INSTRUKCE | Výživa

Déčko

pardon, s mírou. Bohatými zdroji déčka

jsou tučné ryby, vejce, máslo, jogurt,

tofu, cereálie, pomerančový či ovocný

džus apod.

A kdo by to byl řekl, že úžasným zdrojem

je i lišejník. Díky tomu, že přežívá v extrémních klimatických podmínkách, tvoří

si zásoby vitamínu D. Známým zdrojem

jsou také houby, ale je nutné, aby se konzumovaly ty, které byly při růstu vystaveny přírodnímu UV záření, jinak by to

bylo celé na houby.

DOSTATEK ČI NEDOSTATEK?

K tvorbě vitamínu D vede i pravidelný pobyt na slunci.

Poslední dobou je vitamín D velmi populární, tak se na

něho podíváme více do hloubky a odhalíme, co je vlastně zač, jak v našem těle působí, jak ho tělo získává, jaké

procesy ovlivňuje, příznaky při nedostatku či předávkování, zda je suplementace přínosná apod. V každém případě lze o vitamínu D bez nadsázky říct, že je to takový

všeuměl, a to se počítá. Zvlášť v dnešní době.

Text: Magda Jochmanová

Déčko je ve všeobecném povědomí

známo jako vitamín, i když je to v podstatě seco-steroid, někdy označovaný jako

hormon. My ale zůstaneme u ustáleného

názvosloví, tedy vitamín D. Takže, co ten

všeuměl vlastně umí?

Reguluje hladinu vápníku a fosfátů v krvi,

čímž je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro naše kosti, působí protizánětlivě

a protivirově, posiluje imunitu, harmonizuje fungování hormonálního systému,

přispívá k ochraně kardiovaskulárního systému, napomáhá prevenci vzniku vysokého tlaku, reguluje procesy nervového

systému, urychluje hojení ran, zlomenin

i sliznic, působí preventivně proti vzniku

cukrovky, těhotenské cukrovky a preeklampsie, snižuje bujení rakoviny, reguluje a řídí geny, má velký vliv na plodnost

a v neposlední řadě přispívá ke zlepšení

nálady. Skvělé benefity, nemyslíte?

54 | GOLF

JAK TEDY DÉČKO ZÍSKAT?

Jak mnozí vědí, ze sluníčka, neboť se

vytváří v kůži vystavené slunečnímu záření. Toho je v tomto ročním období sice

dostatek, ale samotné sluníčko nestačí,

i kdybychom se v jeho paprscích smažili

celý den; nehledě na to, že přehánění

není nikdy na místě. Ač pro udržení optimální hladiny bohatě stačí nepříliš dlouhý,

ale pravidelný pobyt na slunci, je nutné

déčko doplňovat, a to nejlépe formou

stravy, díky čemuž se ve střevě vstřebává

za podpory vápníku, fosforu a tuků.

Když zmiňuji střevo, je nabíledni, že

stav mikrobiomu střeva má obrovský

vliv na vstřebávání, z čehož plyne, že

pokud není v pořádku, bude problematické i vstřebávání. Přeměnu vitamínu

D na jeho aktivní formu také výrazně

snižuje alkohol, takže i v tomto případě platí ověnčené pití s Mírou… tedy

Jak by klasik odpověděl – toť otázka…

Předtím, než člověk sáhne k suplementům a začne se horem spodem ládovat

vitamíny, bylo by dobré u kvalifikovaného

odborníka zjistit, jak na tom s hodnotami určitých vitamínů je. Nicméně, všeobecně platí, že by si úroveň tohoto vitamínu měli převážně hlídat lidé trpící výše

uvedenými nemocemi.

V současnosti mnoho lidí konzumuje

různé suplementy, aniž by věděli, zda je

jich vůbec třeba a kolik jich mají spořádat. Vše je velmi individuální, jelikož záleží na hmotnosti konkrétního člověka,

jeho životním stylu a zdravotním stavu.

Tyto informace však na obalu suplementu

nenajdete. Nedostatek můžeme rozpoznat podle určitých projevů, jako je zhoršení hojení ran, padání vlasů, únava, zvýšená nemocnost apod.

I když se lidé většinou potýkají spíše

s nedostatkem déčka, může dojít

i k předávkování, což pro organismus

znamená výraznou zátěž. Pakliže v ústech cítíte kovovou chuť, jste unavení,

máte nadměrnou žízeň, průjem, křeče,

bolí vás kosti, pak to může signalizovat

předávkování.

Bude-li však jídelníček pestrý, tělu se dostane dostatek živin, kde jsou vitamíny

v přirozených kombinacích, a je prakticky nemožné, že by k předávkování došlo. Nutno dodat, že zmíněné přirozené

kombinace jsou opomíjeným faktorem

při přijímání vitamínů formou potravinových doplňků. Izolovaným vitamínům,

laicky řečeno, chybí parťáci, tj. celá řada

podpůrných živin. Pokud už sáhnete po

suplementech, vybírejte spíše ty přírodní

než syntetické. A pokud možno, bez riskantních aditiv, jako jsou umělá barviva,

sladidla apod. Přeji vám vše Dobré…