DRIVING | Etiketa

Konec faux-pas v českých kavárnách I

„Ano, velmi rád se s vámi setkám. Co takhle někde na neutrálním místě, v nějaké kavárně. Znám jich ve městě několik, jednu z nich mám však oblíbenou. Zvu vás na dobrou kávu v klidném prostředí. Souhlasíte?“

Text: Daniel Šmíd

To, co jste na greenech nestihli nebo nemohli prohovořit, přesuňte na jiná místa.

Často používané věty při dohodě schůzky

míří tam, kde je káva hlavním produktem a lákadlem. Přitom však velká část

z vás právě na tomto „bezpečném“ místě

chybuje. Bez znalostí korektního chování v kavárně se vydáváte na tenký led

a můžete negativně ovlivnit dojem ze své

osoby. Také zde platí jistá pravidla a doporučení, jak se chovat a jak kávu pít.

Znáte je všechna?

1. V KAVÁRNĚ STOLY NEREZERVUJTE

Většina kaváren nemá, na rozdíl od restaurací, rezervační systém. Není tedy obvyklé

do kavárny telefonovat a žádat o rezervaci

stolku. Důvodem je fakt, že kavárna je místem k odpočinku, není tudíž ani teoreticky

možné vědět, jak dlouho se který zákazník

zdrží. Může to být několik málo minut na

vypití espresa, ale i hodiny, během nichž

se host začte do knihy a popíjí obsah celé

konvičky kávy. Také setkání s obchodními

partnery v kavárně může mít charakter

rychlé schůzky k podpisu smlouvy na neutrální půdě či licitace nabídky v délce desítek minut.

2. NAJDĚTE STOLEK

Pokud se vám nepodaří setkat se před

kavárnou (v případě, že přijedete s klientem opravdu ve stejný čas), najděte sami

pro jednání vhodný stolek. Pokud schůzku

organizujete vy, je vaší povinností být

na místě minimálně pět až deset minut

W W W. C A S O P I S G O L F. C Z

před časem setkání. Jelikož zřejmě půjde

o obchodní záležitosti, udělejte vše pro

to, aby byl stolek spíše stranou největšího

ruchu a optimálně umožňoval alespoň

omezené množství soukromí.

Pokud jste vybral/a místo vy, nabídněte

svému obchodnímu partnerovi místo podle

toho, jaké místo má ve společenské hierarchii, tedy jak je společensky významný. Jsteli mladší muž, nezbývá vám nic jiného, než

se spokojit s méně významným místem.

Starší muž nebo jakákoli žena sedí vždy na

„lepším“ místě než vy. Lepší místo je to,

z něhož je vidět lépe do kavárny nebo na

vchod do kavárny. Vy se spokojte s místem

zády ke dveřím nebo zády do prostoru.

3. POZOR NA OSOBNÍ ZÓNU

Zásadně se vyhýbejte narušování osobní

zóny ostatních návštěvníků u stolů, které

jsou již obsazeny. Nežádejte o možnost

přisednout si. Kavárna je místem, kde se

setkávají lidé k odpočinku nebo jsou tam

ze stejného důvodu sami. Váš rozhovor se

zákazníkem nebo obchodní vyjednávání

nad vaší nabídkou by mohlo ostatní osoby

v kavárně rušit.

Je teoreticky možné, že se dostanete do

situace, kdy jsou všechny stoly obsazené.

Právě v tomto okamžiku se projeví první

výhoda vašeho včasného příchodu. Zeptejte se číšníka nebo baristy, který stolek

bude pravděpodobně volný nejdříve a počkejte, až hosté od stolu odejdou. Jelikož

číšník zná váš požadavek, připraví ho pro

váš příchod.

DANIEL ŠMÍD

DANI

Vizí autora

au tohoto článku je zlepšit

chování a oblékání lidí kolem něj.

chová

Daniel Šmíd

Š je lektor a mentor,

pře

přednáší o korektním

chování a vztazích, soudobé

ch

sspolečenské a obchodní

etiketě a tématech spojených s moudrým oblékáním. Více

o něm na www.danielsmid.cz.

4. KAM S NÍM?

Pokud se rozhodnete usednout ke kávě,

což je na společné pití kávy vhodnější než

stát u baru, odložte kabát nebo plášť. Neformální prostředí, které každá kavárna reprezentuje, vám umožňuje přehodit si plášť

nebo jiné svrchní oblečení přes opěradlo

židle. Typickou nerudovskou otázku můžete vyřešit tedy snadno. Pověsit sobě a případně vašemu obchodnímu partnerovi kabát na věšák je však mnohem lepší.

Pokud jste žena a setkáváte se s klientem

mužem, není obvyklé, abyste nosila jeho

kabát na věšák. Naopak přijměte, že jsou

(někteří) muži galantní a svůj plášť mu

s poděkováním svěřte. Pokud jste muž

a vaší klientkou je žena, nabídněte jí vždy,

že jí svrchník odnesete. Dodejte, že na

něj dáte pozor.

5. KAVÁRNA JE MÍSTEM

K ODPOČINKU

Můžete zde sedět a číst si, aniž byste

museli cokoli nutně konzumovat. Pochopitelně je dobré něco si objednat, avšak

reálná metoda, jak vás k tomu donutit neexistuje. Kavárenský čas plyne pomaleji.

Pokud již máte tento čas vyhrazený pro

sebe, můžete jej využít i ke snění, čtení

nebo pozorování děje v ní nebo na ulici.

Jestliže se setkáte se svým klientem, je objednávka na místě. Každý z vás si může objednat samostatně a také samostatně zaplatit.

Pokud máte v plánu svého zákazníka pozvat,

tedy za něj zaplatit, prosím zeptejte se ho:

„Dovolíte mi, když platbu za vaši kávu převezmu tentokrát já?“ Pokud souhlasí, učiňte

tak. Pakliže nesouhlasí, nedohadujte se a přijměte jeho přání zaplatit sám. Namísto strohého „zaplatím“ nebo „účet“ můžete formulovat větu směrem k číšníkovi kultivovaněji:

„Připravíte mi (nám), prosím, účet?“

Přeji vám pěkné chvíle u kavárenských

stolků a úspěch při jednáních, pro které si

právě toto místo vyberete.

113