INSTRUKCE | Výživa

Zima s teplem v srdci

Zimní roční období je čas sněhu a mrazu, ale také bláta

a pošmourna. Jak k tomuto období přistupujeme, záleží

jen a jen na nás. Můžeme si zimu užívat nebo ji zatracovat, ale podstatné je to, abychom v zimě příliš nestrádali či nemarodili, nýbrž si ji v rámci možností patřičně užili. Přísloví: „Nečekej, až se zima zeptá, cos dělal v létě“,

se tak může přenést i na naše obvyklé téma, na zdraví.

Nicméně, i zde platí, nikdy není pozdě něco zlepšit.

Banány jsou výborným zdrojem draslíku.

To, že je zima a zem je občas pokryta

bílou peřinou je fakt, který nezbývá než

přijmout. Rozčilováním mraky nerozeženeme. Avšak dobrou náladou můžeme

zažehnout vnitřní slunce, a to na nás

44 | GOLF

JAK NA TO?

V chladných měsících se nabízí konzumace potravin zahřátých alespoň na

teplotu těla. Jogurt vytažený z ledničky

či čerstvý salátek… Brrr, cítíte tu zimu?

Nabízí se mnoho skvělých způsobů tepelných úprav jídel, od vaření, dušení, pečení

přes napařování či blanšírování. Záměrně

jsem vynechala smažení, to bychom si

měli dopřávat opravdu jen výjimečně.

Text: Magda Jochmanová

Všeobecně vzato, děti zimu jako takovou

příliš neřeší, a tak jsou schopny ji přijímat v celé její kráse. Když napadne sníh,

je to důvod k hrám, když roztaje, tak se

dá do té vzniklé břečky báječně skákat.

A pakliže to všechno zmrzne, není nad

to se na ledovce svižně klouzat. To věčné

posypávání chodníků je fakt nepochopitelné. Cítíte tu veselost a neohroženost?

Jaký máme přístup k věcem či děním, je

základním stavebním kamenem naších životů, nálady a potažmo zdraví.

Nedostatečné fungování ledvin znamená

omezené čištění organismu, kdy dochází

k ukládání vápníku a dalších látek, čímž

můžou vznikat močové a ledvinové kameny, arterioskleróza či degenerace buněk. To vše vede k předčasnému stárnutí,

senilitě, impotenci nebo sterilitě, což nikdo z nás nechce.

ani nemusí vykukovat z oblohy. Pomyslná špetka dobré nálady pak dělá divy.

Ano, některé věci nelze změnit lusknutím prstů, ale při troše pevné vůle lze na

sobě alespoň trochu pracovat. Krůček po

krůčku, je-li to třeba.

Dobré naladění je základ. Pak už jen můžeme pilovat případné neduhy. Doporučuji si dát v zimním období do hledáčku

ledviny. Vše souvisí se vším, proto je

v rámci tohoto tématu zajímavé, že oslabené ledviny můžou způsobovat odpor

k zimě. Celkově vzato, zimní vlhké počasí nás podvědomě nutí ledviny chránit

a udržovat je v teple. To, že právě v zimním období často dochází k zánětům močového měchýře a ledvin, není náhoda.

Trocha té správné chemie také neuškodí.

Draslík je nejenže další z pilířů zdravých

ledvin, ale i třetím nejhojnějším minerálem v lidském těle. A právě jeho hladinu

kontrolují ledviny. Společně se sodíkem

pak udržují ten správný poměr vody

v tkáních a také společně udržují krevní

tlak v normě. Nedostatek draslíku má

mimo jiné vliv na funkci nervového systému, takže se pak můžeme cítit unaveni a vyčerpáni i po dlouhém spánku.

Pokud je skladba jídelníčku vyvážená, lze

doporučenou denní dávku draslíku hravě

pokrýt. Mezi dobré zdroje draslíku patří

například pinto fazole, brambory, špenát,

kapusta, banány apod.

Připravovat se na zimu lze různými způsoby, shromažďováním dříví, otužováním, sportováním, posilováním zdraví

atd., a jistě by se našla spousta dalších

způsobů. Podstata tkví v tom, že se nelze zaměřit jen na jeden aspekt a další

opomenut. Skladba různých aspektů pak

tvoří náš svět a ovlivňuje naše zdraví. Ne

nadarmo se říká, jaké si to člověk udělá,

takové to má.

Milí čtenáři, přeji vám tedy do nového

roku spoustu právě toho lidského tepla

a návdavkem kopec dobré nálady.