buněk. To vše vede k předčasnému stárnutí,
senilitě, impotenci nebo sterilitě, což nikdo z nás nechce.
ani nemusí vykukovat z oblohy. Pomyslná špetka dobré nálady pak dělá divy.
Ano, některé věci nelze změnit lusknutím prstů, ale při troše pevné vůle lze na
sobě alespoň trochu pracovat. Krůček po
krůčku, je-li to třeba.
Dobré naladění je základ. Pak už jen můžeme pilovat případné neduhy. Doporučuji si dát v zimním období do hledáčku
ledviny. Vše souvisí se vším, proto je
v rámci tohoto tématu zajímavé, že oslabené ledviny můžou způsobovat odpor
k zimě. Celkově vzato, zimní vlhké počasí nás podvědomě nutí ledviny chránit
a udržovat je v teple. To, že právě v zimním období často dochází k zánětům močového měchýře a ledvin, není náhoda.
Trocha té správné chemie také neuškodí.
Draslík je nejenže další z pilířů zdravých
ledvin, ale i třetím nejhojnějším minerálem v lidském těle. A právě jeho hladinu
kontrolují ledviny. Společně se sodíkem
pak udržují ten správný poměr vody
v tkáních a také společně udržují krevní
tlak v normě. Nedostatek draslíku má
mimo jiné vliv na funkci nervového systému, takže se pak můžeme cítit unaveni a vyčerpáni i po dlouhém spánku.
Pokud je skladba jídelníčku vyvážená, lze
doporučenou denní dávku draslíku hravě
pokrýt. Mezi dobré zdroje draslíku patří
například pinto fazole, brambory, špenát,
kapusta, banány apod.
Připravovat se na zimu lze různými způsoby, shromažďováním dříví, otužováním, sportováním, posilováním zdraví
atd., a jistě by se našla spousta dalších
způsobů. Podstata tkví v tom, že se nelze zaměřit jen na jeden aspekt a další
opomenut. Skladba různých aspektů pak
tvoří náš svět a ovlivňuje naše zdraví. Ne
nadarmo se říká, jaké si to člověk udělá,
takové to má.
Milí čtenáři, přeji vám tedy do nového
roku spoustu právě toho lidského tepla
a návdavkem kopec dobré nálady.